Despre fluturi

Fluturii fac parte din marea familie de insecte Papilionoidea. Fluturii, împreună cu moliile alcătuiesc ordinul de insecte Lepidoptera.

Fluturii sunt distribuiți în prezent în toată lumea, cu excepția regiunilor foarte calde și aride.

Originea fluturilor a fost stabilită în perioada cretacică, care s-a încheiat în urmă cu 65 de milioane de ani. Cea mai veche fosilă a unui fluture, nedenumit, datează din perioada paleocenului superior (cu circa 57 de milioane de ani în urmă) și a fost descoperită în Danemarca.

Aripile, corpurile și picioarele fluturilor, ca și în cazul moliilor, sunt acoperite peri fini. Spre deosebire de molii, fluturii sunt cei mai activi în timpul zilei și sunt, de obicei, viu colorați sau au un model spectaculos.

La fel ca toate Lepidopterele, fluturii sunt de remarcat pentru ciclul lor de viață neobișnuit, cu un stadiu larvar de ou, omidă, un stadiu inactiv de pupă și o metamorfoză spectaculoasă într-o formă de adult cu aripi colorate.

Larvele și adulții majorității fluturilor se hrănesc cu plante, adesea doar părți specifice ale unor tipuri specifice de plante.

Care este ciclul de viață al unui fluture

Ciclul de viață al unui fluture este un proces complex și cu adevărat fascinant și are patru etape distincte. Acest ciclu este cunoscut sub numele de metamorfoză completă și reprezintă o adaptare evolutivă care permite fluturelui să ocupe diferite medii și să își maximizeze șansele de supraviețuire. Așadar, înainte de a afla cât trăiesc, de fapt, fluturii, este bine să știm că viața unui fluture începe cu mult înainte de a fi în starea cunoscută de noi toți.

Rezistența locuitorilor din Harkov, orașul aflat zilnic sub bombardamente: „Cel mai înfiorător lucru este că oamenii se obișnuiesc cu asta”
Recomandări
Rezistența locuitorilor din Harkov, orașul aflat zilnic sub bombardamente: „Cel mai înfiorător lucru este că oamenii se obișnuiesc cu asta”

Ou

Ciclul de viață al fluturelui începe atunci când femela depune ouăle pe o plantă gazdă. Un fluture depune de obicei 200-500 de ouă care variază ca formă și dimensiune în funcție de specie. Cele mai multe specii eclozează în patru până la cinci zile, în timp ce la altele poate dura până la trei săptămâni, în funcție de condițiile de mediu.

Larvă

După ce ouăle eclozează, apare larva, cunoscută și sub denumirea de omidă. Aceasta începe să mănânce planta gazdă și să crească. În această etapă, omida suferă mai multe schimbări, trecând prin mai multe stadii de creștere cunoscute sub numele de instar. Larva se hrănește intens, adună nutrienți și depozitează grăsimi pentru a susține viitoarea transformare. Ele vor mânca doar planta gazdă și nu se vor muta la nicio plantă adiacentă dintr-o specie diferită, chiar dacă rămân fără hrană.

Pe măsură ce se hrănesc și corpul lor se extinde, pielea lor (un exoschelet cu o capacitate limitată de întindere) devine prea strânsă și, în cele din urmă, se desprinde, dezvăluind un strat nou dedesubt. Aceasta se numește năpârlire și are loc de mai multe ori pe măsură ce larva crește.

Crisalidă

După ce larva a atins dimensiunea maximă și a acumulat suficientă energie, aceasta își construiește o crisalidă, un cocon sau pupa pentru a intra în stadiul de transformare. În interiorul crisalidei, care poate varia în formă și textură, are loc un proces miraculos de transformare cunoscut sub numele de metamorfoză. Țesuturile, organele și structurile omizii se descompun și se reorganizează pentru a forma structura adultă a fluturelui.

