De Ana Alexa,

Mai mult ca sigur nu o să ai timp să îl străbați pe tot, așa încât Centrul European al Consumatorilor – ECC Romania vine cu câteva sfaturi pe care ar fi bine să le urmezi în căutarea vacanței perfecte. Regulile privind pachetele de servicii turistice se aplică numai atunci când este vorba de mai multe servicii oferite împreună de un comerciant: cazare, transport, masă, agrement, atât timp cât durata acestora neîntreruptă depășește 24 de ore sau cuprind o înnoptare.

Așadar, e indicat să obții mai multe oferte, de la mai multe agenții de turism, care să se potrivească nevoilor tale, pentru a putea face o comparație. Agențiile de turism au obligația să ofere anumite informații esențiale în această fază, pe lângă preț: destinația, mijloacele de transport, cazarea și clasificarea unității de cazare, serviciile de masa oferite, itinerariul etc.

În Uniunea Europeană nu există un sistem comun de clasificare a hotelurilor, așa că ar putea exista diferențe între ceea ce se înțelege printr-un anumit număr de stele în România și un alt stat. Informează-te ce este inclus exact în serviciile oferite de hotelul respectiv. Pentru hotelurile de 3 stele puteți utiliza comparatorul realizat de ECC Romania.

Ce altceva trebuie să mai știi:

  • obține cât mai multe informații despre agenția de turism care te interesează de pe internet, forumuri sau verifică activitatea financiară a acesteia pe site-ul Ministerului Finanțelor;
  • toate agențiile au obligația de a încheia în scris un contract de comercializare a pachetelor de servicii turistice, cu un conținut strict reglementat, și de a furniza un anumit număr de informații utile consumatorilor înainte de a pleca în călătorie;
  • asigură-te că ai o asigurare medicală valabilă pentru toată durata călătoriei. Asigurarea poate îmbrăca fie forma Cardului European de Asigurări Sociale de Sănătate, fie forma unei asigurări medicale încheiate cu o firmă privată;
  • obține informații despre statul în care veț pleca în vacanță, astfel încât să nu ai surprize: regimul pașapoartelor, regulile de circulație, cele mai importante reguli de comportament etc.
Minciuna consilierului PNL! Politicianul apare alături de capul clanului nu „acum 10 ani”, ci în ianuarie 2019
Recomandări

Minciuna consilierului PNL! Politicianul apare alături de capul clanului nu „acum 10 ani”, ci în ianuarie 2019

 

Ai de acum instrumentul perfect pentru a-ți păstra calmul și a-ți cere drepturile în toate limbile Europei. Rețeaua Centrelor Europene ale Consumatorilor a lansat o nouă versiune a aplicației sale mobile unice și fratuite: ECC-Net Travel app. Dezvoltată pentru a fi un partener de călătorie ideal în interiorul Uniunii Europene, precum și în Norvegia și Islanda, aceasta îi ajută pe consumatorii europeni să-și exprime drepturile în 25 de limbi europene.

O tânără operată de alt chirurg decât i se promisese s-a ales cu o complicație pe viață: «Am fost un experiment»
Recomandări

O tânără operată de alt chirurg decât i se promisese s-a ales cu o complicație pe viață: «Am fost un experiment»

 

Cum funcționează aplicația? După selectarea țării și a situației (transport, închiriere mașini, hotel…), aplicația îți va arăta care sunt drepturile tale și îți va permite să le prezinți comerciantului în limba sa. Cu ajutorul ECC-Net: Travel app și cu un pic de bunăvoință, toți ar trebui să se poată înțelege! Bine de știut: noua secțiune ”Ajutor” oferă date de contact relevante ale fiecărui Centru European al Consumatorilor local, precum și ale ambasadelor locale pentru situații de urgență.

ECC-Net: Travel app este disponibil pentru dispozitive mobile cu sisteme de operare iOS, Android și Microsoft Windows și poate fi descărcată din Apple app store (pentru iOS), Google Playstore (pentru Android) și din Windows Apps+GamesStore (pentru Windows Phone). Aplicația funcționează offline pentru a evita costurile de roaming.

Anamaria Prodan încheie „telenovela” rupturii de Laurențiu Reghecampf: „Eram divorțată de doi ani și locuiam în aceeași casă”
GSP.RO

Anamaria Prodan încheie „telenovela” rupturii de Laurențiu Reghecampf: „Eram divorțată de doi ani și locuiam în aceeași casă”

Horoscop 19 februarie 2020. Racii încep să viseze cu ochii închiși
HOROSCOP

Horoscop 19 februarie 2020. Racii încep să viseze cu ochii închiși