Cercetătorii au strâns date cu privire la consumul de băuturi răcoritoare şi băuturi naturale din fructe, de la 60.524 de persoane. Studiul organizat de Institutul de Studiere a Sănătăţii din Singapore este unul gigant, datele fiind strânse încă de acum 14 ani.
Cercetarea a descoperit faptul că riscul de dezvoltare a cancerului pancreatic creşte cu 87 % la cei care consumă două sau mai multe băuturi răcoritoare pe săptămână. În ceea priveşte băuturile naturale obţinute din fructe, nu s-a putut găsi nicio legătură între consumul acestora şi îmbolnăvirea de cancer pancreatic, conform studiului.
„Nivelul mare de zahăr din băuturile răcoritoare poate creşte şi nivelul insulinei din corp, ceea ce contribuie, credem noi, la înmulţirea celulelor pancreatice canceroase”, a declarat Mark Pereira, şeful echipei de cercetători, profesor la Universitatea din Minnesota.
Insulina ajută corpul să metabolizeze zahărul şi este produs în pancreas.
Cancerul pancreatic este una dintre cele mai letale forme de cancer, doar 5 % dintre oamenii diagnosticaţi cu această afecţiune reuşind să supravieţuiască mai mult de cinci ani.
Rezultatele cercetării se pot aplica fără probleme şi la ţările occidentale, întrucât în Singapore se practică un stil de viaţă asemănător.
„Singapore este o ţară bogată cu un sistem medical excelent. Activiţăţile cele mai des întreprinse de oamenii de aici sunt mâncatul şi cumpărăturile, aşa că descoperirile ar trebui să se aplice şi la alte ţări vestice”, a declarat Pereira.