Ce este Mangostan

Este un fruct cu o coajă tare și sferică, care dobândește o culoare între roșu și violet atunci când se află în punctul optim de coacere, devenind moale și ușor de deschis în lunile de vară. Acest fruct are un gust dulce-acrișor, asemănător cu cel al citricelor.

Provine dintr-un copac tropical, numit Garcinia Mangostana. Acest copac poate atinge o înălțime cuprinsă între 7 și 25 de metri și poate fi clasificat ca fiind un copac tropical veșnic verde.

Cum se depozitează

Deși cele mai înalte puncte de coacere sunt între iulie și septembrie, mangostanul este un fruct care se coace pe tot parcursul anului, astfel încât poate fi consumat în orice moment.

Trebuie să cauți exemplare care sunt intacte și care, atunci când sunt strânse, cedează ușor presiunii.

Mangotanul matur poate fi depozitat fără probleme timp de 3-4 săptămâni, la o temperatură cuprinsă între 4 și 13 grade.

Dacă aceste fructe sunt depozitate în spații calde, uscate și închise, pot fi păstrate timp de 20 – 25 de zile. Dacă sunt păstrate mai mult decât atât, coaja va deveni tare și greu de deschis.

Mangostanul este, de obicei, consumat mai ales în starea sa naturală, de exemplu, pulpa poate fi servită rece cu înghețată sau cremă, dar poate fi adăugată și în sorbeturi sau salate.

Baza mangostanului are petale, ceea ce indică câte segmente de fructe vei găsi. Pentru a-l mânca, coaja trebuie tăiată în două cu un cuțit, iar mangostanul se deschide în 2 părți. Partea albă, care este partea comestibilă, trebuie să se găsească într-un singur segment.

Nutriție – câte calorii are mangostan

100 de grame din acest fructe conține 80,69% apă, așa că îl putem asemăna, din acest punct de vedere, cu pepenele roșu. 

De asemenea, este un fruct ideal de mâncat pentru cei care își limitează aportul de calorii zilnic, pentru că 100 grame de fruct conține 73 de calorii.

Aceeași cantitate are 0,41 g de proteine, 0,58 g de grăsimi și 17,91 g de carbohidrați. 

Dar mangostanul are și 1,8 g de fibre pe 100 de grame, 5,49 mg de calciu, 13,9 mg de magneziu și 48 mg de potasiu.

Nu uita că valoarea nutritivă a fructelor este mult mai bine păstrată atunci când sunt consumate în stare naturală. Mangostanul poate fi consumat în stare complet proaspătă și ca adaos în salate sau în sorbeturi. Acesta are în mod natural carbohidrați, ceea ce îl face și un energizant natural perfect.

Beneficii pentru sănătate ale mangostanului

Proprietăți antioxidante

Luptă împotriva radicalilor liberi și a îmbătrânirii celulare. În plus, conține fitonutrienți numiți xantone, care absorb radicalii liberi și opresc deteriorarea celulară care duce la multe tipuri de boli.

Ajută la combaterea virușilor și a bacteriilor

În compoziția sa au fost găsite 84 de tipuri de xantone (molecule care luptă împotriva virușilor, ciupercilor, bacteriilor și paraziților). Se consideră că mangostanul luptă împotriva bacteriilor și ciupercilor deoarece conține vitamina B12, care îmbunătățește sistemul nervos și hepatic.

Acest fruct conține substanțe care inhibă eliberarea de histamină, combătând în mod natural inflamația la scară celulară.

Întărește sistemul imunitar

Conținutul său de chinone și fenoli combate ciupercile, bacteriile și virușii.

Reglează activitatea musculară

Este bogat în potasiu, necesar pentru transmiterea și generarea impulsurilor nervoase și implicat în mecanismul de contracție și relaxare musculară.

Nivelul ridicat de potasiu este esențial pentru buna funcționare a sistemului nervos și muscular.

Reglează nivelul colesterolului

Datorită conținutului său de acid hidroxicitric, limitează transformarea carbohidraților în grăsimi prin inhibarea enzimei care transformă citratul în acizi grași și colestrol.

Efect sățios

Pulpa și coaja mangostanului sunt bogate în acid hidroxicitric (HCA), care inhibă crearea de grăsimi, previne excesul de colesterol în sânge și ne dă o senzație de sațietate.

Curiozități despre mangostan

Se spune că regina Victoria a promis că va fi cavaler pe oricine va reuși să îi aducă prețiosul fruct, deși nimeni nu a reușit. De aceea, este cunoscut sub numele de „Regina fructelor”.

Este un fruct bine cunoscut în țările asiatice, care este folosit în medicina orientală. Coaja în sine este folosită pentru febră, răni, dureri musculare etc.

În regiunile din Thailanda, pomii au nevoie de 12 până la 20 de ani pentru a da fructe, în timp ce în Panama și Puerto Rico au reușit să dea fructe încă de la vârsta de 6 ani.

Datorită consistenței și gustului său dulce, mangostanul este potrivit pentru copii, tineri, adulți, sportivi, femei însărcinate, mame care alăptează și persoane în vârstă.

