Ori de câte ori mergeţi la cumpărături este indicat să citiţi cu atenţie eticheta produselor pe care doriţi să le achiziţionaţi, deoarece există riscul ca acestea să conţină ingrediente “mascate”, de origine animală, sau să aibă mulţi compuşi chimici. Astfel, în loc să postiţi şi să vă hrăniţi sănătos, introduceţi în organism substanţe nocive. Pentru a fi siguri că alimentele de post pe care doriţi să le consumaţi sunt sănătoase, este bine să le alegeţi pe cele “bio” sau ecologice. Este obligatoriu ca aceste produse să aibă pe etichete două ştampile – una AE (agricultură eco) şi o alta care certifică faptul că produsele corespund din punct de vedere compoziţional cu ce scrie pe lista de ingrediente.
De asemenea, în perioada postului e bine să fiţi atenţi la cantitatea de calorii consumate deoarece înlocuitorii lactatelor, ouălor şi ai cărnii pot fi, de multe ori, mult mai consistenţi şi pot îngrăşa. Pentru a evita acest lucru, diversificaţi alimentaţia în fiecare zi şi consumaţi multe fructe proaspete, salate şi soia, fasole, mazăre, linte sau hrişcă. Feriţi-vă de mezeluri, dulciuri şi brânzeturi de post, de conserve şi compoturi şi înlocuiţi-le cu ingrediente naturale. Nu cumpăraţi alimente care conţin următoarele:
♦ polifosfaţi – E452;
♦ emulgatori;
♦ glutamat monosodic – E621;
♦ coloranţi chimici de sinteză: cel mai des întâlniţi sunt tartrazina (E102), galben de chinolină (E104) şi carmin (E 120). Acesta din urmă este obţinut dintr- o insectă şi, cu toate acestea, se regăseşte în unele produse de post;
♦ conservanţi: este bine să vă feriţi de benzoaţi (E 211, E212 şi E213) şi de nitriţi (E 251);
♦ cazeinat de sodiu – poate fi întâlnit în unele produse de post, dar este de fapt o proteină din lapte;
♦ substanţe de îngroşare – nu sunt recomandate pentru consum gume precum: guar (E412), xantan (E415), caruba (E410), gelan (E418) şi gumă arabică sau de acacia (E414);
♦ sulfaţi/sulfiţi (E227, E228);
♦ antioxidanţi: unul foarte des întâlnit este BHA (E320), nociv pentru sănătate;
♦ caramel (E150) – este un component des întâlnit, folosit la colorarea alimentelor;
♦ EDTA (E385) – se foloseşte în special în conserve şi este unul dintre cei mai periculoşi aditivi.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_a2dc0ef5d240f933b03b4f983dd68ed5.jpg)
Cine nu trebuiesă postească
Postul este benefic pentru organism. “O perioadă în care se elimină din alimentaţie proteinele de origine animală este chiar indicată, aceasta reprezentând de fapt o cură de detoxifiere. Însă lactatele, ouăle şi carnea conţin aminoacizi esenţiali, care nu pot fi luaţi din alte surse şi sunt indispensabili bunei funcţionări a organismului. De aceea, postul nu este indicat pe perioade lungi şi este interzis copiilor şi tinerilor sub 16 ani, femeilor gravide, persoanelor slăbite şi care suferă de afecţiuni cronice”, ne-a spus Laurenţiu Luca (foto), directorul Centrului Medical PULS.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/172_54ee39151d2944088fe5872198557bfa.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/158_76a6d5a763342f8471ffb373624c9df9.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_f2a89c350f7b4f12a54fd72cde0ac207.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_9c046369ccd37f591e289c31d540e3c4.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/196_82ece55746ba4d8cbe4977bd2b7e4551.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/222_42be93ce70ff4a9e748e9a289041ab22.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/179_406b866330dcb8833c89a3bb1d0fa5ef.jpg)
Comentează
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.