Ce este quesadilla?

O quesadilla este o tortilla de porumb sau de făină împăturită în două, umplută cu diverse ingrediente, cum ar fi brânză, cartofi, ciuperci, picadillo, chicharrón (șorici de porc), creier sau flor de calabaza (floare de dovleac), și prăjită pe un comal (plită plată).

Deși se servește de obicei sub formă de tortilla pliată, poate fi preparată și cu două tortilla întregi. Cu toate acestea, cea mai comună versiune în care se folosesc două tortillas întregi se numește sincronizada, care se traduce în spaniolă prin „sincronizată”. Este o quesadilla umplută cu șuncă și brânză și, uneori, cu chorizo sau piure de fasole.

Cum se prepară quesadilla

Versiunea cea mai comună și originală a rețetei de quesadilla este umplută cu brânză Oaxaca, care este o brânză mexicană asemănătoare cu mozzarella, obținută prin metoda pasta filata (caș întins). Versiunea simplă poate include câteva frunze proaspete de epazote (plantă mexicană picantă) și fâșii de chile poblano (ardei puțin iute) decojite.

Quesadilla se gătește de obicei pe ambele părți pe un comal până când brânza se topește complet și tortilla este aurie. Quesadillas sunt gătite de obicei fără ulei sau untură, ceea ce le face mai crocante. În mod tradițional, sunt servite cu o combinație de salsa verde sau roșie, pico de gallo (salsa bandera), ceapă tocată sau guacamole.

Investigație. Lacunele din declarația de interese a unui secretar de stat: firma soției primește bani de la fondul de stat unde el este membru în consiliul de administrație
Recomandări
Investigație. Lacunele din declarația de interese a unui secretar de stat: firma soției primește bani de la fondul de stat unde el este membru în consiliul de administrație

Originea felului de mâncare

Quesadillas au fost dezvoltate după ce coloniștii spanioli au ajuns în Mexic în secolul al XVI-lea. Turtele (produse de patiserie umplute) erau destul de populare în Spania medievală. Ingredientele din Lumea Veche, cum ar fi brânza, puiul sau curcanul, au fost combinate cu alimente din Lumea Nouă, cum ar fi tortilla, pentru a crea ceea ce este cunoscut acum sub numele de quesadilla.

Originea cuvântului

Un studiu etimologic de bază al cuvântului quesadilla ar indica cuvântul queso (brânză în spaniolă) și sufixul diminutival dilla (care a început să apară în secolul al XV-lea). Mai precis de la quesada (quesada pasiega), un tip de prăjitură cu brânză tipică regiunii Cantabria, în nordul Spaniei.

Dar este un pic mai complicat decât pare.

În Diccionario del Español de México (Dicționarul de spaniolă din Mexic), publicat de Colegiul din Mexic, putem citi că o quesadilla este o „tortilla din făină de porumb sau de grâu îndoită în două, umplută cu diverse alimente, cum ar fi brânză, cartofi, ciuperci, picadillo, chicharrón, floare de dovleac etc., gătită sau prăjită într-un comal”.

De asemenea, se precizează că cuvântul quesadilla nu provine din limba nahuatl și că își găsește originea în rețeta asturiană casadiella, care era un desert sub formă de găluște dulci făcute din aluat de foietaj amestecat cu brânză și umplute cu nuci și zahăr. Cuvântul a devenit în cele din urmă quesadilla.

Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar va doborî avioanele F-16 date Ucrainei: Dacă sunt utilizate din țări terțe, devin ținte legitime
Recomandări
Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar va doborî avioanele F-16 date Ucrainei: Dacă sunt utilizate din țări terțe, devin ținte legitime

Cuvântul quesadilla – istorie

În prezent, primul document în care este înregistrat cuvântul quesadilla datează din 1324, în publicația catalană El Llibre de Sent Soví. O altă mențiune a cuvântului există în cartea L’Opera, de Bartolomeo Scappi, publicată în 1570. 

„Când cuceritorii spanioli au ajuns în Mexic, au găsit porumb și au produs o versiune americană a quesadilla lor, care este posibil să fi fost adoptată mai întâi în Veracruz, înainte de a se muta în centrul țării, unde o populație mai cosmopolită a făcut posibil ca quesadilla să fie preparată fără brânză”.

Cea mai veche carte de rețete din Mexic, El Nuevo cocinero mexicano (Noul bucătar mexican) din 1888, indică faptul că o quesadilla poate sau nu să includă brânză în prepararea sa. Dar înainte de aceasta, în 1831, cartea de bucate El cocinero mexicano includea o rețetă de quesadillas de regalo (quesadillas de cadou) care includea brânză maturată, precum și scorțișoară, zahăr, șofran, cuișoare, piper negru și puțin coriandru prăjit și măcinat.

