Oamenii de știință au studiat și încă studiază acest fenomen pentru a găsi cele mai eficiente soluții pentru a scăpa de frica de înălțime. Acrofobia este un fenomen destul de des întâlnit la nivel mondial, aproximativ 5% din populația lumii suferind de această fobie. Dacă și tu te numeri printre persoanele care au această teamă și îți dorești să o învingi, este important să înțelegi ce o provoacă, să descoperi care este motivul sau motivele pentru care ai această frică și să înveți cum să o gestionezi mai ușor.

Ce este acrofobia

Acrofobia, cunoscută și sub denumirea de frica de înălțimi, este o tulburare de anxietate, care se caracterizează printr-o teamă patologică excesivă și irațională de a fi expus la înălțimi. Termenul medical de acrofobie provine de la cuvintele grecești ἄκρον (akron), adică „vârf, margine”,și φόβος (phobos), care înseamnă frică.

Persoanele care se confruntă cu acrofobia manifestă o teamă puternică și o stare de anxietate atunci când se află în locuri înalte ori pur și simplu se gândesc la astfel de zone. Din această cauză, aceste persoane tind să evite aceste locuri sau situațiile în care ar fi nevoite să se afle la înălțime în diverse contexte.

Cinci reprezentanți ai elevilor explică pentru Libertatea de ce susțin greva profesorilor și critică guvernanții: „Se folosesc de noi și de contextul examenelor ca să oprească protestul”
Recomandări
Cinci reprezentanți ai elevilor explică pentru Libertatea de ce susțin greva profesorilor și critică guvernanții: „Se folosesc de noi și de contextul examenelor ca să oprească protestul”
Ce este acrofobia - Imagine cu o femeie îngrozită având n spatele ei un carusel blurat, sugerând frica de înălţime.
Acrofobia este cunoscută și sub denumirea de frica de înălțimi

Medicii spun că este normal să fii precaut atunci când vine vorba să urci la o înălțime semnificativă, iar mulți oameni nu se simt deloc confortabil atunci când sunt nevoiți să urce într-un loc foarte înalt, ceea ce poate interfera cu calitatea vieții, informează site-ul VeryWellMind.com. În cazul acrofobiei, lucrurile sunt diferite. Persoanele care acuză această teamă de înălțime se confruntă cu stări de anxietate intense și nejustificate, chiar și atunci când au de-a face cu înălțimi nu foarte mari, așa cum sunt situațiile când cineva are de urcat trepte ori vrea să stea pe balcon.

Această frică poate fi extrem de invalidantă, limitând capacitatea individului de a face anumite activități precum cele enumerate anterior. Asemenea oricărei fobii, și frica de înălțime se poate dezvolta la orice vârstă, însă ea apare de obicei în copilărie și începe să se manifeste în mod mai evident la adolescenți și la adulții tineri. În același timp, femeile sunt mai susceptibile să dezvolte această fobie comparativ cu bărbații.

Știți ce afecțiuni de sănătate mintală sunt decontate în România? Nici măcar sistemul nu știe, arată un recent raport
Recomandări
Știți ce afecțiuni de sănătate mintală sunt decontate în România? Nici măcar sistemul nu știe, arată un recent raport

Ce provoacă apariția acrofobiei

Atunci când vine vorba despre înălțimi și distanțe trebuie să știi că nu toată lumea percepe înălțimile în același fel. Spre exemplu, doi oameni pot privi de la aceeași înălțime, însă unul dintre aceștia o va percepe ca fiind mai mare comparativ cu cealaltă persoană.

În urmă cu mai bine de șase decenii, renumiții psihologi în cercetare Eleanor J. Gibson și Richard D. Walk au realizat un experiment, denumit „The Visual Cliff”. În cadrul acestui experiment mai mulți bebeluși și câțiva pui din numeroase specii trebuiau să traverseze un panou gros din sticlă care acoperea o uriașă groapă. Prezența mamei sugarului, care l-a chemat încurajator, nu l-a convins pe copil că este în siguranță.

Ce este acrofobia - Imagine grafică reprezentând un copil aflat în cădere şi sugerând frica de înălţime.
Se presupune că acrofobia este un răspuns rațional la un stimul anormal

Cauzele exacte ale acrofobiei nu se cunosc cu exactitate. Cercetătorii sunt de părere că acrofobia își are originea în îngrijorarea naturală a omului că ar putea cădea de la mare înălțime și, astfel, s-ar putea rani. Această îngrijorare constantă poate contribui la dezvoltarea acrofobiei pentru că, asemenea tuturor fobiilor, aceasta este o hiper-reacție a răspunsului normal la frică. În același timp, specialiștii sunt convinși că o experiență negativă sau traumatică din trecut care s-a produs pe fondul unei înălțimi semnificative și a fost urmată inclusiv de o reacție negativă din partea unui părinte, ar putea contribui la dezvoltarea acrofobiei.

