Cuprins:
Ce este oxidul nitric
Oxidul nitric (NO) este o moleculă gazoasă, formată din azot și oxigen. Este produsă în mod natural de organism.
Funcția sa principală este vasodilatația, relaxarea și lărgirea vaselor de sânge, ceea ce permite un flux mai bun de sânge și oxigen către țesuturi. Această proprietate are efecte directe asupra tensiunii arteriale, circulației și performanței fizice.
Oxidul nitric, recomandat pentru a încetini îmbătrânirea
Pentru a-și menține funcțiile în echilibru și pentru a preveni bolile, corpul uman are nevoie de o serie de nutrienți esențiali. Vitaminele, mineralele, proteinele și grăsimile sănătoase sunt esențiale, însă există un compus adesea trecut cu vederea: oxidul nitric. Molecula este indispensabilă pentru circulația sângelui, funcționarea creierului și sănătatea cardiovasculară.
Mai mult, cercetările recente au evidențiat impactul său asupra procesului de îmbătrânire celulară și capacitatea sa de a îmbunătăți performanța fizică și mentală.
Dr. Josh Helman, specialist în anti-îmbătrânire, la Universitatea Harvard, a subliniat importanța oxidului nitric în procesul de longevitate.
Conform studiilor sale, acest compus „dilată vasele de sânge, îmbunătățește circulația și acționează la nivelul tuturor celulelor corpului, având beneficii atât pentru creier, cât și pentru inimă.”
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_363b7a97f904381e7d261f8b0080ad93.jpg)
Beneficiile oxidului nitric
În ceea ce privește beneficiile, acestea sunt următoarele:
-Reglează tensiunea arterială. Dilată vasele de sânge și contribuie la scăderea tensiunii arteriale și la îmbunătățirea sănătății cardiovasculare;
-Optimizează circulația, îmbunătățește fluxul sanguin și favorizează oxigenarea organelor și performanța fizică;
-Susține funcția cerebrală. Participă la neurotransmisie, fiind un aliat al memoriei și concentrării;
Mai mult decât atât, încetinește îmbătrânirea celulară. Proprietățile antioxidante reduc stresul oxidativ, un factor major în deteriorarea celulară odată cu înaintarea în vârstă.
Sursele naturale de oxid nitric
În ceea ce privește sursele naturale de oxid nitric, acestea sunt următoarele:
-Legume bogate în nitrați (sfeclă roșie, spanac, rucola, apio, salată verde);
-Alimente cu L-arginină și L-citrulină ( carne slabă și pește, produse lactate, nuci și migdale, pepene verde);
-Antioxidanți care protejează oxidul nitric (citrice, rodie, ciocolată neagră, usturoi).
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_ff5a27ac3e35c77cbb425e155ee0e949.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_1051b1efde690e75c49452af8fae9d83.webp)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_f8117b1b40a102d3d23a090437e4f472.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_30de2afa7279dced2838f7712b2dae5d.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_6e528199a27a86866865c36a195f577c.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_6dcf0d14bc7ae9146711ded66bc2ca52.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_cab10a9e411d1aa0e2edfe0bd199b23a.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_0989309369896861dfee9611fdc6d62e.jpg)