Descoperă ce animale trăiesc la Polul Nord și ce caracteristici au acestea:

Despre Polul Nord

Urșii polari, vulpile arctice și alte animale care trăiesc la Polul Nord își duc viața într-un mediu destul de dur. Gheața în derivă este un habitat imprevizibil și nu permite rute regulate de migrație sau înființarea de vizuini în care să crească puii.

Polul Nord este, așa cum îi spune și numele, cel mai nordic punct de pe Pământ. Este punctul precis de intersecție a axei Pământului cu suprafața Pământului.

Polul Nord se află în mijlocul Oceanului Arctic, într-o zonă care este aproape întotdeauna acoperită cu gheață. Gheața are o grosime de aproximativ 2-3 metri. Adâncimea oceanului la Polul Nord este de peste 4.000 de metri.

Teritoriul canadian Nunavut se află cel mai aproape de Polul Nord. Groenlanda, cea mai mare insulă din lume și o țară independentă din Regatul Danemarcei, este, de asemenea, aproape de pol.

Polul Nord este mult mai cald decât Polul Sud. Acest lucru se datorează faptului că se află la o altitudine mai mică (nivelul mării) și este situat în mijlocul unui ocean, care este mai cald decât continentul acoperit de gheață din Antarctica. Totuși, vara, cea mai caldă perioadă a anului, temperatura este exact la punctul de îngheț: 0 grade Celsius.

Deoarece Pământul se rotește pe o axă înclinată în timp ce se învârte în jurul soarelui, lumina soarelui este experimentată în extreme la poli. De fapt, Polul Nord are un singur răsărit (la echinocțiul de primăvară) și un apus (la echinocțiul din septembrie) în fiecare an. De la Polul Nord, soarele este întotdeauna deasupra orizontului vara și sub orizont iarna. Aceasta înseamnă că regiunea experimentează până la 24 de ore de lumină solară vara și 24 de ore de întuneric iarna.

Animale care trăiesc la Polul Nord

Vulpile arctice, urșii polari și alte animale terestre migrează rar la Polul Nord. Gheața este un mediu imprevizibil și nu permite migrația sau înființarea de vizuini în care animalele să-și crească puii. Totuși, urșii polari rătăcesc uneori în zonă în căutare de hrană.

Ecosistemul submarin al Polului Nord este mai variat decât cel de pe gheața de deasupra acestuia. Creveții, anemonele de mare și micile crustacee trăiesc în zonă. Au fost observate câteva foci inelate. (Focile inelate sunt prada obișnuită a urșilor polari care rătăcesc în regiune.) Mamiferele marine mai mari, cum ar fi balenele narval, sunt mult mai rare.

La Polul Nord trăiesc mai multe specii de pești. Codul arctic este cel mai abundent. Codul arctic este o specie de pești mici care se găsesc de obicei aproape de fundul mării, aproape de sursele lor de hrană – creveți mici și crustacee.

Păsările sunt vizitatori frecvenți la Polul Nord. Sternul arctic, care are cea mai lungă migrație anuală dintre toate speciile de pe planetă, își petrece primăvara și vara în Arctica, deși rar ajunge chiar până la Polul Nord.

La fel ca sternul arctic, toate celelalte păsări observate în apropierea Polului Nord sunt migratoare. Printre ele se numără presura de iarnă, fulmar și alte păsări asemănătoare cu pescărușii.

Ursul polar

Ursul Polar - animale care trăiesc la Polul Nord
Ursul Polar – animale care trăiesc la Polul Nord

Ursul polar este cel mai mare animal carnivor de pe uscat și cel mai mare din lista de animale care trăiesc la Polul Nord.

Datorită blănii sale groase, ursul polar, neafectat de răceala locului, se poate mișca confortabil pe uscat, în apă și pe gheață. Aceste animale enorme, din păcate, se confruntă cu dispariția din cauza încălzirii globale. La nivel mondial, numărul a scăzut cu 40% în 14 ani și este estimat la aproximativ 20 de mii.

Vulpea arctică

Vulpea arctica - animale care trăiesc la Polul Nord
Vulpea arctica – animale care trăiesc la Polul Nord

Această creatură perfectă are o cantitate mare de pigment în ochi pentru a-și proteja ochii împotriva luminii solare reflectate de zăpadă și gheață. Deși provin din aceeași familie cu lupii, le place să petreacă singure, nu în grup

Iepurele polar

Iepurele arctic
Iepurele arctic

Iepurele Arctic supraviețuiește condițiilor de iarnă cu blana sa groasă și se încălzește în gropile deschise în zăpadă sau în sol. Spre deosebire de alți iepuri, iepurele polar are urechi mai scurte. Iepurele Polar poate alerga cu 60 de mile pe oră. Speciile de pradă care amenință iepurele polar sunt vulpea arctică, șoimul și bufnița de zăpadă.

Balena albă

Animale care trăiesc la Polul Nord - curiozități și caracteristici
Beluga- balena albă

O balenă albă este practic un mamifer care se mișcă lent și care se hrănește cu pești. De asemenea, poate mânca caracatiță, pește, crabi, creveți.

Căutarea hranei pe fundul mării are loc de obicei la adâncimi de până la 300 de metri, dar poate fi, de asemenea, scufundată de cel puțin două ori mai adânc. Culorile sunt complet albe. Se poate extinde până la 5 metri și ajunge până la 1,5 tone.

Ren

Animale care trăiesc la Polul Nord - renul
Animale care trăiesc la Polul Nord – renul

Este unul dintre cele mai cunoscute animale mari ale Cercului Arctic.

Adunate sub o singură specie (Rangifer tarandus), aceste mamifere trăiesc acum în partea de nord a Americii de Nord, extinzându-se de la Spitzberg (Svalbard) până în Siberia de Est, una dintre cele mai apropiate grupuri de insule de Scandinavia și Polul Nord.

Bufnița de zăpadă

Bufnita polară
Bufnita polară

O pasăre albă cunoscută pentru ochii săi mari și galbeni. Se hrănește în principal cu mamifere și păsări mici, inclusiv rozătoare. Bufnițele vânează în liniște deplină. Întregul corp este acoperit cu blană moale și subțire. Blana este un amortizor natural in timpul zborului.

Urmărește-ne pe Google News