Istoria chutney

Chutney are o istorie îndelungată în bucătăria indiană, datând de cel puțin 500 î.Hr. Inițial, acesta era preparat cu o varietate de ingrediente, inclusiv condimente, ierburi, fructe și legume. Chutney a fost adesea folosit ca o modalitate de conservare a alimentelor, deoarece putea fi păstrat pentru perioade lungi de timp. Cel mai clar este descris ca o dulceață condimentată, folosită la mâncăruri diverse.

Pe măsură ce bucătăria indiană s-a răspândit în întreaga lume, la fel a făcut și chutney. Colonizatorii britanici din India au devenit deosebit de pasionați de chutney, iar acesta a devenit în curând un condiment popular și în Marea Britanie. 

Chutney a fost, de asemenea, introdus în Caraibe de către servitorii indieni sub contract de muncă și a devenit un ingredient de bază al bucătăriei din Caraibe.

Din punct de vedere etimologic, cuvântul indian chatni înseamnă a linge și este un cuvânt onomatopeic care reprezintă sunetul pe care îl fac buzele atunci când mănâncă ceva gustos.

Ingredientele sunt variate, astfel încât gustul și textura se schimbă în funcție de ingrediente. Există două varietăți de chutney: chutney proaspăt, preparat pentru consum imediat; și chutney conservat, preparat pentru a rezista până la un an. 

Investigație. Lacunele din declarația de interese a unui secretar de stat: firma soției primește bani de la fondul de stat unde el este membru în consiliul de administrație
Recomandări
Investigație. Lacunele din declarația de interese a unui secretar de stat: firma soției primește bani de la fondul de stat unde el este membru în consiliul de administrație

Chutney-urile pot fi dulci, picante, sărate și chiar acre și se încadrează undeva între conserve și murăturile occidentale. Ele sunt servite ca sosuri din punct de vedere istoric, erau preparate doar la ocazii speciale, cum ar fi nunțile pentru clasele mai bogate.

Variante de chutney

În India, cele mai des folosite ingrediente sunt mango, prune, piersici, mere, nucă de cocos, susan, ceapă, alune, mentă și coriandru. Dar ingredientele variază în principal în funcție de regiunea în care sunt preparate. În Uttar Pradesh, un chutney dulce-acrișor se prepară cu mango și alune; în Kerala, unul cu pește uscat, creveți și ceapă; în Punjab, cu roșii; în Haryana, cu tamarind; în Himachal Pradesh, cu guava și vinete.

Modul tradițional de a le găti este de a lăsa preparatul la soare timp de mai multe zile, o metodă care încă se folosește în cele mai sărace case, unde nu există aragazuri. În Occident, sunt fierte direct pe foc.

Primele chutneyuri

Primele chutney-uri care au ajuns în Occident au fost cele care au ajuns ca importuri exotice în Anglia și Franța la sfârșitul secolului al XVII-lea. 

Acestea veneau în vase de ceramică și conțineau în principal chutney de mango de Bengal. Acestea au fost imitate curând cu ingrediente locale, precum pepeni și piersici, în gospodăriile mai bogate care au început să consume aceste delicatese orientale. 

Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar va doborî avioanele F-16 date Ucrainei: Dacă sunt utilizate din țări terțe, devin ținte legitime
Recomandări
Putin spune că Rusia nu va ataca NATO, dar va doborî avioanele F-16 date Ucrainei: Dacă sunt utilizate din țări terțe, devin ținte legitime

Englezii au dus chutneyul în coloniile lor din Caraibe și noi versiuni au fost dezvoltate rapid, folosind delicioasele fructe locale.

Până în secolul al XIX-lea, Europa primea la export chutney-uri pregătite în India. Acestea erau produse destinate exportului, create special pentru a fi pe placul britanicilor – și nu al indienilor -, deoarece erau mai dulci și mai puțin picante și înțepătoare.

Astăzi, chutney-urile sunt consumate și preparate în toate colțurile lumii. Sunt ideale pentru a însoți carnea la grătar, mâncărurile picante și felurile care conțin orez. Chutney-urile sunt o modalitate fantastică de a conserva fructele de sezon și, de asemenea, de a folosi ingredientele rămase de la alte mâncăruri. 

Acest sos ajută la creșterea interesului pentru mâncăruri, dând o notă exotică și diferită unor preparate mai convenționale.

La nivel local, unul dintre cele mai delicioase chutney-uri este cel de mango.

În prezent, există multe varietăți diferite de chutney, fiecare cu aroma și ingredientele sale unice. Unele ingrediente comune includ mango, roșii, tamarind, nucă de cocos, mentă și coriandru. 

