Totul despre sosul Ajvar 

Unii spun că e o delicatesă albaneză, alții spun că serbilor le datorăm acest fel de mâncare, iar Macedonia de Nord revendică și ea sosul. În ciuda controversei, acest fel de mâncare pe care și veganii îl iubesc este preferat în toate regiunile, indiferent de ingredientele care sunt incluse.

Există o mulțime de variante de Ajvar. Cea mai de bază rețetă constă în ardei roșii prăjiți, sare, ulei și oțet. Unele dintre cele mai comune ingrediente adăugate sunt vinetele și usturoiul. 

În țările balcanice, ajvar este o modalitate de a folosi ardeii roșii din recolta de vară. În mod tradițional, se prepară atunci când ardeii roșii sunt copți, de la mijlocul lunii septembrie până la începutul lunii octombrie. Rețeta de ajvar este un secret de familie atent păzit și este transmisă de la o generație la alta, astfel încât noile generații să poată face ajvar la fel ca bunicile lor.

Istorie

Prima rețetă publicată pentru Ajvar provine din Marea carte de bucate sârbească a Katarinei Popovic, care a fost publicată în secolul al XIX-lea.

Se întâmplă ca rețeta lui Popovic să includă vinete, dar singurul ingredient care pare a fi absolut esențial este ardeiul roșu prăjit. 

Planul de atac al Israelului împotriva Iranului. Cele cinci scenarii luate în calcul
Recomandări
Planul de atac al Israelului împotriva Iranului. Cele cinci scenarii luate în calcul

Ardeii roșii Kurtovska kapia sunt preferați pentru ajvar. Istoria ajvarului este legată direct de ardei. Este considerat un fel de mâncare de iarnă, deoarece ardeii sunt recoltați și folosiți pentru ajvar toamna.

Sunt apoi depozitați în borcane și savurați pe tot parcursul iernii, până la revenirea legumelor proaspete în primăvară. În zilele noastre, ajvarul este savurat pe tot parcursul anului.

Unele rețete prepară ardeii pe un foc de cărbuni pentru a obține o aromă de fum, în timp ce alții preferă căldura mai puțin intensă a unui cuptor. De acolo, ardeii sunt decojiți și adăugați într-un robot de bucătărie cu orice alte ingrediente dorite.

Pasta este apoi transferată pe aragaz, unde este lăsată să se gătească și să dea timp aromelor să se unească.

Cum se mănâncă Ajvar

Ajvarul este un preparat extrem de versatil care poate fi folosit ca sos sau ca o simplă pastă tartinabilă. La drept vorbind, seamănă extrem de mult cu zacusca românească.

Fie că este servit ca garnitură, ca un condiment sau ca fel principal, ajvar adăuga o savoare aparte la orice masă.

Ajvar este adesea servit alături de niște cevapi, un tip de mici sau cârnați, de asemenea comun în întreaga regiune balcanică.

Analiză. Ce spun specialiștii despre sondajele online folosite în precampanie: „Instrumente de manipulare a populației”
Recomandări
Analiză. Ce spun specialiștii despre sondajele online folosite în precampanie: „Instrumente de manipulare a populației”

Ajvarul este numit uneori „caviarul balcanic”. Această poreclă poate proveni din secolul al XIX-lea, când ardeii și uleiul erau considerate luxoase în Belgrad sau pur și simplu pentru că cele două feluri de mâncare sunt savurate într-un mod similar. Probabil, asemănarea este cea care a dat numele acestei tartine, care provine din cuvântul turcesc „havyar”, care se traduce prin „caviar”.

Îl poți unge pe o felie de pâine sau poți să îl mănânci cu biscuiți sau lipie crocantă sau moale. 

Aperitivele sunt printre cele mai populare feluri de mâncare din Balcani, iar o tavă de aperitive nu este niciodată completă fără ajvar. De obicei, este însoțit de prosciutto, brânzeturi ușoare, măsline și mezeluri.

Ca garnitură –  Este o garnitură excelentă pentru legume la cuptor sau la grătar și accentuează aroma afumată a cărnii la grătar.

Sos pentru paste – Poți folosi fără probleme ajvarul ca sos pentru paste, în special cu paste și ierburi precum busuioc, oregano și cimbru.

Cu brânză – Ajvarul se potrivește de minune cu orice fel de brânză. Are o aromă dulce, afumată, care se potrivește cu toate tipurile de brânză, de la cele ușoare, moi, până la brânzeturile mature cu gust ascuțit.

