Fluviul Dunărea

Dunărea a jucat un rol vital în colonizarea și evoluția politică a Europei centrale și de sud-est. Malurile sale, căptușite cu castele și cetăți, au format granița dintre marile imperii, iar apele sale au servit ca o autostradă comercială vitală între națiuni.

Măreția fluviului a fost mult timp celebrată în muzică. Celebrul vals An der schönen, blauen Donau (1867; Dunărea albastră), de Johann Strauss cel Tânăr, a devenit simbolul Vienei imperiale.

În secolul XXI, fluviul și-a continuat rolul de importantă arteră comercială. A fost exploatat pentru energie hidroelectrică, în special de-a lungul cursurilor superioare, iar orașele de pe malurile sale – inclusiv capitalele naționale Viena (Austria), Budapesta (Ungaria) și Belgrad (Serbia) – au depins de el pentru creșterea lor economică.

Fiziografie

Vastul drenaj al Dunării de aproximativ 817.000 km pătrați include o varietate de condiții naturale care afectează originea și regimul cursurilor sale de apă. 

Acestea favorizează formarea unei rețele fluviale ramificate, dense, cu ape adânci, care include aproximativ 300 de afluenți, dintre care peste 30 sunt navigabili. 

Bazinul hidrografic se extinde în mod neuniform de-a lungul lungimii sale. Acoperă aproximativ 47.000 de km pătrați la confluența Inn, 81.000 de km pătrați după ce se unește cu Drava și 590.000 de km pătrați sub confluența celor mai mari afluenți afluenți ai săi, Sava și Tisa. 

FOTOREPORTAJ. Dezastrul de la Islaz, unde au ars aproape 700 de hectare din „Delta Teleormanului”. România trebuie să dea explicații la Bruxelles
Recomandări
FOTOREPORTAJ. Dezastrul de la Islaz, unde au ars aproape 700 de hectare din „Delta Teleormanului”. România trebuie să dea explicații la Bruxelles

În cursul inferior, rata de creștere a bazinului scade. Mai mult de jumătate din întregul bazin al Dunării este drenat de afluenții săi de pe malul drept, care își colectează apele din Alpi și din alte zone muntoase și care contribuie cu până la două treimi din totalul scurgerii fluviului sau al vărsării.

Izvorăște din munții Pădurea Neagră

Dunărea superioară izvorăște sub forma a două mici cursuri de apă – Breg și Brigach – de pe versanții estici ai munților Pădurea Neagră din Germania, care sunt parțial compuși din calcar. 

De la Donaueschingen, unde izvoarele se unesc, Dunărea curge spre nord-est într-un albie îngustă și stâncoasă. La nord se ridică versanții împăduriți ai munților Șvabiei și Franconiei.

Între Ingolstadt și Regensburg, fluviul formează o vale pitorească asemănătoare unui canion. La sud de cursul râului se întinde marele platou bavarez, acoperit cu straturi groase de depozite fluviale provenite de la numeroșii afluenți alpini. 

Malul este jos și uniform, compus în principal din câmpuri, turbă și mlaștini.

La Regensburg, Dunărea atinge punctul cel mai nordic, de unde virează spre sud și traversează o țară largă, fertilă și plană. Cu puțin timp înainte de a ajunge la Passau, la granița cu Austria, fluviul se îngustează, iar fundul său abundă în recife și bancuri de nisip. 

INTERVIU. Doamna Mioara de la Vărbilău, singura acordeonistă dintre lăutari: „Când mi-au propus să cânt în club, am zis: Ce să caut eu, femeie bătrână, acolo? Râde tineretul”. Dar n-a râs
Recomandări
INTERVIU. Doamna Mioara de la Vărbilău, singura acordeonistă dintre lăutari: „Când mi-au propus să cânt în club, am zis: Ce să caut eu, femeie bătrână, acolo? Râde tineretul”. Dar n-a râs

Dunărea curge apoi pe teritoriul austriac, unde taie versanții pădurii Boemiei și formează o vale îngustă. 

Dunărea superioară, cu o lungime de aproximativ 965 km, are o înclinație medie considerabilă a albiei (0,93%) și un curent rapid de două până la cinci mile pe oră. Adâncimea variază între 1 și 8 metri.

Care sunt afluenții Dunării

Bazinul fluviului Dunărea poate fi împărțit – pe baza gradienților săi – în trei subregiuni: bazinul superior, bazinul mijlociu și bazinul inferior (inclusiv Delta Dunării).

Bazinul superior se întinde de la izvorul Dunării în Germania până la Bratislava în Slovacia.

Bazinul mijlociu este cea mai mare dintre cele trei subregiuni și se întinde de la Bratislava până la barajele de la Gura Porților de Fier, la granița dintre Serbia și România.

