Ce sunt Babele

Babele sunt personaje din folclorul popular românesc. Babele erau considerate femei știutoare, inițiate, specialiste în domeniul practicilor divinatorii, înzestrate cu puteri magice, care pot influența starea vremii. De asemenea, există și o toponimie a Babelor, a strămoașelor și moașelor mitice, care sunt considerate un fel de divinități meteorologice, active la început de primăvară.

Zilele Babei se încheie pe 9 martie, atunci când se crede că vine căldura și, odată cu ea, Moșii de primăvară, potrivit Creștinortodox.ro. Obiceiurile legate de Zilele Babei variază în funcție de regiune. Spre exemplu, în Muntenia, tradiția spune că există 12 babe, spre deosebire de alte zone ale țării, unde numărul babelor este, așa cum se știe, nouă. Bătrânii sunt de părere că aceste zile reprezintă un etalon pentru tot restul anului.

Originea tradiției Zilelor Babei

Etnografii consideră că mitul „Babelor” este unul dintre cele mai semnificative mituri din cultura românească. Această tradiție este strâns legată de legenda Babei Dochia, o figură mitologică ce simbolizează sfârșitul iernii și începutul primăverii. În concepţia arhaică, aceasta era o reprezentare maternă, agrară şi lunară. Astfel, Luna patrona noaptea, iarna şi frigul, în timp ce Soarele, care este un simbol patern, înţelegător, este patronul zilei, al verii şi al vieţii. Practic, Zilele Babei semnificau lupta dintre forţele întunericului şi ale luminii, între noapte şi zi.

Planul „machiavelic” aplicat de un mecanic auto pentru a domina o femeie. Victima: „Mă duc şi mă omor, sincer, că nu mai pot”
Recomandări
Planul „machiavelic” aplicat de un mecanic auto pentru a domina o femeie. Victima: „Mă duc şi mă omor, sincer, că nu mai pot”

Se crede că numele Dochiei provine de la Sfânta Muceniță Evdochia, care este prăznuită de Biserică în prima zi a lunii martie. Dacă ne raportăm la vechiul calendar roman, potrivit căruia anul nou începea pe 1 martie, Baba Dochia întruchipează anul vechi, care este pe cale să se sfârșească. Moartea Dochiei la 9 martie semnifică renaşterea ei, care urmează să-şi reia ciclul de 365 de zile. Astfel, între 1 și 9 martie, Dochia își urmează destinul și urcă la munte cu turma sa de oi pentru a muri spre renaștere.

Legenda Babei Dochia

Există mai multe versiuni ale legendei Babei Dochia. Una dintre cele mai cunoscute o înfățișează pe aceasta ca fiind o femeie bătrână și severă, care avea o noră pe care o trata mereu cu asprime. Într-o zi de 1 martie, ea a trimis-o pe tânără să spele lână neagră până când aceasta devenea albă. Norocul fetei avea să se schimbe când un înger i-a oferit o floare albă și a îndemnat-o să spele cu ea lâna, care avea să se albească.

Văzând floarea, Baba Dochia a crezut că a sosit primăvara și a pornit cu oile sale la munte. Îmbrăcată cu nouă cojoace groase, ea a început să le dea jos unul câte unul pe măsură ce vremea se încălzea și ploile îi udau hainele. Se spune că, atunci când Dochia a rămas doar în cămașă, frigul a lovit din nou și ea a înghețat, iar Dumnezeu a prefăcut-o în stâncă, împreună cu turma sa, pentru a rămâne o veșnică amintire, se mai precizează pe Creștinortodox.ro. Folclorul românesc spune că schimbările bruște de vreme din primele nouă zile ale lunii martie s-ar datora firii capricioase a Dochiei.

Cea mai dură critică a taxelor vamale anunțate de Trump: „Ziua ruinei! În materie de economie, afirmațiile lui Trump sunt o prostie totală”
Recomandări
Cea mai dură critică a taxelor vamale anunțate de Trump: „Ziua ruinei! În materie de economie, afirmațiile lui Trump sunt o prostie totală”

Alte Babe din mitologia românească

Dochia este doar unul dintre numeroasele personaje din mitologia românească care poartă numele de „Babă”. Marele critic literar George Călinescu susținea că mitul Dochiei este unul dintre cele patru mituri fundamentale care au influențat profund cultura și spiritualitatea românească, alături de Miorița, Meșterul Manole și Zburătorul.