Chutney este adesea servit cu carne de porc, miel, carne de pasăre, pește sau legume și poate fi, de asemenea, folosit ca sos sau ca tartinabil pe pâine prăjită.

Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat. Sancțiunea maximă: 20% din salariu timp de trei luni
Recomandări
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat. Sancțiunea maximă: 20% din salariu timp de trei luni

Ce conține sosul chutney

Chutney poate fi preparat cu o mare varietate de ingrediente, dar unele dintre cele mai comune includ roșii, ceapă, usturoi, ghimbir, coriandru, mentă, tamarind, nucă de cocos și diverse condimente. În funcție de rețetă, chutney poate fi dulce, picant sau acru.

Se prepară în mai multe feluri. Prepararea chutneyului variază în funcție de tipul de chutney care se face. În general, ingredientele sunt amestecate împreună sau măcinate într-o pastă folosind un mojar cu pistil sau un robot de bucătărie. Unele chutneyuri sunt gătite pe aragaz, în timp ce altele sunt pur și simplu amestecate crude.

Chutney poate fi folosit ca o marinată, o pastă tartinabilă sau un condiment. Se servește în mod obișnuit cu gustări indiene precum samosas, pakoras și chaat. De asemenea, poate fi folosit ca garnitură pentru sandviciuri sau burgeri, sau ca marinată pentru carne și pește.

Există multe tipuri diferite de chutney, fiecare cu propria savoare și textură unică. 

Tipuri de chutney

Chutney de mentă: Se prepară cu frunze proaspete de mentă, coriandru, chili verde și suc de lămâie. Se servește în mod obișnuit cu mâncăruri tandoori și kebab-uri.

Chutney de nucă de cocos: Se prepară cu nucă de cocos rasă, ardei iute, ghimbir și iaurt. Este un acompaniament popular pentru dosas (o clătite subțire cu diverse umpluturi sărate) și idlis (mici prăjiturele din orez, fără prea multe arome).

Chutney cu mango: Se prepară cu mango copt, zahăr, oțet și condimente. Este un chutney dulce și picant care se servește în mod obișnuit cu curry indian.

Chutney cu roșii: Se prepară cu roșii, ceapă, usturoi și condimente. Este un chutney versatil care poate fi servit cu o varietate de feluri de mâncare.

Depozitare

Chutney poate fi păstrat într-un recipient ermetic în frigider timp de până la două săptămâni. Pentru a păstra chutney în mod corespunzător, urmaează acești pași:

Lasă chutney-ul să se răcească complet înainte de a-l transfera într-un recipient ermetic.

Asigură-te că recipientul este curat și uscat. Orice umezeală poate face ca chutney-ul să se strice mai repede.

Toarnă chutneyul în recipient și închide-l bine. Etichetează recipientul cu data și tipul de chutney.

Păstrează chutneyul în frigider. Dacă vrei să păstrezi chutney pentru mai mult de două săptămâni, îl poți congela. Pentru a congela chutney, transferă-l într-un recipient rezistent la congelare și păstrează-l în congelator timp de până la șase luni. 

Când vrei să îl folosești, lasă-l să se dezghețe în frigider peste noapte înainte de a-l folosi.

Cum să mănânci chutney

Chutney este un condiment versatil care poate fi savurat în multe moduri diferite. Iată câteva moduri obișnuite de a consuma chutney:

Ca sos: Chutney poate fi folosit ca sos pentru chipsuri sau legume. Pur și simplu pune puțin chutney într-un bol mic și servește-l alături de grisine, chipsuri, morcovi baby sau orice altceva dorești. 

Cu carne sau pește: Chutney poate fi un acompaniament excelent pentru mâncăruri din carne sau pește. Întinde puțin chutney peste puiul sau peștele la grătar pentru o explozie suplimentară de aromă.

Cu orez sau cereale: Chutney poate fi folosit ca aromă pentru orez sau cereale. Amestecă puțin chutney în orezul fiert sau în quinoa pentru a-i da o aromă delicioasă și picantă.

Cu sandviciuri sau wraps: Chutney poate fi folosit ca tartinabil pe sandvișuri sau wraps. Întinde niște chutney pe un sandviș cu șuncă sau piept de pui la grătar.

Cu mâncăruri indiene: Chutney este adesea servit alături de mâncăruri indiene, cum ar fi samosas, pakoras și dosas. Pune cu lingura niște chutney pe farfurie și folosește-l ca sos pentru aceste gustări delicioase.

Atunci când mergi la orice restaurant indian, vei găsi cu siguranță o varietate de rețete delicioase de Chutney servite împreună cu mâncărurile preferate. 