Paul de România, fugit din țară după condamnare, a fost depistat în Malta. Înainte, el se afla în Franța, care refuzase extrădarea sa
Recomandări
Paul de România, fugit din țară după condamnare, a fost depistat în Malta. Înainte, el se afla în Franța, care refuzase extrădarea sa

Adult

După ce procesul de metamorfoză este complet, adultul, cunoscut sub numele de fluture, iese din pupă.
În primele ore sau zile ale vieții sale, fluturele are nevoie de timp pentru a-și usca și întări aripile, de asemenea, pentru a se pregăti pentru zbor. Fluturele adult se hrănește cu nectar de flori și își caută partenerul pentru reproducere. Ciclul se repetă atunci când femela depune ouăle pe o plantă gazdă potrivită, încheind astfel ciclul de viață al fluturelui, arată site-ul floridamuseum.ufl.edu

Cât trăiesc fluturii

Unii dintre cei mai longevivi fluturi, cum ar fi Nymphalis antiopa
Unii dintre cei mai longevivi fluturi, cum ar fi Nymphalis antiopa

Viața zboară destul de repede pentru aceste frumoase insecte înaripate. Cei mai longevivi fluturi adulți trăiesc între nouă luni și un an, dar durata medie de viață pentru majoritatea speciilor este de doar două până la patru săptămâni.

Mai mulți factori pot afecta durata medie de viață a unei specii de fluturi. De exemplu, fluturii monarh trăiesc de obicei între 2-6 săptămâni, dar variază de la o generație la alta. Unele generații migrează și hibernează, ceea ce poate să dubleze durata de viață. Alte specii migratoare trăiesc doar două săptămâni.

Unii dintre cei mai longevivi fluturi, cum ar fi Nymphalis antiopa, își petrec iernile la tropice înainte de a se împerechea primăvara. Alții, cum ar fi Nymphalis, hibernează în timputl iernilor din zonele cu climă rece, în scorburile din copaci.

Unele specii mici trăiesc nu mai mult de o săptămână. Toate acestea, însă, reprezintă doar ultima dintre cele patru etape din ciclul de viață al fluturilor, care își încep viața ca un ou.

Cât trăiesc fluturii în stadiul de larvă

Larvele sau omizile trăiesc de obicei două până la cinci săptămâni, deși acest lucru variază în funcție de specie și de perioada anului în care se va naște. Se crede că aceasta este etapa cea mai periculoasă din ciclul de viață al insectelor, cu o mortalitate ridicată din cauza prădătorilor, condițiilor meteorologice și bolilor.

Cât trăiesc fluturii în stadiul de crisalidă

Există o concepție comună greșită potrivit căreia fluturii creează un cocon de mătase în jurul lor. Acesta este un proces mai frecvent la molii, deși câteva specii de fluturi o fac de asemenea. În schimb, majoritatea omizilor ajung în crisalide, care servesc drept cochilii protectoare pe măsură ce insectele se maturizează și devin adulți.

Această etapă complexă durează doar 10-14 zile la majoritatea speciilor, timp în care corpul larvei se lichefiază și este reconstruit ca un fluture. La unele specii, întâlnite în medii extreme, fluturii pot rămâne ani de zile în interiorul crisalidei lor, așteptând temperaturi favorabile sau alte condiții.

Cel mai mare fluture din lume

Cel mai mare fluture din lume -Fluturele Regina Alexandra
Cel mai mare fluture din lume – Fluturele Regina Alexandra

Fluturele Regina Alexandra, care se găsește doar pe o suprafață de 100 km2, în pădurea tropicală din Papua Noua Guinee, este considerat cel mai mare fluture din lume. Femelele sunt mai mari decât masculii și au o anvergură a aripilor de 25 cm și un corp de 8 cm lungime. Durata etapelor timpurii de viață (de la ou la apariția adulților) variază de la 5 la 7 luni, masculii pot trăi până la încă trei luni ca adulți, iar femelele până la șase luni.

Molia Hercule, găsită în Noua Guinee și nordul Australiei, este puțin mai mare, cu o anvergură de 27 cm și cea mai mare suprafață a aripilor întâlnită la o insectă vie.

Ce simbolizează fluturele

Fluturele este un simbol complex și bogat în semnificații în diverse culturi din întreaga lume.

În Grecia antică, cuvântul pentru fluture, „psihic”, tradus literal înseamnă „psyche”. Psyche era, de asemenea, numele zeiței care personifica sufletul, adesea reprezentată cu aripi de fluture. Nativii americani au considerat fluturii drept simboluri ale transformării, speranței și renașterii. În cultura chineză, simbolismul fluturilor evocă calitățile libertății, frumuseții pământești, dragostei și sufletul uman.

