MENIU CAUTĂ
06 Dec. 2017 15:55

UNICEF: Aproape 17 milioane de bebeluși din toată lumea respiră aer toxic, dăunător pentru creier

Distribuie

Aproape 17 milioane de bebeluși respiră aer toxic. Acesta ar putea fi dăunător pentru dezvoltarea creierului lor, informează un raport dat publicității miercuri de UNICEF, citat de Agerpres.

Astfel, în acest moment, există în lume în jur de 136 de milioane de copii sub vârsta de 1 an, ceea ce înseamnă că unul din opt bebeluși este expus la aer toxic, a informat UNICEF.

De altfel, poluarea a atins un nivel record în 2016. Specialiștii avertizează în privința „unei creșteri periculoase a temperaturii' de pe Terra.

Imaginile prin satelit analizate de UNICEF indică faptul că 12,2 milioane dintre acești copii trăiesc în Asia de Sud. În Asia de Est și în regiunea Pacificului se află circa 4,3 milioane de bebeluși care trăiesc în zone cu niveluri de poluare de cel puțin șase ori mai mari decât limitele internaționale.

„Nu numai că poluanții fac rău plămânilor în dezvoltare ai copiilor, dar aceștia le pot afecta creierul în dezvoltare și, astfel, viitorul”, a declarat directorul UNICEF, Anthony Lake.

Lake a făcut apel la țările care depășesc limitele internaționale să intensifice eforturile pentru reducerea poluării aerului.

Raportul UNICEF notează că a respira aerul poluat cu particule poate afecta țesutul cerebral și submina dezvoltarea cognitivă, ceea ce poate avea un efect de durată asupra progresului lor în viață.

Documentul face apel la părinți să ia măsurile necesare pentru a reduce expunerea copiilor la chimicale dăunătoare, inclusiv cele provenite din fumat și aparatele de gătit. Mai mult, UNICEF se implică și în problema epidemiei de rujeolă, prin campanii de informare.

De asemenea, revenind la poluare, UNICEF le cere autorităților publice să investească în energie regenerabilă, mai curată, și să facă în așa fel încât copiii să se poată deplasa în momentele zilei când poluarea este la cel mai scăzut nivel. În plus, acestea ar trebui să se asigure că nu există surse majore de poluare lângă școli, clinici sau spitale.

„Niciun copil nu ar trebui să respire aer poluat la un nivel periculos și nicio societate nu-și poate permite să ignore problema”, a mai spus Lake.

Potrivit unui alt raport îngrijorător, una din șase morți a fost cauzată de poluare.


CITEȘTE ȘI… Portretul Regelui Mihai, ascuns într-o biserică din Dolj. Cum a fost salvată pictura

EXCLUSIV/Alexandru Arșinel, în doliu pe scenă în Spania. A ținut un monolog pentru Stela Popescu!


 

 

 

Citește mai multe despre bebelusi, campanie, poluare, toxic și UNICEF pe Libertatea.

Comentarii