Ajută la pierderea în greutate?

Adevărul este că nu există fructe miraculoase sau alimente care să te facă să pierzi în greutate. Singura modalitate de a slăbi este să urmezi o dietă controlată, sub supravegherea unui nutriționist, și să faci mișcare, de orice fel. 

Pentru a slăbi, corpul trebuie să primească mai puțină energie, sub formă de calorii, decât consumă. Calculele sunt simple și se traduc prin deficit caloric.

 Mangostanul, însă, te poate ajuta să îți menții o greutate sănătoasă, deoarece este bogat în fibre, care îmbunătățesc tranzitul intestinal și activează metabolismul. Este, de asemenea, un fruct cu puține calorii: 100 g conțin aproximativ 73 de calorii.

Citeşte și: Cum se consumă ananasul – cum se taie și cum se curăță

Unde găsești mangostan

Este foarte dificil să găsești mangostan proaspăt în Europa, deoarece este un fruct tropical. Dar poți găsi acest fruct în magazinele de specialitate sau în supermarketurile online.

Dacă găsești suc de mangostan 100%, te poți bucura de efectele fructului într- altă formă. Adică gustul și beneficiile sunt cele ale fructului proaspăt. Ferește-te de sucurile sau produsele cu aromă de mangostan, deoarece acestea conțin coloranți, zaharuri adăugate și foarte puțin procent din adevăratul fruct.

Caută suc 100% din mangostan presat la rece, dacă te afli într-o țară unde acest fruct este mai accesibil decât la noi.

Dar și în România poți găsi mangostan proaspăt, așa că poți încerca de curiozitate acest fruct exotic. 

Cum să alegi un mangostan bun și cum să îl mănânci

Alege mangostani care au un aspect strălucitor. Pentru cele mai bune rezultate, alege fructele care au coaja fermă, fără fisuri sau rășină întărită și ai grijă să nu se scurgă nimic din el. 

De asemenea, asigură-te că coroana de frunze verzi din partea de sus pare sănătoasă și că nu există insecte sub ea.

Dacă vezi rășină întărită pe partea exterioară a cojii, înseamnă că din fruct s-a scurs suc.

Îndepărtează coroana și tulpina din partea de sus a fructului. Coroana este formată din patru frunze și o tulpină. Înainte de a îndepărta coaja, scoate coroana cu degetele și arunc-o.

Baza mangostanului are petale groase care indică numărul de segmente pe care le are fructul. Această parte nu se îndepărtează.

Cum se desface mangostanul

Apasă în jos pe partea de sus. După ce ai îndepărtat coroana, partea superioară a coajei va fi ușor mai moale decât restul fructului. Ține mangostanul într-o mână și apasă cu degetul mare sau arătător al celeilalte mâini pe crestătura din partea de sus. Ar trebui să simți cum fructul se scufundă ușor. Nu apăsa prea tare, pentru că pulpa din interiorul fructului este moale și ai putea să o strivești.

Strânge părțile laterale până când coaja mov se rupe. Odată ce coaja din partea de sus a fructului s-a deschis ușor, trebuie să ții coaja cu vârfurile degetelor de la ambele mâini și să strângi ușor părțile laterale ale fructului până când acesta se rupe în două.

Coaja mangostanului are o grosime de aproximativ 0,5 cm, dar după recoltare începe să se întărească. Un mangostan proaspăt se va despica ușor în două doar prin apăsare, dar dacă a fost recoltat de mult timp, coaja va deveni tare.

În acest caz, fă o tăietură orizontală de mică adâncime în jurul cojii dacă aceasta este foarte tare. Dacă coaja nu se rupe cu ușurință, ia un cuțit de bucătărie subțire și ascuțit și fă cu mare grijă o tăietură orizontală la aproximativ jumătate de centimetru. Apoi, îndoaie și îndepărtează partea superioară a cojii. 

Taie coaja și poți mânca pulp albă. O poți scoate cu mâinile sau cu o furculiță. Aceasta trebuie să fie fermă, de culoare albă mată și nu translucidă sau gălbuie. Segmentele mari au, de obicei, o sămânță, așa că ai grijă  să nu o mănânci. 

Semințele fructului

Semințele unui mangostan proaspăt sunt albe, cu toate acestea, pe măsură ce se coace, acestea devin maronii, ceea ce afectează culoarea fructului. Poți să te folosești de acest lucru pentru a vedea dacă fructul este proaspăt sau nu.

Segmentele gălbui ale mangostanului sunt destul de amare.

Mangostanul întreg poate fi păstrat la temperatura camerei timp de câteva zile. Cu toate acestea, după ce l-ai tăiat, dacă a mai rămas ceva, ar trebui să-l păstrezi într-un recipient etanș în frigider timp de până la o săptămână.

Poți să îl mănânci ca atare, să îl pui în salate, sau îl adaugi lângă înghețată ori sorbet.

Sursa foto: 123rf.com

Fructe și legume din Columbia

Urmărește-ne pe Google News