Ioan Botezătorul, una dintre cele mai cunoscute figuri ale creștinismului și islamului, predicător și botezător pe malurile râului Iordan, este numit de Iisus și “cel mai mare dintre cei născuți din femeie”. În calendar ortodox 2020, Sfântul Ioan Botezătorul este cinstit drept cel mai mare dintre sfinți, cu patru sărbători dedicate.

Sărbători închinate Sfântului Ioan Botezătorul

  • Zămisilirea lui Ioan Botezătorul – 23 septembrie;
  • Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul – 24 iunie;
  • Soborul Sfântului Ioan Botezătorul – 7 ianuarie;
  • Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul – 29 august.

Prima și a doua aflare a capului Sf. Ioan – 24 august. A treia aflare a capului său – 25 mai.

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul

Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia, mama sa era Elisabeta, descendentă a seminției lui Aaron. Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul a avut loc cu șase luni înaintea nașterii lui Iisus și a fost vestită de către îngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu. Pentru că Zaharia nu va da crezare celor vestite de îngerul Gavriil, acesta va rămâne mut până la punerea numelui Sfântului Ioan.

Când s-a născut, vecinii și rudele voiau să-l numească pe prunc Zaharia, la fel ca pe tată, dar Elisabeta spunea că se va chema Ioan. Pentru că toți cei din jur obiectau, Zaharia a scris pe o tăbliță “Ioan este numele lui”, iar din clipa următoare a putut din nou să vorbească.

În timp ce DNA le audiază oamenii în țară, Cristi Burci și Cătălin Hideg spun din Emirate că vor face 10.000 de teste COVID pe zi, cam cât face toată România zilnic!
Recomandări
În timp ce DNA le audiază oamenii în țară, Cristi Burci și Cătălin Hideg spun din Emirate că vor face 10.000 de teste COVID pe zi, cam cât face toată România zilnic!
 

Semnificația numelui Sfântului Ioan Botezătorul

Ioan este nume iudaic cu prescurtarea Iohanan din Iehohanan și înseamnă “Dumnezeu s-a milostivit”.

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul - pictură
Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul – pictură

Viața Sfântului Ioan Botezătorul

Despre o lungă perioadă din viața Sfântului Ioan Botezătorul nu se cunosc prea multe informații. Se cunoaște faptul că acesta s-a retras în pustiu, acolo unde a dus o viață grea, până în momentul în care a primit porunca să se predice.

Ad placeholder

Rolul său a fost atât să pregătească poporul pentru nașterea lui Iisus, cât și să descopere lumii ca Mesia și Fiul lui Dumnezeu. Mesajul pe care Sfântul Ioan îl transmitea adesea era “Pocăiți-vă, că s-a apropiat Împărăția cerurilor”.

Robert Negoiță ar reintroduce pedeapsa cu moartea „pentru cei care înșală încrederea oamenilor”
Recomandări
Robert Negoiță ar reintroduce pedeapsa cu moartea „pentru cei care înșală încrederea oamenilor”
 

Persoanele care renunțau la păcate erau botezate în Iordan. Sfântul Ioan le atrăgea atenția celor care ascultau de cuvântul lui că el botează cu apă spre pocăință, dar va veni Mesia care va boteza cu Duh Sfânt, pregătind venirea Mântuitorului. Acesta este și motivul pentru care Sfântul Ioan apare deseori în anumite icoane drept un înger cu aripi.

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul – 24 iunie

Data nașterii Sfântului Ioan Botezătorul nu este stabilită în mod întâmplător pe 24 iunie deoarece, potrivit Sfintei Scripturi, zămislirea Sfântului Ioan Botezătorul a avut loc după ce Zaharia, tatăl său, a tămâiat în sfântul altar, ziua a 10 a. Această lună din calendarul iudaic cuprindea o parte din septembrie și o parte din octombrie. Având în vedere că părinții lui au rânduit ca ziua zămislirii Sfântului Ioan să fie pe 23 septembrie, ziua de 24 iunie a fost ziua de naștere.

