De Mirela Dinica,

Proteinele conform site-ului prokid.ro se clasifică în funcţie de valoarea lor biologică, determinată de conţinutul în aminoacizi esenţiali. Proteinele animale au o valoare biologică mai mare decât cele vegetale. Orice proteină fără unul din aminoacizii esenţiali (incompletă) are o valoare biologică scăzută.

De unde ne procurăm proteinele?

Alimentele derivate din animale, incluzând carne, peşte, ouă şi majoritatea produselor lactate conţin proteine complete. Soia este singura planta ce conţine proteine complete. Cea mai mare valoare proteică se regăseşte în lapte şi ouă.
Proteinele incomplete nu asigură un aport adecvat de aminoacizi. Multe plante alimentare conţin cantităţi considerabile de proteine incomplete, cele mai bune surse fiind cerealele şi legumele. Unele alimente bogate în proteine, cum sunt carnea de oaie, porc, raţă sau ouăle, conţin şi cantităţi importante de lipide.
În „Ghidul pentru alimentaţia sănătoasă” Ministerul Sănătăţii ne învaţă că, în general, trebuie să consumăm un amestec suficient de proteine complete şi incomplete care să nu pună probleme deosebite de sănătate.
 
 

Bill Gates, reacție dură după ce a fost acuzat că știa de coronavirus : „Am făcut o ...
GSP.RO

Bill Gates, reacție dură după ce a fost acuzat că știa de coronavirus : „Am făcut o ...

Horoscop 27 mai 2020. Peștii au o relație bună cu cei din apropierea lor
HOROSCOP

Horoscop 27 mai 2020. Peștii au o relație bună cu cei din apropierea lor