► Stresul, de multe ori un motiv de ceartă
Cauzele certurilor diferă de la cuplu la cuplu. Ca să îți dai seama care este problema în cazul vostru, întreabă-te în ce punct a intervenit schimbarea și care a fost factorul care a perturbat armonia în familie. Este posibil să fie vorba despre un eveniment minor, dar care a dat naștere la neîncredere, gelozie sau la alte trăiri negative. În unele situații, nu este decât stresul de zi cu zi, aparent fără importanță, dar care, cu timpul, erodează relația.
► Poate și tu ai o parte din vină…
„Am fi părtinitori dacă am spune că femeile nu au un aport (adesea considerabil) în conflictele domestice. Lipsa forței fizice acestea o compensează, de multe ori, prin cuvinte care au menirea (ascunsă sau nu) de a răni, de a ataca sau provoca. În acest sens, este important să gândim înainte cuvintele pe care le rostim și să încercăm să ne dăm seama dacă acestea duc la soluționarea problemei sau, dimpotrivă, alimentează conflictul”, a observat Sandra.
► Fii deschisă la „negocieri”!
Este de preferat să găsești, împreună cu soțul tău, soluția și pașii pe care îi aveți de urmat pentru redresarea situației. Puteți pune pe hârtie problema și ce credeți că ar putea-o soluționa, fiind amândoi de acord asupra punctelor de urmat. Acestea ar putea fi, de exemplu, să schimbați anumite obiceiuri pe care le aveți, dar cu care nu sunteți amândoi de acord, să te ajute sămbătă dimineață la curățenie, să nu îl mai cerți când întârzie, să faceți cu schimbul de veghe atunci când copilul este bolnav etc. Menține o atitudine pozitivă dacă încercările pe care le-ai făcut pentru a aplana conflictele au dat roade, chiar și foarte puțin.
► NU TE IZOLA!
Chiar și în cazuri extreme, în care soțul ar putea să-ți interzică să te întâlnești cu alte persoane sau tu te simți prea prost ca să mai dai ochii cu cineva, nu te izola de comunitate, ci păstrează-ți relațiile cu familia și cu prietenii apropiați. Aceștia ți-ar putea sări în ajutor, la nevoie. Dacă abuzul verbal şi conflictele continuă, ai putea propune partenerului să apelați la o formă de suport din exterior: un cuplu apropiat mai matur, un duhovnic recunoscut de ambii parteneri sau un psiholog specializat în terapie de cuplu.
TOTUL SE SCHIMBĂ
„Într-o familie, conflictele și problemele sunt iminente, dar partenerii ar trebui să lucreze, în primul rând, la rezolvarea lor și să nu prefere evadarea, despărţirea sau divorţul. Acesta reprezintă ultima variantă, atunci când nimic altceva nu a funcționat. Dacă există şi copii, ar trebui să cântărești bine situația şi să alegi care este răul cel mai mic: să crească separat de unul dintre părinţi sau să fie expus, în mod repetat, tensiunii şi certurilor dintre voi.”
Material preluat din revista Libertatea pentru Femei