Personaje precum Baba Cloanța, Baba Coja, Baba Hârca sau Baba Mija apar frecvent în basmele și legendele populare autohtone, acestea fiind înfățișate ca femei în vârstă care sunt înzestrate cu puteri magice, fiecare dintre ele având diverse atribuții în povești și superstiții. Spre exemplu, Baba Mija este legată de mai multe jocuri de copii, precum „de-a mija”, echivalent cu „de-a v-ați ascunselea” sau „de-a baba-oarba”. De asemenea, în unele zone rurale se păstrează și astăzi un dans popular, denumit „de-a baba mija”, care este inspirat din aceste jocuri tradiționale, aflăm de pe enciclopedia virtuală Wikipedia.

Pe teritoriul României a existat un cult al Babelor, manifestat prin venerarea unor formațiuni megalitice cu aspect antropomorf, care sunt cunoscute drept „Babe”. Cele mai renumite astfel de formațiuni se află în Munții Bucegi și Ceahlău și sunt considerate din cele mai vechi timpuri locuri sacre, învăluite în mister și legende.

Dezmăț financiar al partidelor. Cheltuieli de 68,4 milioane de lei, subvenții de doar 42,31 de milioane de lei. Unde s-au dus cei mai mulți bani
Recomandări
Dezmăț financiar al partidelor. Cheltuieli de 68,4 milioane de lei, subvenții de doar 42,31 de milioane de lei. Unde s-au dus cei mai mulți bani

Când sunt Babele de martie 2025

Începutul primăverii este legat de o serie de tradiții și obiceiuri. Pe lângă Mărțișor, Ziua Femeii și Ziua Sfinților 40 de mucenici, în primele zile de martie se aleg și „Babele”. Acestea reprezintă o serie de nouă zile, de la 1 la 9 martie, atunci când vremea este, de obicei, capricioasă, cu soare, rafale reci de vânt sau chiar cu ninsoare.

Babele de martie 2025 – cum se aleg, tradiții și obiceiuri - Imagine cu un buchet de ghiocei strânşi cu un şnur de mărţişor.
Obiceiurile şi tradiţiile de Zilele Babei au legătură cu venirea primăverii

Se spune că vremea din aceste zile reflectă dispoziția și caracterul unei persoane sau prevestește cum va fi anul respectiv pentru acea persoană. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii credeau că, dacă într-o zi vremea va fi frumoasă, vor avea un an prosper și luminos, cu multe bucurii și împliniri. Însă, dacă vremea va fi mohorâtă în acea zi, va ploua sau va ninge, vor avea parte de un an mai greu.

De asemenea, în timp ce în majoritatea zonelor țării, alegerea Babelor începe de Mărțișor, pe 1 martie, în zona Dobrogei, Zilele Babei sunt alese începând cu data de 2 martie, asta pentru că prima zi a lunii martie este rezervată Babei Dochia.

Cum se aleg Babele

Alegerea „Babei” de martie este un obicei încărcat de simbolism, iar fiecare femeie își alege baba pentru a ști cum îi va fi anul. Alegerea babei se poate face în două moduri: fie se alege din timp o zi la întâmplare în intervalul 1-9 martie, fie această zi se calculează în funcția de data de naștere.

Calculul în funcție de data nașterii este unul foarte simplu. Pe scurt, dacă ziua ta de naștere este între 1 și 9 ale oricărei luni, baba va corespunde aceleiași zile în martie. Spre exemplu, dacă ești născut pe data de 7 septembrie, baba ta va fi pe 7 martie. În schimb, pentru datele de naștere care sunt formate din două cifre, se adună cifrele pentru a obține un număr între 1 și 9. Spre exemplu, pentru data de 17 noiembrie se va calcula astfel: 1 + 7 = 8, ceea ce înseamnă că baba va fi pe 8 martie. După Zilele Babei urmează Zilele Moșilor despre care se spune că aduc vreme mai frumoasă.

Tradiții și obiceiuri de Babe

În unele regiuni rurale, ziua de 1 Martie este tratată ca o sărbătoare religioasă, deși nu este marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox. Femeile evită munca fizică și spălatul hainelor, temându-se să nu atragă furia Babei Dochia, care ar putea trimite viscol și ger chiar la început de primăvară. Se spune că starea vremii în ziua babei alese nu doar că reflectă soarta ta din acel an, dar și trăsăturile tale de caracter, și anume fie o fire veselă și generoasă, fie una ursuză și egoistă.

