MENIU CAUTĂ

Care este primul semn al instalării bolii Alzheimer

Distribuie

Unul dintre primele semne ale bolii Alzheimer este un scăderea nivelului de glucoză din creier, potrivit unui studiu efectuat recent de oameni de știință american.

Cercetătorii au descoperit că scăderea nivelului de glucoză din creier apare în etapele incipiente ale dizabilității cognitive — înainte de apariția primelor simptome ale tulburărilor de memorie.

Hipocampul joacă un rol esențial în procesul stocării amintirilor. Acesta, ca și alte regiuni ale creierului, se bazează în exclusivitate pe glucoză ca sursă de energie — fără ea neuronii ar ”flămânzi” și în final ar muri.

Noul studiu este primul de acest fel care asociază în mod direct deprecierea memoriei cu nivelul scăzut de glucoză din creier, în mod specific printr-un mecanism ce implică acumularea unei proteine cunoscută sub numele de fosfoproteina. Mai mult, se pare că neuronii activează p38 ca răspuns la deficiența de glucoză — posibil un mecanism de protecție.

Medicii sunt de părere că ”există o posibilitate destul de mare ca acele tipuri de episoade (de deficiență de glucoză — n.r.) să aibă legătură cu diabetul”, a mai spus acesta precizând că ”diabetul de tip 2 rezistent la insulină este o cauză binecunoscută a demenței”.

Deficiența de vitamina A poate crește riscul de a dezvolta boala Alzheimer

Recomandarea medicilor nutriționiști de a consuma cinci porții de legume pe zi poate avea efecte pozitive și pentru prevenirea bolii Alzheimer.

Oamenii de știință au observat că 75% dintre subiecții cu o carență ușoară sau semnificativă a acestui nutrient manifestau o depreciere a funcțiilor cognitive în comparație cu cei care înregistrau niveluri normale de vitamina A (47% dintre persoanele incluse în studiu).

Vitamina A se găsește în mod natural în fructe și legume precum morcovi, broccoli, pere și avocado. De asemenea, aceasta este prezentă și în alimente de origine animală, precum pește sau ficat.

 

Citește mai multe despre Alzheimer pe Libertatea.

Comentarii