José G. Moreno de Alba, membru al Academiei Mexicane a Limbii, a scris în 1992 o serie de articole referitoare la limba spaniolă și la utilizarea sa specială în Mexic (mexicanismos), intitulată Minucias del Lenguaje. În aceste articole, el a descris modul în care termenul quesadilla a pierdut aspecte ale sensului său original. 

Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat. Sancțiunea maximă: 20% din salariu timp de trei luni
Recomandări
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat. Sancțiunea maximă: 20% din salariu timp de trei luni

Ca urmare, quesadilla conține brânză în majoritatea statelor mexicane, datorită semnificației sale originale. Cu toate acestea, în Ciudad de Mexico, cuvântul a pierdut majoritatea aspectelor din sensul său original. Acest lucru explică de ce quesadillas servite în capitală pot să nu includă brânză, iar ingredientul este inclus doar atunci când este solicitat.

Cum se pronunță

Quesadilla se pronunță așa cum se citește, cu singura diferență că în limba spaniolă, cele două litere „l” una după altă se citesc împreună „i”. Așadar, se va pronunța „ke-sa-di-a”.

Varietățile de quesadillas

Gringas

Aceste quesadilla se prepară cu tortilla de făină în care se adaugă carne (aceeași folosită la prepararea tacos al pastor), precum și ananas. 

Quesadillas gringas se prepară, de obicei, cu două tortillas așezate una peste alta. Numele poate proveni de la tortillas din făină albă de grâu care sunt folosite în locul tortillas galbene de porumb.

Pochas

Se prepară la fel ca quesadillas gringas, dar cu tortilla de porumb.

În nord-vestul Mexicului

– În statele din nord-vestul țării, quesadillas pe bază de pește sau fructe de mare sunt destul de populare. Se prepară ca niște tacos de pește, în stilul celor din Ensenada, Baja California. De obicei, sunt însoțite de sosuri, salată, ceapă și guacamole.

Sinaloa

În Sinaloa, un stat din vestul Mexicului, există o varietate specială de quesadilla numită taco gobernador, care constă într-o quesadilla la grătar, făcută cu tortilla de porumb, care este încălzită până când este prăjită și umplută cu creveți zdrobiți.

Sonora

În Sonora, statul din nord-vestul țării care se învecinează cu Arizona, quesadillas sunt făcute din tortilla de porumb sau de făină care sunt umplute cu friptură de vită. Ele pot fi servite și într-o tortilla prăjită pe cărbuni, cu brânză topită și carne de vită acoperită cu varză, sosuri, guacamole și ceapă.

În nord-estul Mexicului

În Ciudad Victoria, în statul Tamaulipas din nord-estul țării, sunt comune quesadillas făcute cu tortilla de făină umplute cu diferite tocănițe, cum ar fi salsa verde, deshebrada (carne de vită tocată), picadillo (tocăniță de carne de vită tocată), cochinita pibil (carne de porc prăjită la foc lent), printre alte umpluturi. Se folosește Queso asadero (similar cu queso Oaxaca) sau brânză Manchego. Aceste quesadillas sunt însoțite de o garnitură de varză sau de salată și roșii.

În Valea Mexicului (în jurul Ciudad de Mexico)

Quesadillas din zona Valea Mexicului sunt alimente de stradă foarte populare, care sunt făcute din aluat crud sau făină de porumb. Tortilla este mai întâi modelată înainte de a adăuga ingredientele care pot include cartofi, ciuperci, huitlacoche (ciupercă numită și ciupercă de porumb), cârnați, jalapeño murat, epazote, chicharron (șorici de porc), creier de vită sau picadillo, pentru a numi doar câteva. Apoi, tortilla este împăturită în două când este încă crudă, iar apoi este prăjită sau friptă pe un comal.

În nordul Mexicului

În statele din nordul Mexicului există o variantă de quesadilla care se prepară cu tortilla de porumb despletită, prăjită pe cărbuni, pe care se așează brânza și celelalte ingrediente. Această variantă are nume diferite, în funcție de stat: vampiros (vampiri), piratas (pirați) sau chorreadas (corăbioare).

În centrul și sudul Mexicului

Quesadillas se prepară doar cu tortilla de porumb, fie ea albastră sau galbenă.