Babele de martie simbolizează, în mod figurat, lupta dintre anotimpuri, dintre ger și soare, dintre iarna care pleacă și primăvara care se instalează. În Maramureș, Zilele Babei sunt în număr de 12, iar tradiția spune că în primele zile ale lunii martie se bate la uși pentru a alunga iarna și frigul din case făcând astfel loc primăverii. În alte zone, oamenii loveau pământul cu un băț pentru a grăbi venirea căldurii, în timp ce, în Ardeal, acestea sunt cunoscute sub numele de „Vântoase”, reflectând vremea imprevizibilă și schimbătoare din această perioadă.

În trecut, Baba Dochia era cinstită cu mare respect pentru ca gerul să nu afecteze recoltele și anul să fie îmbelșugat. Se spunea că ea are darul de a proteja oamenii de înec și de a face vitele să fie sănătoase. Pe data de 9 martie, atunci când Baba Dochia a înghețat de frig pe munte, se spune că iarna își încheie domnia, iar primăvara își intră în drepturi.

Tot după această dată, odată cu sărbătoarea celor 40 de Sfinți Mucenici, încep Zilele Moșilor, care sunt tot în număr de nouă și care aduc căldura, vremea bună și momentul prielnic pentru lucrările agricole. Dacă după 9 martie mai cade zăpadă, aceasta este numită Zăpada mieilor, despre care se spune că este benefică pentru înmuierea pământului înainte de semănături. După această perioadă, se succed zilele dedicate păsărilor: Ziua Berzei, Ziua Cucului și Ziua Mierlei, care anunță venirea definitivă a primăverii.

Citeşte şi despre Sfinxul și Babele din Munții Bucegi – curiozități și lucruri mai puțin știute!

   

Istorii electorale

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Bogdan Talașman, detalii tulburătoare despre cum i-a salvat viața lui Florin Busuioc. „Când i-am rupt prima coastă… Credeam că o să-l omor cu mâna mea!”
Unica.ro
Bogdan Talașman, detalii tulburătoare despre cum i-a salvat viața lui Florin Busuioc. „Când i-am rupt prima coastă… Credeam că o să-l omor cu mâna mea!”
Numele ei este pe buzele tuturor, după ce tocmai s-a aflat! Toți o știau pe Sorina Docuz drept „protejata lui Marcel Ciolacu”, însă acest detaliu din trecutul ei s-a aflat abia acum
Viva.ro
Numele ei este pe buzele tuturor, după ce tocmai s-a aflat! Toți o știau pe Sorina Docuz drept „protejata lui Marcel Ciolacu”, însă acest detaliu din trecutul ei s-a aflat abia acum
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Daniel Funeriu! Superba franțuzoaică avea 23 de ani când s-a îndrăgostit de românul nostru, olimpic la chimie
Libertateapentrufemei.ro
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Daniel Funeriu! Superba franțuzoaică avea 23 de ani când s-a îndrăgostit de românul nostru, olimpic la chimie
Adevăratul motiv pentru care Trump distruge economia Statelor Unite: „Un simptom al degradării democrației” | ANALIZĂ
Adevarul.ro
Adevăratul motiv pentru care Trump distruge economia Statelor Unite: „Un simptom al degradării democrației” | ANALIZĂ
Cătălina Toma, PRIMA reacție după ce Theo Rose a fost acuzată că o copiază în ultima ei piesă. Cum a răspuns artista: "Eu cred în competiția creativă, nu în cea plină de invidie"
Elle.ro
Cătălina Toma, PRIMA reacție după ce Theo Rose a fost acuzată că o copiază în ultima ei piesă. Cum a răspuns artista: "Eu cred în competiția creativă, nu în cea plină de invidie"
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă! Avem imaginile! FOTO
Unica.ro
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă! Avem imaginile! FOTO
ANAF promite controale la locuinţele închiriate pe Airbnb şi Booking. Iancu Guda: "Statul ar trebui să facă altceva"
Observatornews.ro
ANAF promite controale la locuinţele închiriate pe Airbnb şi Booking. Iancu Guda: "Statul ar trebui să facă altceva"
Horoscop 5 aprilie 2025. Gemenii au în față o zi care aduce la lumină anumite adevăruri despre ei, despre viitorul unor intenții de-ale lor
HOROSCOP
Horoscop 5 aprilie 2025. Gemenii au în față o zi care aduce la lumină anumite adevăruri despre ei, despre viitorul unor intenții de-ale lor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI