Cuprins:
Ce este sosul Ladolemono
Grecia este unul dintre cei mai producători de ulei de măsline, iar acesta se regăsește peste tot în bucătăria grecească.
Chiar dacă salata tradițională grecească nu are de obicei sos pentru salată, ci doar ulei de măsline, ladolemono are un loc special în bucătăria grecească. Sigur, poate fi folosit și cu salata grecească, dar cel mai adesea este folosit pentru a asezona un pat de verdeață făcut din diverse tipuri de salate. Este un topping delicios pentru legume fierte de toate felurile și, de asemenea, ca marinadă pentru carne precum puiul, porcul și chiar mielul.
Pentru a-l folosi ca marinadă, puteți adăuga, de asemenea, usturoi și ceapă tocate și, de asemenea, ierburi proaspete precum oregano, cimbru și chiar pătrunjel, în funcție de ceea ce marinați.
Cum se prepară sosul Ladolemono
Sosul Ladolemono este, la bază, un amestec de ulei de măsline și suc de lămâie, Grecia fiind unul dintre cei mai producători ai lumii de ulei de măsline. Acest sos însă, este adesea combinat cu oregano și, în unele cazuri și cu alte condimente și mirodenii, după gust. Iată una dintre cele mai bune rețete de sos Ladolemono:
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2023/03/cum-se-prepara-sosul-ladolemono.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_c6851c3e17ec63439b3286faad6a403d.jpg)
Ingrediente:
- ½ cană de suc de lămâie
- ½ cană de ulei de măsline
- ½ linguriță oregano
- ½ linguriță sare de mare
- Piper proaspăt măcinat
Mod de preparare:
Combinați uleiul de măsline, sucul de lămâie, oregano, sare și piper într-un castron și amestecați bine cu o furculiță. Apoi puneți-l într-un borcan mic și la frigider.
Agitați bine înainte de utilizare, deoarece uleiul se separă când se odihnește. Folosiți-l pe pește, pui sau carne la grătar, sau pe legume sau salate.
Sos Ladolemono cu usturoi
Deși sosul original nu conține usturoi, ci doar cel mult puțin oregano, în anumite regiuni acest sos poate avea și aromă de usturoi delicioasă, mai ales când este folosit la a marina anumite preparate din carne și pește.
Ingrediente:
- ½ cană ulei de măsline extravirgin grecesc
- ¼ cană suc de lămâie proaspăt stors
- 1 lingurita oregano uscat
- 2 catei de usturoi tocati
- Sare si piper dupa gust
Mod de preparare:
Puneți ulei de măsline într-un vas de dimensiune medie. Adăugați sucul proaspăt de lămâie. Adăugați sare, piper, oregano și usturoi în amestecul de ulei de măsline și amestecați pentru a se încorpora.
Dacă nu utilizați imediat dressingul, îl puteți păstra într-un recipient ermetic timp de până la 1 săptămână, la frigider.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_bacfe6e13a3d3d3b2d1f856c0c6ea554.jpg)
Rețete cu sos Ladolemono
Acest sos fiind practic o combinație de ulei de măsline cu lămâie și alte mirodenii poate fi folosit în nenumărate rețete de legume, salate, pește și carne. Pentru un plus de insprație, iată câteva rețete în care îl puteți adăuga.
Sparanghel cu feta și sos ladolemono
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2023/03/sparanghel-cu-feta-si-sos-ladolemono.jpg)
Ingrediente:
- 1 buchet mare de sparanghel proaspăt (aproximativ 1 kilogram)
- 3 linguri ulei de masline
- 1 lingura oregano
- ½ linguriță piper
- vârf de cuțit de sare
- ¼ cană sos latholemono
- ¾ cană brânză feta mărunțită
Mod de preparare:
Preîncălziți cuptorul la 200 de grade.
Spălați sparanghelul și tăiați capetele lemnoase. Sparanghelul se va rupe în locul potrivit, aruncați capetele.
Pulverizați o foaie mare de copt cu ulei de gătit.
Aranjați sparanghelul într-un singur strat pe tava de copt. Stropiți cu ulei de măsline pentru a acoperi ușor. Se presară cu oregano, sare și piper. Coaceți până când sparanghelul este fraged, durata gătirii depinde de cât de groase sunt tulpinile. Tulpinile mai subțiri durează doar aproximativ 10 minute pentru a se prăji, cele mai mai groase pot dura până la 15-20 de minute.
Scoateți-l din tigaie și puneți-le pe un vas de servire. Stropiți sparanghelul cu sosul latholemono și acoperiți cu brânză feta.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_754ff1cf939b865b7571595e07a1e1ea.jpg)
Cartofi grecești cu lămâie
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2023/03/cartofi-grecesti-cu-lamaie.jpg)
Acesta este un fel de mâncare destul de ușor de făcut cu doar câteva ingrediente.
Spălați și curățați cartofii și tăiați-i felii, cât mai egale posibil. Puneți feliile de cartofi pe o foaie de copt, într-o tavă.
Pentru a prepara sosul, adăugați uleiul de măsline, zeama de lămâie, usturoiul, oregano, sare și piper și, dacă aveți, o cană de supă de pui sau, dacă nu, apă. Se toarnă amestecul de lămâie peste cartofi și se amestecă.
Acoperiți cu folie de aluminiu și coaceți timp de 30 de minute. Scoateți folia, amestecați cartofii și coaceți încă 20 de minute. Nu în ultimul rând, pentru un aspect crocant la final, setați cuptorul la funcția grătar și gătiți încă câteva minute.
Salată de creveți și orzo
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2023/03/salata-de-creveti-si-orzo.jpg)
Ingrediente:
- ¾ cană de orzo nefiert
- 16-20 de creveți curățați
- 1¼ cana rosii tocate
- 1¼ cană castraveți tocați
- 1 cană ceapă verde tăiată cubulețe
- 1 lingura ulei de masline
- 1 cutie de năut
- 2 linguri mărar proaspăt
- ½ cană brânză feta
- Sos Latholemono
Mod de preparare:
Începeți prin a dezgheța creveții (dacă folosiți congelați). Gatiti orzo conform instrucțiunilor de pe spatele pachetului.
Între timp, tăiați toate legumele și lăsați-le deoparte. Faceți sosul latholemono, după gust, adăugând toate ingredientele într-un robot de bucătărie mic și amestecați până când toate ingredientele sunt încorporate.
Odată ce creveții sunt dezghețați, se încinge o tigaie la foc mare și se adaugă uleiul de măsline și crevetii pregatiti. Gatiti aproximativ 1-2 minute pe fiecare parte sau pana cand crevetii sunt complet gătiți.
Într-un castron mare, combinați orzo, legumele tocate, năutul și creveții. Acoperiți cu mărar, sosul și brânză feta și amestecați.
Se serveste imediat sau se pastrează într-un recipient ermetic la frigider pana este gata de consumat. Această salată poate fi servită caldă sau rece.
Beneficii ale uleiului de măsline cu suc de lămâie
Despre cât de multe beneficii are uleiul de măsline, probabil că am aflat mulți dintre noi, dar care este rezultatul acestei combinații?
Unii oameni susțin că amestecul de ulei de măsline și suc de lămâie duce la rezultate pozitive asupra sănătății. Multe persoane pretind că le folosesc pentru curățare și detoxifiere, pentru a trata și a preveni calculii biliari și pentru a promova pierderea în greutate.
Grăsimile sănătoase din măsline sunt extrase pentru a produce ulei de măsline, una dintre componentele cheie ale dietei mediteraneene incredibil de sănătoase. Aproximativ 14% din ulei sunt grăsimi saturate, în timp ce 11% sunt polinesaturați, cum ar fi acizii grași omega-6 și omega-3. Dar acidul gras predominant în uleiul de măsline este o grăsime mononesaturată numită acid oleic, care reprezintă 73% din conținutul total de ulei.
Descoperă lucruri interesante despre lămâi și ce beneficii au.
Detoxifiere și scăderea colesterolului
Cercetătorii au descoperit că, atunci când oamenii au consumat ulei de măsline în perioada de studiu, au avut niveluri mai scăzute de colesterol LDL (rău) și niveluri mai ridicate de colesterol HDL (bun) în sânge în comparație cu persoanele care au consumat alte uleiuri vegetale.
Antioxidanții și polifenolii din uleiul de măsline și sucul de lămâie ar putea fi utili pentru detpxifiere prin faptul că neutralizează sau „curăță” radicalii liberi dăunători, care altfel provoacă leziuni celulare și pot contribui la îmbolnăvire și boli.
Scăderea în greutate
Cercetările au arătat că anumite componente specifice din sucul de lămâie și uleiul de măsline – vitamina C din sucul de lămâie și nutreinți din uleiul de măsline – joacă un rol în gestionarea greutății.
Sucul de lămâie este bogat în vitamina C. 100 de ml conțin 38,7 mg, ceea ce reprezintă 43% din doza alimentară recomandată (DZR) pentru bărbați și 52% din DZR pentru femei. În corpul uman, vitamina C este o componentă importantă necesară pentru a produce carnitina.
Carnitina este un compus care transportă moleculele de grăsime în celule, unde sunt descompuse și folosite ca sursă de energie. Prin urmare, aportul inadecvat de vitamina C poate duce la o descompunere redusă a grăsimilor.
Reducerea calculilor renali și biliari
Obiceiurile alimentare pot juca un rol crucial în formarea pietrelor la rinichi și a calculilor biliari. Se știe că un aport scăzut de vitamina C și un aport ridicat de grăsimi saturate contribuie la aceste afecțiuni.
Calculii biliari sunt depozite solidificate de lichide digestive și colesterol care se dezvoltă în vezica biliară. În funcție de dimensiunea și localizarea calculilor biliari, este posibil să aveți sau nu simptome.
Unele surse au sugerat că unii oameni folosesc o combinație de suc de lămâie și ulei de măsline pentru a promova mișcarea calculilor biliari ca remediu popular. Cu toate acestea, nu există nicio cercetare care să susțină această afirmație.
Există multe recomandări de alimentație sănătoasă pentru a ajuta la prevenirea calculilor biliari, inclusiv recomandarea de a consuma grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline.
Unele dovezi sugerează că consumul de grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline, poate ajuta la prevenirea calculilor biliari prin contractarea și golirea vezicii biliare în mod regulat.
Deficiența de vitamina C a fost, de asemenea, asociată cu un risc crescut de apariție a calculilor biliari. Vitamina C poate inhiba cristalizarea colesterolului prin transformarea acestuia în acizi biliari, prevenind astfel formarea calculilor biliari.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/172_5b14908cc2c87751d13c357dcaba40d0.jpg)

:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/158_9f26fcbccea1fd7715a6076ef0184b9c.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_1abfe6c754f2be1af9328d922b34d0cf.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_d6fc81979e5eb006844b6bc0417fe532.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/196_cd2742580f5b37284cb0cb299b6256d9.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/206_7d9d7726a95b69c0346fa841ed35b9bf.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/222_d0c67351b61a20d0c0434e7de45b308b.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_110c76c522682f1b4f46d6946128a550.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_7509f8af14e152abafb8eb97a0c8cd0e.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/179_bb2a3b9e205355b7f7b0c9a246ceca67.jpg)
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.