Cu teritorii întinse peste mări și țări, imperiile au înglobat din antichitate şi până în epoca contemporană numeroase naţiuni și diverse culturi și au exploatat resurse şi populaţii pretutindeni în lume. 

Cele mai importante imperii care au marcat istoria au fost imperiile Mayas, Otoman, Britanic, Rus sau Roman. Totuși, mulți își pun întrebarea care dintre toate aceste imperii au fost cele mai mari și mai puternice. Răspunsul îl vei afla lecturând articolul de față.

Ce este un imperiu?

Dacă este să ne luăm după Dicționarul Explicativ al Limbii Române, există mai multe definiții pentru noțiunea de imperiu, care însă nu diferă prea mult.

Una dintre aceste definiții spune că imperiul este acel stat monarhic condus de un împărat, un teritoriu cuprinzând un stat dominant (marea metropolă) și posesiunile coloniale ale acestuia.

O altă definiție spune că imperiul este un stat monarhic cu tendințe expansioniste condus de un împărat, al cărui teritoriu este de regulă mai mare decât cel al unui regat.

Mai există o definiție potrivit căreia imperiul este o monarhie condusă de un împărat, teritoriu care cuprinde un stat dominant şi regiunile controlate sau cotropite de acesta.

În sfârșit, imperiul mai poate fi definit și ca o dominațiune suverană, totalitatea țărilor care se află sub domnia unui împarat.

Care au fost cele mai importante imperii?

Un imperiu era alcătuit dintr-un stat sau mai multe state și avea la bază componente de ordin etnic, cultural, naționalși religios. Cum aceste componente se suprapuneau adesea, ierarhizarea imperiilor a fost întotdeauna destul de dificil de realizat. 

Orice formulare de genul „cel mai puternic imperiu” este subiectivă deoarece toate imperiile au fost glorioase și influente în felul lor.

Totuși, au fost câteva imperii care pot fi definite astfel datorită impactului pe care l-au avut asupra istoriei omenirii și a modului în care au „modelat” harta geopolitică.

Cele mai mari imperii din toate timpurile pot fi ierarhizate exclusiv prin prisma suprafețelor totale a teritoriilor cucerite la apogeul fiecăruia dintre acestea. Iată care au fost cele mai importante cinci imperii din istorie după criteriul întinderii:

5. Dinastia Qing, 1644-1917 -> 14,7 milioane km pătrați

A fost ultima dinastie imperială a Chinei, care a condus această țară  din secolul XVII până în secolul XX și care a fost o putere mondială datorită mijloacelor sale sociale, economice și politice.

În anul 1790, sub conducerea împăratului Kangxi, Dinastia Qing controla 14,7 km pătrați, adică aproximativ 10% din suprafața totală a Pământului.

În 1851, dinastia avea peste 432 de milioane de supuși, ceea ce însemna peste 35% din populația lumii.

4. Imperiul Spaniol, 1492-1976 -> 19,4 milioane km pătrați

Unul dintre primele imperii globale, Imperiul Spaniol deținea colonii și teritorii în Europa, America, Asia, Africa și Oceania făcându-l una dintre cele mai importante puteri politice și economice timp de aproape cinci secole.

Aceasta a început spre sfârșitul secolului XV, odată cu unirea Castilei și Aragonului, prin căsătoria Reginei Isabel I cu Regele Fernando II.

În perioada sa de vârf, Imperiul Spaniol deținea teritorii cu o suprafață totală de 19,4 milioane km pătrați, adică 13% din suprafața totală a lumii, și o populație de 68,2 milioane de suflete (12% din populația lumii la acea vreme).

Spaniolii au pierdut cea mai mare parte a teritoriilor sale în războaiele de independență cu America din secolul XIX. Cea mai mare contribuție a a Imperiului Spaniol a fost descoperirea Noii Lumi în 1492 de către exploratorul Cristofor Colum.

3. Imperiul Rus, 1721-1917 -> 23,7 milioane km pătrați

Harta Imperiului Rus
Harta Imperiului Rus

Ultima monarhie absolută din Europa a fost întemeiată în anul 1721 de unul dintre cel mai mari lideri europeni ai secolului XVIII, Țarul Petru I cel Mare. Mai târziu avea să devină una dintre cele cinci mari puteri din Europa.

Imperiul Rus era alcătuit din Moscova, Sankt-Petersburg, Polonia Rusă, regiunile centrale europene ruse, orașele baltice, regiunile de-a lungul râurilor inferioare Dnepr și Don și Munții Urali de Sud.

Imperiul acoperea o suprafață de 23,7 km pătrați, adică 15% din suprafața Pământului și avea în 1913 o populație de 176,4 milioane de oameni – mai mult de 9% din populația lumii.