Cu ouă – Acesta este unul dintre cele mai comune alimente de iarnă pentru micul dejun din Serbia. Ajvarul și ouăle constituie un mic dejun sănătos. Îl poți combina cu orice tip de ou. Fiert, omletă, scrob și multe altele. Adaugă puțină brânză și bucură-te de savoarea lui. 

Raport CSAT: Spioni ruși au încercat să se infiltreze printre refugiații ucraineni. Ce a urmărit spionajul Moscovei în România
Recomandări
Raport CSAT: Spioni ruși au încercat să se infiltreze printre refugiații ucraineni. Ce a urmărit spionajul Moscovei în România

Informații nutriționale

Ajvar atinge toate tendințele dietetice moderne, fiind o pastă vegană și fără gluten. Deoarece constă în cea mai mare parte din legume, are, de asemenea, o mulțime de substanțe nutritive și un conținut caloric relativ scăzut.

100 de grame de ajvar are în jur de 50-100 de calorii, așa că face parte din alimentele slab calorice.

Variațiuni

Există o mulțime de variante diferite de ajvar tradițional care există în întreaga regiune a Balcanilor. Există, de asemenea, o mulțime de alte feluri de mâncare similare care există împreună cu acesta. 

Ajvarul picant se prepară prin simpla adăugare de ardei iute în amestec.

Ljutenica, un văr celebru al acestui preparat, combină ardeii dulci și iuți cu roșii, usturoi și pătrunjel. O altă opțiune de încercat este „ajvarul verde” sau malidzano, care folosește ardei verzi în loc de roșii, împreună cu vinete și muștar. Nu în ultimul rând, există pindjur, care îmbunătățește ajvarul standard prin adăugarea de roșii și usturoi. 

Ajvarul poate avea, de asemenea, texturi diferite, de la o pastă la un piure cu bucăți vizibile în el. În esență, nu există un lucru bun sau rău cu ajvar. Fiecare familie îl prepară în funcție de preferințele sale, iar orice ajvar este, de regulă, bun

Pregătirea ajvarului este un eveniment, pentru că se gătesc cantități mari, de 10 până la 30 kg de ardei. Scopul este de a face suficient ajvar pentru a rezista toată iarna, așa că este o operațiune în care toți trebuie să fie pregătiți. Este același lucru cu prepararea dulceții și a zacuştei pentru iarnă. 

Rețetă de Ajvar sârbesc făcut în casă

Trucul este să faci ajvar atunci când ardeii roșii sunt proaspeți, adică la începutul toamnei sau în septembrie – începutul lui octombrie. Următorul lucru este să știi ce ardei să alegi. 

Pentru a face ajvar tradițional sârbesc, ai nevoie de ardei grași roșii sau ardei kapia. 

Aceștia trebuie prăjiți la foc direct până când pielea se carbonizează, iar ardeiul se înmoaie. Acest lucru necesită timp și răbdare, mai ales dacă faci ajvar în cantități mari.

După ce ardeii sunt prăjiți, se decojesc, iar semințele trebuie îndepărtate. Apoi se macină până se obține o pastă consistentă. 

  • 10 kg de ardei gras roșu
  • 1 kg de vinete (sau mai multe în funcție de preferințe)
  • 1 cățel de usturoi (opțional)
  • 1 până la 2 lingurițe de oțet alb
  • 1/2 l ulei de floarea-soarelui
  • Sare după gust

Preîncinge grătarul la foc mediu. Așează ardeii roșii pe grătar. Ar trebui să se prăjească până când se carbonizează frumos pe toate părțile și pielea se înnegrește. Ai grijă să îi rotești. După ce sunt gata, scoate ardeii și lasă-i să se răcească. 

Pune-i într-un bol și acoperă-i cu folie de plastic pentru a fi mai ușor de decojit. 

Când s-au răcit, îndepărtează coaja cu un cuțit, scoate semințele și pune pulpa într-un robot de bucătărie. 

În timp ce ardeii roșii sunt la grătar, pune vinetele în cuptor și coace-le timp de aproximativ o jumătate de oră, până când devin moi. Când vinetele se înmoaie, scoate-le din cuptor și lasă-le să se răcească. 

După ce le poți manevra, taie-le în două și scoate carnea. Pune-le în robotul de bucătărie împreună cu ardeii.

Adaugă cățelul de usturoi în robotul de bucătărie, apoi uleiul și oțetul, și sare după preferințe. 

Pasează până când obții o consistență omogenă. Ia o cratiță mare și transferă conținutul robotului de bucătărie în cratiță.

