În caz de hipertensiune arterială, insuficienţă cardiacă sau cardiopatie ischemică, inima depune un efort suplimentar, pe caniculă, pentru a pompa sângele şi nu mai reuşeşte să compenseze pierderile de apă şi de electroliţi (sodiu, potasiu, calciu şi magneziu) cauzate de transpiraţie; cantitatea de oxigen din sânge scade dramatic şi astfel apare riscul de şoc termic şi de infarct miocardic - incidenţa accidentelor de acest fel este maximă, spun specialiştii, în sezonul fierbinte.
Ce au de făcut persoanele cu probleme cardiovasculare pentru a-şi păzi viaţa? Cea mai insistentă recomandare a medicilor este: nu ieşiţi din casă în orele prânzului, aşa-numitele “ore de foc”! Iar în restul zilei (dimineaţa ori spre seară), să nu vă lipsească, dacă aveţi de făcut vreun drum, pălăria/ şapca şi o sticluţă cu apă.
Este indicată şi o vizită la medicul curant, pentru o eventuală modificare a schemei de tratament, ştiut fiind că unele pastile accentuează deshidratarea, pe timpul verii, sau reduc prea mult tensiunea.
Diabeticii, permanent sub observaţieUnul dintre semnele care dau de gol diabetul este setea neostoită, pentru că nivelul crescut de glucoză în sânge predispune la deshidratare. Persoanele diagnosticate cu această afecţiune trebuie, aşadar, să bea multe lichide, iar pe perioada verii, cantitatea trebuie să fie chiar mai mare decât de obicei. În plus, în această perioadă, e indicat ca diabeticii să-şi verifice des glicemia şi să ajusteze, împreună cu medicul curant, dozele şi schema de tratament.
De la insuficienţă renală la blocajPierderile de lichide prin transpiraţie pot afecta sever rinichii deja bolnavi (insuficienţă renală sau litiază renală). Hidratarea şi restabilirea echilibrului electrolitic sunt esenţiale pentru a evita blocajul - situaţia în care rinichii nu mai pot elimina toxinele, iar acestea ajung să otrăvească organismul.
Obezii nu-şi pot regla temperatura
Paradoxal, deşi transpiră “la greu”, persoanele supraponderale întâmpină dificultăţi în a-şi regla temperatura internă standard, de 37º C. Creşte, aşadar, riscul de şoc termic, în cazul lor. Iar asta este numai una dintre probleme, pentru că obezitatea este asociată cu diabetul, cu un nivel crescut al colesterolului şi cu afecţiunile cardiace.
Exact ca diabeticii ori cardiacii, supraponderalii trebuie ţinuţi permanent sub observaţie pe perioada verii. Dieta lor ar fi bine să includă în proporţie de 90% fructe şi legume, care asigură hidratarea şi “topesc” din kilograme.
Creşte şi incidenţa depresiilor
Nopţile fierbinţi alterează chiar şi somnul unui om sănătos, lăsându-l irascibil şi fără vlagă. Ce să mai vorbim despre cei cu suferinţe psihice, care sunt şi mai vulnerabili? Specialiştii atestă faptul că vara creşte incidenţa afecţiunilor şi tulburărilor psihice - depresie, angoasă, stare de apatie, atacuri de panică, tentative de suicid. Recalibrarea medicaţiei, la nevoie, şi susţinerea familiei sunt cele mai bune metode de prevenţie şi tratament.
Este sezonul în care se înmulţesc problemele dermatologice
Pielea, prima barieră în calea agresiunii razelor solare, se alege, prin expunere excesivă, cu multe avarii, de la cele minore (cum sunt aşa-numitele “pete de bătrâneţe”, nepericuloase, dar inestetice) până la cele mai serioase:
rozaceea, manifestată prin apariţia unor zone cu eritem pe faţă, senzaţia de piele “care ţine”, înţepături;
psoriazisul, care duce la îngroşarea unor porţiuni ale pielii, ce capătă aspect solzos;
vitiligo, adică zone depigmentate, care se “ard” uşor sub acţiunea razelor solare;
lupus cutanat (produce leziuni care lasă în urma lor cicatrice);
melanomul, o formă de cancer foarte gravă.
Măsurile elementare de prevenţie sunt evitarea expunerii la soare între orele 10.00 – 17.00 şi folosirea cremelor cu protecţie solară. Orice modificare la nivelul epidermei trebuie să fie un semnal de alarmă care să te trimită urgent la dermatolog.
Iată cele mai bune răcoritoare ale verii
Limonada. Clar e vedeta verii, la capitolul băuturi! Modul de preparare e simplu, de vreme ce fiecare adaptează reţeta clasică la cât de dulce vrea să fie “produsul final”: zeama de la o jumătate de lămâie + zahăr alb sau brun / miere + apă plată sau minerală într-un pahar de 500 ml + gheaţă. Cum spuneam, aceasta este reţeta clasică. Pe care o poţi transforma în ceva… fabulos. Iată câteva idei:
• dacă-ţi place menta, pune unadouă frunze zdrobite înăuntru, să-şi lase aroma. • înlocuieşte lămâia cu limeta (lămâie verde).
• zdrobeşte cu furculiţa o mână de fructe de pădure şi pune-le pe fundul paharului înainte de a adaugă restul ingredientelor. Gustul va varia în funcţie de fructele puse (zmeură, căpşune, mure, afine, fragi sau amestec), dar garantat va fi fabulos. Poţi încerca şi cu fructe congelate şi vei avea o limonadă rece-rece, fără a mai pune gheaţă. În acest caz însă, trebuie să foloseşti robotul de bucătărie pentru a le pasa.
• dacă nu ai la îndemână fructe, dar ai sirop de fructe, e bună şi această variantă. Să nu pui mult însă, pentru că va anula gustul acru al lămâii şi vei obţine un sirop, în loc de o limonadă.
• poţi încerca şi combinaţia lămâie- portocală sau portocală roşie (mai dificil de găsit însă, în acest anotimp). E delicioasă! Frappé. O minunăţie de băutură pe timp de vară, mai ales pentru “cafegii”. Secretul unui gust desăvârşit este îngheţata, pe care la multe terase şi puburi barmanii o înlocuiesc, ca să facă economie, cu gheaţă.
Se prepară simplu: o linguriţă şi jumătate sau două de cafea solubilă + una de zahăr + o lingură generoasă de îngheţată de vanilie + 250 ml lapte sau apă. Cantitatea de cafea şi de zahăr se ajustează după gust – de exemplu, o persoană care bea cafeaua fără zahăr nu va pune deloc, pentru că oricum băutura va avea un pic de dulceaţă de la îngheţată. Ideal e ca ingredientele să se amestece într- un shaker. La sfârşit, dacă vrei să te simţi ca la terasă, pune deasupra frişcă şi puţin sos de ciocolată.
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.