De milenii, fluturii au inspirat oamenii prin natura lor delicată și puterea imensă pe care o dețin. Ei se nasc ca omizi, se învelesc în crisalide și reapar în adevărata lor formă, mai minunați. Noi, ca oameni, putem vedea procesul și putem să fim inspirați de el, știind și noi putem crește și ne putem transforma.

În anumite credințe și mitologii, fluturele este considerat un simbol al sufletului sau spiritului, cu capacitatea de a zbura liber și de a transcende limitele materiale.

Fluturele este adesea asociat cu ideea de transformare și regenerare datorită ciclului său de viață unic, care include metamorfoza completă. În unele culturi, fluturele este considerat un simbol al reîncarnării sau nemuririi datorită capacității sale de a trece prin transformări și de a apărea dintr-un cocon aparent lipsit de viață.

Fluturele este adesea asociat cu frumusețea și eleganța, datorită aripilor sale colorate și modelelor complexe. În artă și literatură, fluturele este folosit ca o metaforă pentru frumusețe și delicatețe.

Unele mișcări sociale folosesc imaginea fluturelui pentru a simboliza schimbarea socială și eliberarea de constrângerile sau normele opresive.

Descoperă și ce înseamnă când visezi fluturi.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (27)

Andreeafunduc   •   07.12.2023, 00:16

Un articol pe placul meu! Ii ador! 🥰

Irinel   •   06.12.2023, 23:44

Nu stiam multe.Articol interesant si documentat.

Irinel   •   06.12.2023, 23:43

Nu stiam multe.Articol interesant si documentst.

Vezi toate comentariile (27)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Lucrurile pe care să nu le faci sub nicio formă până în ziua de Paște 2024. E păcat să faci asta în Săptămâna Patimilor
FANATIK.RO
Lucrurile pe care să nu le faci sub nicio formă până în ziua de Paște 2024. E păcat să faci asta în Săptămâna Patimilor
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Viva.ro
Salman Khan explică de ce nu a luat-o de soție pe Iulia Vântur, după 12 ani de relație: "Este doar..."
Acasă la Dana Nălbaru și la Dragoș Bucur. Uite-i cum muncesc pământul la Moșteni-Greci! Actorul ară cu tractorul, solista și fiica ei văruiesc pomii în livadă
Libertateapentrufemei.ro
Acasă la Dana Nălbaru și la Dragoș Bucur. Uite-i cum muncesc pământul la Moșteni-Greci! Actorul ară cu tractorul, solista și fiica ei văruiesc pomii în livadă
Au întors toate privirile. Detalii din tribunele stadionului de la Galați + tatuajul special al lui Iancu
GSP.RO
Au întors toate privirile. Detalii din tribunele stadionului de la Galați + tatuajul special al lui Iancu
Horoscop zilnic pentru luni, 29 aprilie. Probleme la muncă pentru două zodii
FANATIK.RO
Horoscop zilnic pentru luni, 29 aprilie. Probleme la muncă pentru două zodii
Rusia se dezlănțuie pe frontul din Ucraina, după ajutorul militar anunțat de SUA. Un atac masiv a fost ordonat de Kremlin
Știrileprotv.ro
Rusia se dezlănțuie pe frontul din Ucraina, după ajutorul militar anunțat de SUA. Un atac masiv a fost ordonat de Kremlin
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor / Foto
Unica.ro
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor / Foto
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Locul de poveste din România care i-a cucerit inima lui Karen, o turistă din SUA: "Noi nu avem aşa ceva"
Observatornews.ro
Locul de poveste din România care i-a cucerit inima lui Karen, o turistă din SUA: "Noi nu avem aşa ceva"
Horoscop 29 aprilie 2024. Fecioarele trec de la o dezamăgire acută la satisfacție fără un suport real, în fapte sau evenimente
HOROSCOP
Horoscop 29 aprilie 2024. Fecioarele trec de la o dezamăgire acută la satisfacție fără un suport real, în fapte sau evenimente

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI