Studiile făcute de-a lungul timpului au recomandat terapia cu argilă în numeroase afecţiuni. Folosită la nivelul cavităţii bucale pentru curăţare şi pentru împrospătarea respiraţiei, apa cu argilă elimină orice tip de bacterie. Licoarea binefăcătoare poate fi preparată de oricine acasă, amestecând două linguri de lut cu un litru de apă de la robinet. În numai opt ore aceasta este bună de utilizat. Potrivit autorului cărţii, „Tratamentul bolilor prin fructe, legume şi cereale”, Jean Valnet, argila este la fel de eficientă şi în cazul bolilor căilor respiratorii, precum pneumonia, bronşita, rinita şi sinuzita. Pentru vindecarea sau eliminarea simptomelor acestor afecţiuni, amestecaţi o lingură de argilă cu o lingură de apă, după care lăsaţi ingredientele să interacţioneze pentru 20 de minute. Cu o pipetă extrageţi apoi soluţia limpede din compusul realizat şi administraţi-o la nivelul fiecărei nări de trei-patru ori pe zi, câte 40-50 de picături pentru fiecare nară. Tratamentul trebuie repetat zilnic timp de trei săptămâni.
Detoxifică organismul, eliminând substanţele nocive
La nivelul stomacului, argila este la fel de eficientă şi poate fi întrebuinţată atât pentru uz intern, cât şi extern. Poate fi înghiţită, pentru prevenirea sau vindecarea gastritei, sau folosită extern, sub formă de cataplasme, pentru alinarea durerilor de arsuri stomacale sau ulcer. Cataplasmele cu argilă luptă împotriva bolilor de ficat sau ale intestinelor (enterită şi colită). Administrată oral, argila elimină toxinele din organism, paraziţii intestinali, previne greaţa şi stările de vomă cauzate de otrăvirea cu mâncare. Lutul binefăcător calmează şi durerile de la nivelul articulaţiilor. Utilizată adesea de unele persoane pentru vindecarea bolilor ce afectează ochii, cum ar fi cataracta, principala cauză ce duce la orbire, argila poate fi folosită sub formă de picături pentru ochi (apă filtrată prin clei) sau sub formă de pastă sau loţiune.
Cele mai multe efecte curative le are asupra epidermei, deoarece e un agent puternic de purificare, blând cu pielea, dar în acelaşi timp astringent. Conform autorului cărţii menţionate mai sus, putem scăpa de problemele pielii şi tenului cu ajutorul argilei deoarece curăţă în profunzime porii epidermei, îndepărtând praful. De asemenea, argila intensifică dezvoltarea şi recuperarea ţesuturilor gingiilor şi pielii, fiind folosită cu succes în tratarea psoriazisului, acneei şi iritaţiilor pielii.
Poate fi albă, roşie, verde sau albastră
Argila albă, cunoscută şi sub numele de caolin, este compusă în general din silicat de aluminiu cu adaos de silicat de magneziu şi calciu. Prezenţa magneziului, a fierului şi a calciului permite folosirea caolinului în cazurile de extenuare şi de demineralizare a organismului, în anemie, în afecţiunile de natură oncologică.
Argila verde conţine siliciu, aluminiu, oxid de fier, magneziu, oxizi alcalini de fier, apă. Datorită conţinutului ridicat de siliciu, argila verde este folosită în tratarea bolilor care apar odată cu înaintarea în vârstă, ateroscleroza, tuberculoza.
Argila roşie este de mare ajutor în bolile articulaţiilor.
Argila albastră are un aspect untos. Datorită conţinutului de minerale (calciu, magneziu, potasiu, fier, siliciu, sulf, titan, sodiu, clor, aluminiu) şi oligoelemente (mangan, cupru, iod, seleniu, crom, fosfor, germaniu, zinc, argint, brom, bor) acoperă
necesarul zilnic de minerale al organismului.
Daniel9090 • 04.01.2024, 09:57
Se spune că are proprietăți antiinflamatoare și de vindecare, putând fi utilizată în cataplasme pentru a calma durerile sau inflamațiile.
Daniel9090 • 04.01.2024, 09:56
Argila este adesea folosită în terapiile naturale și medicina alternativă pentru diverse afecțiun
Daniel9090 • 04.01.2024, 09:56
Argila este folosită în mod frecvent în produsele cosmetice, cum ar fi măștile faciale, pentru curățarea și detoxifierea pielii