Câmpiile joase, platourile și munții din România și Bulgaria formează Bazinul inferior al Dunării. În cele din urmă, fluviul se împarte în trei brațe principale, formând Delta Dunării, care se întinde pe o suprafață de aproximativ 6.750 km².

Bazinul superior

Dunărea Superioară are un curent rapid, între 8 și 9 km/oră, datorită pantei pronunțate a albiei fluviului. Afluenții săi aduc debite din partea de nord a Alpilor, precum și din partea de sud a munților Europei Centrale. Adâncimea variază de la 1 la 8 metri.

„Țara în care se fură copii de pe stradă”. Ce știau refugiații ucraineni despre români și România înainte de război și ce spun acum
Recomandări
„Țara în care se fură copii de pe stradă”. Ce știau refugiații ucraineni despre români și România înainte de război și ce spun acum

Bazinul mijlociu

În secțiunea sa de mijloc, Dunărea seamănă mai mult cu un fluviu cu albie plată, cu o viteză de aproximativ jumătate din cea a Dunării superioare, cu maluri joase și cu un albie care atinge o lățime de peste 1,5 km. Doar în două porțiuni – la Visegrad (Ungaria) și la Porțile de Fier – fluviul curge prin defileuri înguste, asemănătoare unor canioane.

Dunărea intră în Câmpia Mică a Alföldului imediat după ce iese din defileul Porților Maghiare, în apropiere de Bratislava. Acolo, fluviul încetinește brusc și își pierde capacitatea de transport, ceea ce duce la depunerea unor cantități enorme de pietriș și nisip pe albia râului. Această depunere a format două insule mari, una pe partea slovacă a râului și cealaltă pe partea maghiară. Ambele au o suprafață combinată de aproximativ 1.869 km² și găzduiesc aproximativ 190.000 de locuitori în peste 100 de așezări.

Dunărea trece apoi pe lângă Budapesta și traversează vasta Câmpie a Marelui Alföld până când ajunge la Defileul Porților de Fier. 

Albia râului este puțin adâncă și mlăștinoasă, iar terasele joase se întind de-a lungul ambelor maluri. Depunerile au format un număr mare de insule de-a lungul acestor cursuri de apă, inclusiv insula Csepel, lângă Budapesta. 

În această porțiune, Dunării i se alătură apele a trei afluenți majori – Drava, Tisza și Sava – ceea ce aproape îi triplează debitul.

Bazinul inferior

Dincolo de Porțile de Fier, Dunărea de Jos curge printr-o câmpie largă; fluviul devine mai puțin adânc și mai larg, cu câteva insule majore, iar curentul încetinește considerabil. 

Afluenții care intră în fluviul principal de-a lungul acestei secțiuni, printre care se numără Iskar, Olt, Yantra, Siret și Prut, sunt relativ mici și reprezintă doar o creștere modestă a debitului total.

Râul se împarte în cele din urmă în trei brațe principale în apropierea orașului Tulcea din România, la aproximativ 80 km de mare, formând o deltă care se întinde pe o suprafață de peste 6.500 km².

Delta Dunării

Cele trei canale principale care traversează delta sunt Chilia, care transportă 63% din debitul total, Sulina, care reprezintă 16%, și Sfântu Gheorghe, care transportă restul. Doar Canalul Sulina, de 62 km, canalizat și dragat, este navigabil.

Principalii afluenți ai Dunării

Afluenții Dunării sunt: Iller-Gunz -Mindel-Ris- Lech – Regen – Altmuhl – Isar – Inn – Enns – Morava – Leitha – Vah – Hron – Ipel – Sio – Drava – Vuka – Tisa – Sava – Timis – Velika Morava – Caras – Nera -Ponicova – Cerna – Jiu – Iskar – Olt – Vedea – Arges – Ialomita – Siret – Prut

(în ordine descrescătoare, în funcție de locurile de confluență)

Hanul este al treilea afluent al Dunării ca debit și al șaptelea ca lungime. La confluența de la Passau, acesta conține mai multă apă decât Dunărea însăși, dar bazinul său hidrografic de 26130 km² este mai puțin de jumătate din cel al cursului principal până în prezent. Principalul afluent al Innului este râul Salzach.

Râul Morava/Marț intră în Dunăre dinspre nord. Bazinul său hidrografic de 26.658 km² include părți din Republica Cehă, Slovacia și Austria, într-un bazin situat între Munții Boemiei, Carpați și Câmpia Panonică. Această regiune este valoroasă din punct de vedere ecologic, datorită diversității florei, faunei, habitatelor și peisajelor sale.

