Ce nu ai voie să iei cu tine în avion

Pentru siguranța zborului și a pasagerilor, anumite obiecte sunt interzise la bordul avionului, conform regulilor internaționale din aviația civilă. În plus, anumite obiecte pot fi transportate numai în bagajul de cală și nu pot fi aduse la bord în bagajul de mână.

Regulile diferă de la o companie aeriană la alta, dar și de la o regiune la alta. La aeroport, personalul de securitate are dreptul de a cere pasagerului renunțarea la un anumit obiect din bagajul de mână, dacă se consideră că acesta reprezintă un potențial risc pentru securitatea zborului.

Anumite țări impun restricții la trecerea graniței a unor categorii de produse, de exemplu: legume, fructe, semințe și produse de origine animală din SUA sau Australia. Inainte de a pleca spre aeroport, informați-vă cu privire la aceste restricții.

Obiecte interzise în bagajul de mână și bagajul de cală

Atunci când călătoriți cu avionul, fie că este vorba despre o vacanță sau o călătorie de afaceri, având ca punct de îmbarcare un aeroport din UE, trebuie să aveți în vedere anumite cerințe de securitate referitoare la bagaje. Iată ce nu ai voie să iei cu tine în avion:

  • Lichidele din bagajul de mână – băuturi, pastă de dinți, creme și geluri de uz cosmetic etc. – trebuie să fie transportate în recipiente de maxim 100 ml, ambalate într-o pungă transparentă din plastic cu capacitatea de maxim 1 l. Recipientele cu o capacitate mai mare de 100 ml trebuie transportate în bagajul de cală. Restricția referitoare la volum nu se aplică medicamentelor și alimentelor pentru copii.
  • Lichidele scutite de taxe vamale, cumpărate din aeroporturi sau de la companii aeriene, pot fi transportate ca bagaj de mână, atâta timp cât rămân sigilate, alături de chitanță, în ambalajul de siguranță (prevăzut cu o margine roșie), furnizat în momentul achiziționării. Nu puteți deschide ambalajul de siguranță înainte de a ajunge la destinația finală.

    În anumite cazuri, ofițerii vamali pot fi nevoiți să deschidă ambalajele și sticlele în vederea efectuării controlului de securitate. Dacă se întâmplă acest lucru și aveți un zbor de legătură în alt aeroport, informați ofițerii de securitate, pentru ca substanțele lichide să fie resigilate într-un nou ambalaj de siguranță.

  • Nu aveți voie să transportați în cabină niciun obiect ascuțit care ar putea fi folosit ca armă (ex. tirbușon, cuțit, foarfece de anumite dimensiuni). Acestea trebuie transportate în bagajul de cală.
  • Limitele referitoare la dimensiunea bagajului de mână și la numărul de bagaje pe care le puteți transporta sunt stabilite de companiile aeriene. Informați-vă înainte de călătorie.
  • Este interzis transportul de substanțe explozive și inflamabile – artificii, vopsele în recipiente sub presiune de tip aerosol, alte substanțe inflamabile și toxice precum acizii.

Substanţe chimice şi toxice: orice substanţe chimice sau toxice care prezintă un risc pentru sănătatea pasagerilor şi echipajelor sau pentru securitatea/siguranţa aeronavei sau a bunurilor, inclusiv: acizi şi substanţe alcaline, de exemplu, baterii cu lichid care se poate vărsa, substanţe corozive sau înălbitoare – de exemplu, mercur, clor, substanţe chimice, gaze sau spray-uri cu efect incapacitant, de exemplu spray de autoapărare, spray cu piper, capsicum, gaz lacrimogen, spray-uri acide şi repelente de animale, materiale radioactive – de exemplu, izotopi medicinali sau comerciali, otrăvuri, materiale ce prezintă risc de infecţie sau risc biologic .

  • De asemenea, ce nu ai voie să iei cu tine în avion sub nicio formă, fiind pe lista obiectelor strict intrezise sunt orice fel de arme.

Obiecte nerecomandate în bagajul de cală

Multe companii aeriene recomandă o atenție deosebită în cazul tansportului unor anumite obiecte în bbagajul de cală. Dacă bagajul de cală conține oricare dintre articolele menționate, multe companii nu-și asumă riscul pentru pierderea sau deteriorarea lor.

  • numerar, acțiuni
  • bijuterii, metale prețioase, pietre prețioase și semiprețioase
  • computer, aparat foto, telefon mobil sau orice alt dispozitiv electronic și accesoriile acestuia
  • documente oficiale, de afaceri sau private
  • documente de călătorie sau alte documente de identitate
  • chei
  • lichide
  • medicamente
  • opere de artă și de arte frumoase
  • articole perisabile

Vezi cele mai populare obiective turistice din Europa.

Călătoria cu animalele de companie în avion

Călătoria cu avionul este întotdeauna una mai rapidă, dar poate să fie mult mai dificilă pentru animal care nu este lăsat alături de stăpân decât în anumite condiții. Fiecare companie aeriană are propriile reguli și trebuie să te interesezi din timp.

Companiile aeriene stabilesc dacă animalul tău de companie poate călători în cabina pasagerilor sau în cală în funcție de mărimea și greutatea animalului și a cutiei de transport. Taxele de transport pot varia în funcție de distanță, greutate etc.

În general, călătoria cu un animal de companie în avion necesită o cutie de transport care să îndeplinească următoarele condiții:

  • Animalul să aibă suficient spațiu pentru a sta în picioare, pentru a se întoarce și pentru a sta culcat.
  • Este ventilată în mod adecvat, dar închisă, astfel încât animalul să nu poată ieși.
  • Podeaua cutiei trebuie să fie solidă și să nu permită scurgerea lichidelor.
  • Are containere pentru mâncare și apă care pot fi accesate din exterior pentru a fi umplute.

Urmărește-ne pe Google News