► Tentații pentru bărbați
Din nefericire, se pare că în această perioadă încep cele mai multe povești ilicite de dragoste ale bărbaților. Ce este de făcut ca să nu se întâmple asta? Ei bine, trebuie să discutați din timp ce se va întâmpla după venirea pe lume a micuțului: treburile casnice să fie bine împărțite, iar viitorul tată să nu aibă așteptări nerealiste în ceea ce privește perioada imediat următoare nașterii.
► Ai nevoie de ajutor?
Dacă simțiți că nu puteți să vă descurcaţi, cereți sprijinul cuiva, de preferință o rudă care să vă fie alături și să vă mai ajute la treburile casnice și la supravegherea copilului. Chiar dacă acum prioritățile sunt altele, fă-ți în continuare puțin timp pentru tine ca să te mai relaxezi și să te îngrijești ca altă dată, dar și pentru el, ca să mențineți relația. Dacă sunt probleme, vorbește cu partenerul tău, dar ai grijă să nu o vadă ca pe un reproș, ci ca pe un strigăt de ajutor. Arată-i că ai încredere în el și că îi prețuiești calitățile.
► Relația sexuală, modificată semnificativ
„În ceea ce privește relația sexuală, vor apărea modificări semnificative”, avertizează psihologul. Din timpul sarcinii, relațiile s-au rărit sau au încetat de tot. Chiar dacă, uneori, tăticul se așteaptă ca, după naștere, lucrurile să revină rapid la normal, acest lucru nu se întâmplă. Corpul femeii a suferit niște transformări. Fie că a născut normal, dar mai ales dacă a suferit o operație de cezariană, îi va lua un timp să se vindece și să își dorească din nou să aibă relații sexuale. În plus, dacă alăptează și nu are încă menstruație, și libidoul este modificat. Cu timpul, lucrurile vor reveni la normal, dar este nevoie de multă răbdare și înțelegere. „Se spune că este nevoie de nouă luni ca să devii mamă și de alte nouă luni ca să redevii femeie”, remarcă Cristina, adăugând că „este bine ca în cuplu să se caute diverse modalități de a petrece timpul liber împreună, chiar dacă asta înseamnă a delega pe altcineva să aibă grijă de bebeluș pentru o oră sau mai multe”. La sfârșit, psihologul concluzionează că „fiecare din cei trei are nevoie de afecțiune în felul său, dar fiecare are de dăruit afecțiune”, așa că relațiile în familie se vor ordona, cu timpul, și vă veți (re)găsi starea de armonie și mulțumire.
TOTUL SE SCHIMBĂ
„Relația de cuplu nu dispare nici în timpul sarcinii, nici după naștere. Ea doar se transformă. Apariția unui copil este un prilej de bucurie și de încântare pentru ambii părinți. Cu toate acestea, un bebeluș implică și niște privațiuni, cum ar fi nopțile nedormite, dar, în măsura în care ambii părinți depun eforturi, relația de cuplu se va îmbunătăți. Trebuie să ții cont și de faptul că tatăl nu are cu pruncul relația privilegiată pe care o ai tu, care l-ai ținut timp de nouă luni în pântece. Legătura lui cu copilul se dezvoltă după naștere. De aceea, trebuie implicat în creșterea și îngrijirea celui mic de la bun început, pentru a facilita apariția atașamentului”.
Material preluat din revista Libertatea pentru Femei