Educația primește un procent din PIB mai mic decât în 1995. Câți bani s-au alocat în ultimii 30 de ani
Recomandări
Educația primește un procent din PIB mai mic decât în 1995. Câți bani s-au alocat în ultimii 30 de ani

Prin urmare, se presupune că acrofobia este un răspuns rațional la un stimul anormal. Astfel, există o serie de factori despre care se poate spune că duc la declanșarea fobiei de înălțime. Fiecare sursă a fricii diferă, însă, de la o persoană la alta, dar în general se poate vorbi despre factori destul de des întâlniți, și anume clădiri foarte înalte, munți, zborul cu avionul, lifturile exterioare, scările rulante, scările fixe, podurile și chiar privitul pe fereastră sau statul pe balcon.

Ce simptome prezintă persoanele cu acrofobie

Simptomele acrofobiei pot varia în funcție de intensitatea temerii individuale și pot include vertij, transpirații excesive, bătăi rapide ale inimii (palpitații), respirație rapidă, superficială, tremurături, greață, gură uscată, amorțirea mâinilor și picioarelor, dureri în piept, precum și o senzație de pierdere a controlului. Aceste simptome pot fi declanșate și doar de gândul de a fi expus la înălțimi, chiar și în situații în care persoana respectivă se află într-un mediu sigur și securizat.

Persoanele cu acrofobie pot prezenta diferite simptome psihologice și fizice atunci când se află într-un loc înalt sau atunci când se gândesc la astfel de locuri. Printre simptomele psihologice se numără teama profundă și anxietatea, senzația că urmeaza să se întâmple ceva rău în locurile respective, precum și dorința de a părăsi cât mai repede zonele aflate la înălțime.

Afecțiuni asociate cu acrofobia

Printre afecțiunile care sunt legate de acrofobie și care pot apărea cu aceasta se numără vertijul, bathmophobia, climacofobia și aerofobia.

Vertijul este o afecțiune medicală care provoacă o senzație de puternică amețeală. Acrofobia poate induce sentimente asemănătoare cu vertijul, însă cele două afecțiuni nu sunt la fel. Potrivit  site-ului VeryWellMind.com, dacă te confrunți cu simptome de vertij trebuie să consulți medicul. Acesta îți va prescrie o serie de analize de sânge, o tomografie computerizată (CT) și imagistică prin rezonanță magnetică (RMN).

Bathmophobia este teama de pante și de scări și uneori este asociată acrofobiei. Dacă suferi de bathmophobie s-ar putea să te panichezi când vei vedea o pantă abruptă, chiar dacă nu trebuie să o urci. Cu toate că mulți oameni cu bathmofobie au acrofobie, majoritatea celor care suferă de acrofobie nu suferă și de bathmofobie.

Climacofobia este o teamă legată de bathmophobie, cu deosebirea că, de obicei, aceasta apare doar atunci când te gândești că trebuie să urci. Dacă suferi de climacofobie, probabil că nu îți va fi teamă de scări atâta timp cât nu trebuie să le urci. Cu toate acestea, climacofobia poate apărea în tandem cu acrofobia.

În sfârșit, aerofobia este frica specifică de a zbura. În funcție de severitatea fricii tale s-ar putea să-ți fie frică de aeroporturi și de avioane sau s-ar putea să simți o teamă atunci când ești în aer. Aerofobia poate apărea ocazional alături de acrofobie.

Cum se tratează acrofobia

În cazul în care descoperi că suferi de o frică intensă care îți limitează viața și activitățile pe care le-ai putea desfășura, va trebui să mergi degrabă la un consult de specialitate, la un medic psihiatru. Acesta este capabil să formuleze un diagnostic și să îți recomande un tratament adecvat pentru a te putea vindeca. Din fericire, la fel ca în cazul altor fobii specifice, acrofobia poate fi tratată prin diverse metode.

Una dintre cele mai eficiente metode este terapia cognitiv-comportamentală (TCC), care se concentrează pe schimbarea modului de gândire și a comportamentelor asociate cu frica de înălțimi. Prin intermediul TCC, persoana va învăța să identifice și să schimbe gândurile negative și să-și construiască treptat toleranța față de înălțimi.