În perioada Imperiului Rus societatea era strict segregată în cinci domenii sociale. Imperiul Rus s-a destrămat odată cu sângeroasa Revoluție Rusă din 1917 și înlocuit cu Uniunea Sovietică.

2. Imperiul Mongol, 1206-1368 -> 24 milioane km pătrați

Harta Imperiului Mongol
Harta Imperiului Mongol

Imperiul Mongol a fost cel mai mare imperiu contigu din istoria omenirii și a apărut în anul 1206 urma unificării triburilor mongole și turcești sub conducerea lui Genghis Khan, „liderul lor oceanic”.

Imperiul mongol acoperea o suprafață de 24 milioane km pătrați, ceea ce reprezenta peste 16% din masa terestră. Se întindea de la Marea Japoniei spre Europa de Est, dar s-a dezintegrat în entități concurente în anul 1368.

În perioada de vârf (1270-1309), populația imperiului număra 110 milioane de oameni, adică mai mult de  25% din populația totală a lumii.

Deși conducerea rămânea strâns legată de linia genealogică a lui Genghis Khan, Imperiul Mongol a fost măcinat de tulburări interne și de un război civil. Cu toatee acestea, a continuat expansiunea imperiului timp de aproape 160 de ani înainte de declin, menținând conducerea în Mongolia până la sfârșitul anilor 1600.

1. Imperiul britanic, 1497-1997 -> 33,7 milioane km pătrați

Harta Imperiului Britanic
Harta Imperiului Britanic

Cel mai întins imperiu din istorie a fost Imperiul Britanic. Acesta a început cu colonii și posturi comerciale de peste mări și, în cele din urmă, a cuprins protectorate, domenii, teritorii și mandate.

În anul 1920, la apogeul dominației sale, Imperiul Britanic stăpânea teritorii pe cinci continente. Acestea se întindeau pe o suprafață de peste 33 milioane km pătrați, adică 24% din suprafața Pământului, înainte de a începe colonizarea, în Al Doilea Război Mondial.

În anul 1938, populația Imperiului Britanic număra 458 milioane de suflete, adică mai mult de 20% din populația totală a lumii.

Povara financiară a Primului Război Mondial a fost începutul sfârșitului pentru Imperiul Britanic. 

Ocuparea de către Japonia a teritoriilor sale în cel de-al Doilea Război Mondial, precum și pierderea Indiei, în 1947, au dus la destrămarea Imperiului Britanic.

Citeşte şi:

Care a fost prima capitală românească? Când a devenit București capitala României?

De unde vine expresia „tufă de Veneția” și ce semnificație are

Ce înseamnă semnalul SOS și când a fost folosit pentru prima dată?

Reacția uimitoare a Iuliei Albu când a văzut rochiile de nuntă ale Simonei Halep
PARTENERI - GSP.RO
Reacția uimitoare a Iuliei Albu când a văzut rochiile de nuntă ale Simonei Halep
BOMBĂ! Serghei Mizil, un nou gest JENANT în București. Nu i-a păsat de oamenii din jurul lui
Playtech.ro
BOMBĂ! Serghei Mizil, un nou gest JENANT în București. Nu i-a păsat de oamenii din jurul lui
Un bărbat din Gorj, eliberat recent după 23 de ani, şi-a sechestrat tatăl după ce s-a înarmat cu o bardă şi o secure. Omul s-a năpustit şi asupra oamenilor legii
Observatornews.ro
Un bărbat din Gorj, eliberat recent după 23 de ani, şi-a sechestrat tatăl după ce s-a înarmat cu o bardă şi o secure. Omul s-a năpustit şi asupra oamenilor legii
Horoscop 18 septembrie 2021. Peștii vor avea ocazia să-și limpezească mintea, să-și calmeze emoțiile furtunoase
HOROSCOP
Horoscop 18 septembrie 2021. Peștii vor avea ocazia să-și limpezească mintea, să-și calmeze emoțiile furtunoase
Mama fetiței din Iași care a murit în cadă a fost arestată. Este înfiorător ce s-a descoperit la autopsie
Știrileprotv.ro
Mama fetiței din Iași care a murit în cadă a fost arestată. Este înfiorător ce s-a descoperit la autopsie
Ţara, în stare de şoc. Vedeta unei generaţii a murit misterios. Ultimul mesaj, tulburător: "Creierul meu vreau să fie studiat"
Telekomsport
Ţara, în stare de şoc. Vedeta unei generaţii a murit misterios. Ultimul mesaj, tulburător: "Creierul meu vreau să fie studiat"
În vara asta, o bucurie deschide o alta! FRESH 0.0 – optimism 100% răcoritor
PUBLICITATE
În vara asta, o bucurie deschide o alta! FRESH 0.0 – optimism 100% răcoritor