Fierbe la foc mic timp de cel puțin o oră, până când apa se evaporă. Amestecă tot timpul pentru a te asigura că ajvarul nu se lipește de fundul oalei. 

Ajvarul se păstrează la frigider până la 7 zile în borcane curate, sterilizate, închise ermetic. Dar, dacă faci o cantitate mai mare de ajvar, ar trebui să adaugi conservanți și să depozitezi borcanele într-un loc întunecat și răcoros, pentru a te asigura că rezistă toată iarna.

Poți adăuga un ardei iute prăjit în amestec, dacă îți place ajvarul picant.

Ajvarul are ingrediente foarte simple și se face destul de rapid. În plus, poți ajusta rețeta după bunul plac. Poți adăuga mai multă sare sau mai mult oțet.

Dulceața ardeiului roșu cu afumătura de grătar se combină bine cu usturoiul și oțetul pentru a crea o pastă de legume delicioasă.

Poți să mănânci ajvarul cu lepinja (pâine sârbească), cevapi, ouă prăjite, cârnați sau orice altă mâncare care îți place. Marele avantaj al ajvarului constă în versatilitatea sa, așa că experimentează cu alimentele pe care preferi să le mănânci, dar și cu rețeta, până când obții cea mai bună versiune.

Sursa foto:123rf.com

Citeşte şi: Ce este sosul Hoisin și cum se folosește. Rețetă de sos Hoisin

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (6)

Daniel9090   •   12.12.2023, 17:44

gust bogat și aromat, folosit adesea ca garnitură sau dip pentru pâine, carne sau legume

Nicoleta1807   •   16.11.2023, 15:47

Arată foarte bine aceasta rețeta

Nicoleta1807   •   16.11.2023, 15:46

Este prima data când aud de acest sos

Vezi toate comentariile (6)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Dacia, anunțul momentului pentru românii care și-au cumpărat acest model de mașină. Ce trebuie să facă
FANATIK.RO
Dacia, anunțul momentului pentru românii care și-au cumpărat acest model de mașină. Ce trebuie să facă
Ți-o mai amintești pe Marina Florea? Cele mai recente imagini cu frumoasa artistă a anilor 1980 au stârnit un val de reacții
Viva.ro
Ți-o mai amintești pe Marina Florea? Cele mai recente imagini cu frumoasa artistă a anilor 1980 au stârnit un val de reacții
Poză rară cu Ileana Lazariuc în costum de baie. Și-a sărbătorit ziua la plajă, cu băieții ei. Cum arată azi nepoții lui Țiriac
Libertateapentrufemei.ro
Poză rară cu Ileana Lazariuc în costum de baie. Și-a sărbătorit ziua la plajă, cu băieții ei. Cum arată azi nepoții lui Țiriac
Născută în Elveția, spaniolă 100%, mutată la București. Cum s-a adaptat în România
GSP.RO
Născută în Elveția, spaniolă 100%, mutată la București. Cum s-a adaptat în România
Câte salarii compensatorii poate primi un angajat în 2024. Domeniul de activitate în care se iau banii importanți
FANATIK.RO
Câte salarii compensatorii poate primi un angajat în 2024. Domeniul de activitate în care se iau banii importanți
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk. Bolnavă de cancer, își dorește doar scuze
Știrileprotv.ro
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk. Bolnavă de cancer, își dorește doar scuze
INTERVIU EXCLUSIV. Cum se simte Elena Cârstea la un an după ce a suferit un AVC. Dezvăluiri despre fiice și soțul american
Unica.ro
INTERVIU EXCLUSIV. Cum se simte Elena Cârstea la un an după ce a suferit un AVC. Dezvăluiri despre fiice și soțul american
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Cum au descoperit poliţiştii că Mirela a fost ucisă de suspectul turc. Bărbatul a povestit crima, dar vrea o pedeapsă redusă cu aproape jumătate
Observatornews.ro
Cum au descoperit poliţiştii că Mirela a fost ucisă de suspectul turc. Bărbatul a povestit crima, dar vrea o pedeapsă redusă cu aproape jumătate
Horoscop 17 aprilie 2024. Săgetătorii au șansa de a trece la nivelul următor în comunicarea, schimbul de idei și cooperarea cu cei dragi
HOROSCOP
Horoscop 17 aprilie 2024. Săgetătorii au șansa de a trece la nivelul următor în comunicarea, schimbul de idei și cooperarea cu cei dragi
RECOMANDĂRI