O altă metodă eficientă pentru tratarea acrofobiei este un anumit tip de psihoterapie, și anume terapie prin expunere. Aceasta implică expunerea treptată la situații reale de înălțime, începând cu cele mai ușoare și crescând progresiv gradul de dificultate. Scopul este acela de a permite persoanei să-și construiască încrederea în abilitatea sa de a putea face față fricii și să reducă treptat anxietatea. Un studiu de cercetare publicat în 2017 a demonstrat că realitatea virtuală poate fi la fel de eficientă în tratarea fricii de înălțime. Un grup de cercetători elvețieni au dezvoltat o aplicație mobilă, denumită „Easy Heights”. Aceasta poate fi instalată pe un smartphone, iar dispozitivul în sine poate fi atașat la o cască VR. În acest fel, poți ajunge la înălțime, fără a fi expus nici unui pericol.

Ce este acrofobia - Imagine cu un bărbat aflat pe un munte şi aşezat pe burtă, care piveşte în jos, de la mare înălţime, spre un lac.
O metodă eficientă pentru tratarea acrofobiei este terapia prin expunere

În unele situații, medicamentele pot fi prescrise pentru a ajuta la tratarea simptomelor asociate cu acrofobia. Spre exemplu, unele sedative ori betablocante pot fi folosite pe termen scurt pentru că acestea pot reduce panica și anxietatea.

Indiferent de modalitatea aleasă, este important să căutați ajutor profesionist dacă aveți acrofobie. Tratarea acrofobiei poate fi dificilă, dar cu ajutorul potrivit, mulți oameni reușesc să-și depășească frica și să își redobândească libertatea de a explora lumea dintr-o perspectivă nouă și minunată.

Totodată, există câteva tehnici de relaxare, inclusiv meditația, yoga, exercițiile care te învață respirația profundă și relaxarea progresivă a mușchilor. Toate acestea te pot ajuta să faci față atât stresului, cât și anxietății. De asemenea, exercițiile fizice pe care le faci în mod regulat pot fi extrem de utile în tratarea fricii de înălțime.

Dacă pacientul are suficientă voință și dorește într-adevăr să înceapă procesul de recuperare, fără să renunțe pe parcurs, înseamnă că acesta are șanse reale de vindecare.

Vezi şi cum să te protejezi vara de caniculă!

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Bărbatul din TRECUTUL Ginei Pistol care a făcut-o să PLÂNGĂ la nuntă! Moment critic de faţă cu toată lumea
Playtech.ro
Bărbatul din TRECUTUL Ginei Pistol care a făcut-o să PLÂNGĂ la nuntă! Moment critic de faţă cu toată lumea
Carmen Harra, previziuni despre căsnicia Ginei Pistol cu Smiley. Ce șanse are mariajul lor: 'Singura...'
Viva.ro
Carmen Harra, previziuni despre căsnicia Ginei Pistol cu Smiley. Ce șanse are mariajul lor: 'Singura...'
Ce a descoperit dr. Suto la CT: M-am bucurat, pentru că această boală...
PUBLICITATE
Ce a descoperit dr. Suto la CT: M-am bucurat, pentru că această boală...
Monica Bârlădeanu, reacție după nunta lui Smiley cu Gina Pistol: “Absolut contagioasă”
FANATIK.RO
Monica Bârlădeanu, reacție după nunta lui Smiley cu Gina Pistol: “Absolut contagioasă”
Universitățile încep să verifice dacă studenții folosesc AI pentru lucrări. Ce pățesc cei care nu respectă regulile
Știrileprotv.ro
Universitățile încep să verifice dacă studenții folosesc AI pentru lucrări. Ce pățesc cei care nu respectă regulile
"Mai mult decât o apocalipsă". Potopul căzut din cer a făcut prăpăd în vestul țării. Casele s-au umplut de apă și nămol, iar pe străzi mașinile au fost luate pe sus
Observatornews.ro
"Mai mult decât o apocalipsă". Potopul căzut din cer a făcut prăpăd în vestul țării. Casele s-au umplut de apă și nămol, iar pe străzi mașinile au fost luate pe sus
Felul în care Sepsi foloseşte limba maghiară public a provocat valuri: "Am o problemă că e prima limbă / Tu nu ai ţine cu echipa românească din Szeged?"
Orangesport.ro
Felul în care Sepsi foloseşte limba maghiară public a provocat valuri: "Am o problemă că e prima limbă / Tu nu ai ţine cu echipa românească din Szeged?"
La brațul cărui bărbat celebru, proaspăt divorțat, și-a făcut apariția Sore, la nunta lui Smiley! Noul cuplu i-a uimit pe toți!
Unica.ro
La brațul cărui bărbat celebru, proaspăt divorțat, și-a făcut apariția Sore, la nunta lui Smiley! Noul cuplu i-a uimit pe toți!
Horoscop 30 mai 2023. Peștii au idei noi și interesante despre cum să-și facă viața mai frumoasă și acestea sunt o sursă de bucurie
HOROSCOP
Horoscop 30 mai 2023. Peștii au idei noi și interesante despre cum să-și facă viața mai frumoasă și acestea sunt o sursă de bucurie