În Statele Unite ale Americii

Quesadilla în Statele Unite se prepară de obicei cu o tortilla mare de făină care este umplută cu brânzeturi Cheddar sau Monterey Jack topite, precum și cu fâșii de pui. Quesadilla de pui este adesea servită cu guacamole, fasole piure și pico de gallo.

În Salvador

Quesadillas salvadoriene nu au nimic în comun cu quesadillas mexicane. O quesadilla salvadoriană este o prăjitură de cafea de post, bogată și dulce, care se găsește adesea în panaderías (brutării) locale. În mod tradițional, brânza folosită pentru acest desert salvadorian este queso fresco salvadorian nesărat, o brânză proaspătă de fermier.

Dar există și quesadilla de carne asada (carne de vită la grătar și felii), quesadilla de camarones (creveți), quesadilla de jamón (șuncă), quesadilla de chicharrón (șorici de porc), sau chiar quesadilla de sesos (creier de vită sau de porc) pentru cei mai aventuroși!

Quesadilla mexicană – rețetă

Ingrediente

  • 1 tortilla de porumb sau făină
  • 200 g brânză Oaxaca (sau brânză Mozzarella, Cheddar sau Monterey), mărunțită
  • Jalapeños murați feliați

Mod de preparar

Se încălzește o tigaie plată din fontă pe aragaz, la foc mediu. Se pune în ea tortilla, apoi brânza și câțiva ardei jalapeńo murați (opțional).

Îndoaie tortilla în jumătate (sub forma unei jumătăți de lună), apăsând marginile pentru a le închide.

Se gătește timp de aproximativ 3 minute pe fiecare parte, până când devine aurie și când se topește brânza, întorcându-se o dată.

Se servește cu guacamole, pico de gallo și fasole piure. 

O poți servi cu smântână și pico de gallo  pentru un plus de prospețime. Poți adăuga în ea pui, porc sau orice altă carne. 

Sursa foto: 123rf.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (5)

Nicoleta1807   •   16.11.2023, 17:12

Un articol foarte interesant.

Gore24   •   23.10.2023, 20:31

Interesant! Încă nu am mâncat!

Roxana22   •   19.09.2023, 18:28

Un articol util cu reteta excelenta

Vezi toate comentariile (5)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Leguma din piețe care a ajuns să coste dublu față de carne. Prețurile i-au enervat pe români
FANATIK.RO
Leguma din piețe care a ajuns să coste dublu față de carne. Prețurile i-au enervat pe români
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Viva.ro
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Mesajul Regelui Charles după ce nora sa, Kate Middleton, a anunțat că are cancer. Sunt trei cazuri de cancer la Casa Regală
Libertateapentrufemei.ro
Mesajul Regelui Charles după ce nora sa, Kate Middleton, a anunțat că are cancer. Sunt trei cazuri de cancer la Casa Regală
Șoc în tenis: Novak Djokovic s-a despărțit de omul alături de care a luat jumătate dintre Grand Slam-uri. Ce mesaj a avut sârbul
GSP.RO
Șoc în tenis: Novak Djokovic s-a despărțit de omul alături de care a luat jumătate dintre Grand Slam-uri. Ce mesaj a avut sârbul
Patru zodii cu noroc în dragoste în luna aprilie. Cupidon e de partea lor
FANATIK.RO
Patru zodii cu noroc în dragoste în luna aprilie. Cupidon e de partea lor
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Știrileprotv.ro
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Ce s-a aflat despre Liviu Moroiu de la 'Chefi la cuțite'. Bucătarul a refuzat cuțitul de aur de la chef Ștefan Popescu!
Unica.ro
Ce s-a aflat despre Liviu Moroiu de la 'Chefi la cuțite'. Bucătarul a refuzat cuțitul de aur de la chef Ștefan Popescu!
Acuzat că a uitat limba română, Răducioiu spune adevărul din spatele episodului bizar: "Evident că lumea a rămas şocată. Nu am vrut să jignesc" | EXCLUSIV
Orangesport.ro
Acuzat că a uitat limba română, Răducioiu spune adevărul din spatele episodului bizar: "Evident că lumea a rămas şocată. Nu am vrut să jignesc" | EXCLUSIV
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de el, şi de fata aceea mai rău ne pare"
Observatornews.ro
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de el, şi de fata aceea mai rău ne pare"
Horoscop 29 martie 2024. Săgetătorii au nevoie de o foarte bună organizare, în care interesele lor să fie pe primul loc, dar nu interesele imediate
HOROSCOP
Horoscop 29 martie 2024. Săgetătorii au nevoie de o foarte bună organizare, în care interesele lor să fie pe primul loc, dar nu interesele imediate
RECOMANDĂRI