Drau/Drava

Tysa/Tisza/Tisa

Save/Sava

Iskar este cel mai mare afluent bulgar al Dunării, cu o lungime totală de 368 km și un bazin hidrografic de 8 684 km². Izvoarele sale sunt situate în trecătorile Muntelui Rila: Principalul curs principal curge prin împrejurimile Sofiei și prin Munții Balcani.

Bazinul râului Siret este al treilea cel mai mare bazin hidrografic al oricărui afluent al Dunării și este situat la est de Carpați. Siretul curge de la izvorul său din Ucraina în România, la care se alătură pe parcurs apele unor subafluenți (Suceava, Moldova, Bistrița, Trotuș, Bârlad și Buzău).

Râul Prut este al doilea cel mai lung (950 km) și ultimul afluent major al Dunării, confluența sa fiind situată chiar în amonte de Delta Dunării. Izvorul său se află în pădurile din Carpații ucraineni. Ulterior, Prutul formează granița dintre România și Moldova.

Localitățile traversate de Dunăre

Iată o listă cu toate localitățile pe care Dunărea le traversează.

 • Sigmaringen Germania
 •  Ulm – Germania
 •  Ingolstadt – Germania 
 • Regensburg – Germania 
 • Straubing – Germania 
 • Deggendorf – Germania 
 • Passau – Germania 
 • Linz – Austria 
 • Krems – Austria 
 • Viena – Austria 
 • Bratislava – Slovacia 
 • Komárno – Slovakia 
 • Komárom – Ungaria 
 • Esztergom – Ungaria 
 • Visegrád – Ungaria B
 • udapesta – Ungaria 
 • Baja – Ungaria 
 • Vukovar – Croația 
 • Bačka Palanka – Serbia 
 • Novi Sad – Serbia 
 • Belgrad – Serbia 
 • Smederevo – Serbia 
 • Moldova Nouă – România 
 • Orșova – România 
 • Drobeta-Turnu Severin – România 
 • Calafat – România 
 • Vidin – Bulgaria
 •  Lom – Bulgaria 
 • Oreahovo – Bulgaria 
 • Nikopol – Bulgaria 
 • Svishtov – Bulgaria 
 • Ruse – Bulgaria 
 • Silistra – Bulgaria 
 • Corabia – România 
 • Turnu Măgurele – România 
 • Zimnicea – România 
 • Giurgiu – România 
 • Oltenița – România 
 • Călărași – România 
 • Fetești – România 
 • Cernavodă – România 
 • Hârșova – România 
 • Brăila – România 
 • Galați – România 
 • Pătlăgeanca – România 
 • Tulcea – România 
 • Sulina – România 
 • Izmail – Ucraina

Sursa foto: 123rf.com

Vezi şi Dunărea – de unde izvorăște, ce țări și ce orașe străbate!

Urmărește-ne pe Google News
Divorțează după 20 de ani de relație. Anunț uluitor făcut de soția lui. „Era inevitabil”
GSP.RO
Divorțează după 20 de ani de relație. Anunț uluitor făcut de soția lui. „Era inevitabil”
Gestul făcut de Iulia Vântur la un concert din America! Românii s-au simţit JIGNIŢI: 'Mascaradă grotească'
Playtech.ro
Gestul făcut de Iulia Vântur la un concert din America! Românii s-au simţit JIGNIŢI: 'Mascaradă grotească'
Un şofer de BMW de 23 de ani a provocat un accident mortal în Maramureş, după ce s-a urcat băut la volan. Petru a murit nevinovat la doar 30 de ani
Observatornews.ro
Un şofer de BMW de 23 de ani a provocat un accident mortal în Maramureş, după ce s-a urcat băut la volan. Petru a murit nevinovat la doar 30 de ani
Horoscop 14 august 2022. Balanțele au parte de o zi senină care ar putea să le rămână în memorie o vreme
HOROSCOP
Horoscop 14 august 2022. Balanțele au parte de o zi senină care ar putea să le rămână în memorie o vreme
Cel mai mare lac din Italia a ajuns la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată. Turist: „Apa nu mai era acolo”
Știrileprotv.ro
Cel mai mare lac din Italia a ajuns la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată. Turist: „Apa nu mai era acolo”
"Soldaţii ruşi se comportă ciudat". Un ucrainean a făcut descoprirea stranie în locuinţa proprie imediat cum a intrat pe uşă
Orangesport.ro
"Soldaţii ruşi se comportă ciudat". Un ucrainean a făcut descoprirea stranie în locuinţa proprie imediat cum a intrat pe uşă
Pssst!!! Ai auzit de Remixshop? Au zilnic reduceri de până la 90%
PUBLICITATE
Pssst!!! Ai auzit de Remixshop? Au zilnic reduceri de până la 90%
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.