Însă, pe de altă parte, trebuie luat în calcul și că, după solstițiul de vară din 21 iunie, ziua începe să scadă și noaptea să crească, iar de aici se înțelege faptul că Sfântul Ioan Botezătorul, cel ce reprezintă Legea Vechiului Testament, se naște într-un timp când ziua se micșorează, semn că Legea Vechiului Testament începe să apună pentru că vine Legea Harului, Legea lui Hristos.

Ad placeholder
După ce primarul din Sinaia i-a dat o locuință, prim-procurorul Daniel Ghiță a închis un dosar în care era acuzată firma edilului
Recomandări
După ce primarul din Sinaia i-a dat o locuință, prim-procurorul Daniel Ghiță a închis un dosar în care era acuzată firma edilului
 

Semnificația îmbrăcămintei și hranei Sfântului Ioan Botezătorul

Din Evanghelia după Marcu, aflăm că Sfântul Ioan Botezătorul era îmbrăcat în haină din păr de cămilă, încins cu o curea de piele și se hrănea mereu cu lăcuste și miere sălbatică.

Cămila era animalul care simboliza atât curăția, cât și necurăția. În Vechiul Testament putea fi privită drept un animal curat deoarece era rumegător, însă putea fi și un anumal necurat, deoarece avea o copită despicată.

Sfântul Ioan Botezătorul purta o haină din păr de cămilă, care simbolizează chemarea evreilor și a păgânilor la Hristos. Cureaua, provenită de la un animal mort, semnifica, prin încingerea sa, omorârea patimilor.

Cât despre hrană, este important de știut că albinele și lăcustele erau considerate curate în Vechiul Testament, semn că Sfântul Ioan se hrănea doar cu cele plăcute Domnului.

Moartea Sfântului Ioan Botezătorul

Se cunoaște din Evanghelie faptul că, la un ospăț prilejuit de sărbătorirea zilei de naștere, Irod a tăiat capul Sfântului Ioan Botezătorul, la cererea Irodiadei. În acea vreme, Sfântul Ioan era întemnițat în castelul lui Irod de la Maherus.

Ad placeholder

Ioan îl certase pe Irod pentru traiul său nelegiuit cu Irodiada, care era soția fratelui său. Într-un moment de furie și ură, Irodiada a sfătuit-o pe Salomeea, fiica sa, care dansase și plăcuse oaspeților, în special lui Irod, să ceară de la acesta capul Botezătorului drept răsplată.

Potrivit tradiției, Sfântul Ioan a fost înmormântat în Samaria, iar Rufinus și Teodoreț au afirmat că pe vremea împăratului Iulian Apostatul, în 362, mormântul Sfântului Ioan a fost profanat și o parte dintre moaștele sale au fost arse. Restul moaștelor au fost duse în Ierusalim și ulterior în Alexandria.

Nichifor și Simeon Metafrastul au mărturisit că a fost îngropat separat capul Sfântului Ioan Botezătorul, în fortăreața Machaerus sau chiar în palatul lui Irod din Ierusalim. În prezent, capul Sfântului Ioan este la Roma.

24 iunie – ziua cunoscută sub denumirea de Sânziene sau Drăgaica

În calendarul popular, ziua de 24 iunie este cunoscută și sub denumirea de Sânziene, nume specific zonelor din Ardeal, sau Drăgaica, “Cap de vară”, “Amuțitul Cucului” denumire specifică în Muntenia și Oltenia.

Citeşte şi:

Sf Petru și Pavel – Ce se întâmplă dacă tună pe 29 iunie – Obiceiuri și tradiții

Sfântul Ilie – Tradiții, obiceiuri și superstiții

Adormirea Maicii Domnului. Tradiții și superstiții de Sfânta Maria

Mario Mutu locuieşte în Italia cu mama lui şi face 18 ani anul acesta. Iată cât de mult a crescut fiul cel mare al lui Adi Mutu și cât de frumos este!
PARTENERI - GSP.RO
Mario Mutu locuieşte în Italia cu mama lui şi face 18 ani anul acesta. Iată cât de mult a crescut fiul cel mare al lui Adi Mutu și cât de frumos este!
Horoscop 7 iulie 2020. Berbecii simt nevoia să se apropie de cei mai speciali dintre prietenii lor
HOROSCOP
Horoscop 7 iulie 2020. Berbecii simt nevoia să se apropie de cei mai speciali dintre prietenii lor
RECOMANDĂRI