Unele rețete de chutney se potrivesc extrem de bine cu Dosa, în timp ce altele merg foarte bine cu Idli sau Poori sau chiar Poha. 

Chutney de mango crud, și chutney de mentă proaspătă sunt populare.

Rețete de sos chutney

Rețetă de sos chutney cu nucă de cocos

  • 120 grame năut decorticat
  • 4 lingurițe de Ghee (unt clarificat)
  • 10 ardei iuți verzi
  • 1 nucă de cocos, proaspătă
  • 2 lingurițe de muștar întreg

Prăjește năutul și ardeii până când se rumenesc ușor. Se macină fin nuca de cocos, năutul prăjit și ardeii verzi.

Adaugă sarea și muștarul întreg prăjit în 2 lingurițe de ghee. Totul se amestecă împreună și se servește. 

Chutney indian de mango

  • 1/2 kg de mango, decojit și tăiat grosier
  • 1 cană de stafide
  • 1 cană de zahăr
  • 3/4 cană de oțet
  • 250 g de ghimbir tocat mărunt
  • 1 cățel de usturoi, tocat mărunt
  • 1 linguriță de sare

Se amestecă toate ingredientele și se dă amestecul la fiert. Fierbe la foc mic timp de aproximativ 45 de minute până când amestecul se îngroașă.

Sursa foto: 123rf.com

Ce este sosul tabasco și la ce se folosește. Rețetă de sos tabasco 

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (5)

Daniel9090   •   12.12.2023, 17:47

Chutney-ul este o pastă sau sos acrișor și agridulce, făcută din fructe, legume

Nicoleta1807   •   16.11.2023, 15:50

Merită încercată aceasta rețeta.

Nicoleta1807   •   16.11.2023, 15:50

Nu am auzit de acest sos pana acum.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Ce să pui în mâncarea de urzici ca să-ți iasă gustoasă, așa cum o făcea bunica. Îi dă o aromă deosebită
FANATIK.RO
Ce să pui în mâncarea de urzici ca să-ți iasă gustoasă, așa cum o făcea bunica. Îi dă o aromă deosebită
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Viva.ro
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Mesajul Regelui Charles după ce nora sa, Kate Middleton, a anunțat că are cancer. Sunt trei cazuri de cancer la Casa Regală
Libertateapentrufemei.ro
Mesajul Regelui Charles după ce nora sa, Kate Middleton, a anunțat că are cancer. Sunt trei cazuri de cancer la Casa Regală
Șoc în tenis: Novak Djokovic s-a despărțit de omul alături de care a luat jumătate dintre Grand Slam-uri. Ce mesaj a avut sârbul
GSP.RO
Șoc în tenis: Novak Djokovic s-a despărțit de omul alături de care a luat jumătate dintre Grand Slam-uri. Ce mesaj a avut sârbul
Creatura de la Cernobîl care a dezvoltat o “superputere”. Ce au descoperit oamenii de știință
FANATIK.RO
Creatura de la Cernobîl care a dezvoltat o “superputere”. Ce au descoperit oamenii de știință
A fost lovit o dată în față și a murit. Un bărbat din Ploiești a fost ucis după ce și-a parcat mașina
Știrileprotv.ro
A fost lovit o dată în față și a murit. Un bărbat din Ploiești a fost ucis după ce și-a parcat mașina
Ce s-a aflat despre Liviu Moroiu de la 'Chefi la cuțite'. Bucătarul a refuzat cuțitul de aur de la chef Ștefan Popescu!
Unica.ro
Ce s-a aflat despre Liviu Moroiu de la 'Chefi la cuțite'. Bucătarul a refuzat cuțitul de aur de la chef Ștefan Popescu!
Acuzat că a uitat limba română, Răducioiu spune adevărul din spatele episodului bizar: "Evident că lumea a rămas şocată. Nu am vrut să jignesc" | EXCLUSIV
Orangesport.ro
Acuzat că a uitat limba română, Răducioiu spune adevărul din spatele episodului bizar: "Evident că lumea a rămas şocată. Nu am vrut să jignesc" | EXCLUSIV
O companie românească investeşte 48 de milioane de euro într-o fabrică modernă, la doi paşi de Bucureşti. Va fi inaugurată în toamnă
Observatornews.ro
O companie românească investeşte 48 de milioane de euro într-o fabrică modernă, la doi paşi de Bucureşti. Va fi inaugurată în toamnă
Horoscop 28 martie 2024. Capricornii pot primi mesaje foarte interesante de la persoane pe care nu le consideră suficient de înzestrate
HOROSCOP
Horoscop 28 martie 2024. Capricornii pot primi mesaje foarte interesante de la persoane pe care nu le consideră suficient de înzestrate
RECOMANDĂRI