De aceea, mulți dintre elevii de clase primare sau de gimnaziu întâmpină mari dificultăți în rezolvarea anumitor exerciții sau probleme la diverse teste ori examene așa cum este cel de evaluare națională.

Pentru aceia dintre dumneavoastră care nu vă mai amintiți, la ultima sesiune de evaluare națională care a avut loc în 2022, unii elevi nu au reușit să rezolve un exercițiu care le cerea să calculeze aria unui triunghi isoscel.

Astfel, ne-am gândit să venim în ajutorul acestor copii și să le spunem ce este aria unui triunghi isoscel și cum se calculează aceasta.

Ce este un triunghi isoscel

După cum, probabil, mulți dintre dumneavoastră vă amintiți, potrivit definiției generale, triunghiul isoscel este triunghiiul care are două laturi congruente (egale), iar cea de-a treia latură se numește „bază”.

În esență, atunci când facem referire la un triunghi ABC, vom avea două laturi congruente AB și AC, a căror lungime este egală, iar cea de-a treia latură BC se numește bază.

Termenul de „isoscel” își are originea în limba greacă și a fost obținut prin alăturarea cuvintelor „isos”, care înseamnă „egal”, și „skelos”, care se traduce prin „picior”. Cele două laturi egale au aceeași lungime si sunt considerate „picioarel” triunghiului isoscel.

Ce proprietăți are triunghiul isoscel

Triunghiul isoscel are o serie de proprietăți și teoreme, care îl diferențiază de alte triunghiuri. Iată care sunt aceste proprietăți:

  • Dacă un triunghi este isoscel, atunci unghiurile de la bază sunt congruente. Reciproca: dacă un triunghi are două unghiuri congruente atunci acesta este isoscel.
  • Bisectoarea unghiului opus bazei dintr-un triunghi isoscel este totodată înălțime, mediană și mediatoare.
  • În orice triunghi isoscel, mediatoarea bazei este și axa de simetrie a triunghiului.
  • Medianele, bisectoarele și înălțimile duse din vârfurile bazei unui triunghi isoscel nu coincid.
  • Dacă într-un triunghi una dintre cele trei mediane este și mediatoare sau înălțime ori bisectoare, atunci acel triunghi este isoscel.
  • Înălțimea corespunzătoare bazei este și mediană, și mediatoare, și bisectoare a unghiului opus bazei.
  • Medianele duse din vârfurile bazei sunt egale.
  • Înălțimile duse din vârfurile bazei sunt egale.
  • Bisectoarele duse din vârfurile bazei sunt egale.
  • Un triunghi isoscel cu un unghi de 60° este echilateral.

Cum se calculează aria unui triunghi isoscel

Aria unei suprafețe este o mărime asociată acelei suprafețe, care exprimă printr-o valoare numerică cât de întinsă este aceasta. În geometrie, aria este definită în general ca fiind spațiul ocupat de o formă plană sau suprafața unui anumit obiect.

Cuvântul „arie” provine din latinescul „area”, care înseamnă o bucată de teren liber. Originea a condus la o derivare neregulată a ariei ca fiind „o cantitate de spațiu conținută într-un set de limite”.

În particular, aria unei forme geometrice reprezintă numărul de pătrate unitare cu care se acoperă suprafața unei figuri închise. Unitatea de măsură pentru arie în Sistemul internațional este metrul pătrat, având simbolul m2 cu multiplii și submultiplii acestuia.

Pentru a calcula aria unui triunghi isoscel trebuie să ținem seama de două noțiuni: baza și înălțimea, care este, în fapt, și mediană, și mediatoare, și bisectoare.

Formula pentru a calcula aria unui triunghi isoscel este următoarea:

Aria= (b x h)/2

unde: A = aria, b = lungimea bazei, h = înălțimea.

Vezi şi cum se scrie corect s-a sau sa, s-au ori sau!

Urmărește-ne pe Google News