Când o prăjitură este pufoasă și blatul are acea culoare gălbuie, atunci știi că ouăle au fost proaspete și de țară, cu gălbenușul portocaliu, care au dat culoarea pandișpanului.
Cuprins:
Ce să faci cu untul și ouăle ca să-ți iasă cele mai bune deserturi
Toți cei care sunt pasionați de cofetărie știu că pentru orice prăjitură sau tort vrei să faci, ai nevoie de ingrediente proaspete.
La prăjituri, lactatele trebuie să fie cât mai grase, adică laptele să fie de 3,5 & grăsime, iar untul de minim 82% grăsime, asta pentru ca toate ingredientele să se combine bine și rezultatul final să fie unul deosebit.
Grăsimile din lapte și unt trebuie să fie mari, datorită efectului pe care grăsimea îl are în prăjituri și creme. Le face fine, devin ușor de omogenizat și, desigur, adaugă multă savoare.
Pasionații de deserturi știu câteva reguli esențiale în bucătărie atunci când se coc prăjituri, blaturi de tort sau creme.
Un alt truct extrem de important este că laptele, untul și ouăle trebuie să fie la temperatura camerei.
Așadar, dacă vrei să încerci o rețetă de tort sau prăjitură, asigură-te că scoți aceste ingrediente din frigider cu măcar o oră înainte de a începe.
Trucuri pentru prăjituri și torturi perfecte
Folosește unt moale
Fie că vrei să faci o cremă sau un blat, untul trebuie să fie la temperatura camerei. Se va omogeniza mult mai rapid, iar un unt de la frigider este o adevărată bătaie de cap. În cazul rețetelor care nu specifică dacă untul ar trebui topit sau să fie foarte rece, el trebuie să fie la temperatura camerei.
Dacă faci un chec, de exemplu, multe rețete sfătuiesc să folosești ulei. Este o grăsime mult mai lichidă, cu o consistență groasă, care împiedică blatul să devină înecăcios și îi oferă acea textură pufoasă, fără să fie uscat și greu de mâncat.
Dacă rețeta ta cere unt, ai grijă să folosești unul cu un conținut mare de grăsime. Dacă faci o cremă pe bază de unt, odată ce o pui la rece, ea va deveni mult mai tare.
Folosește ouă proaspete, la temperatura camerei
Pentru cele mai bune prăjituri, torturi și creme, folosește ouă de țară. Acele ouă provenite la găini crescute liber, în curte. Ele au gălbenușul extrem de portocaliu și sunt foarte proaspete.
În plus, oferă acea culoare minunată deserturilor. Nu uita, însă, că ouăle trebuie să stea la temperatura camerei cu câteva ore înainte de începe să faci prăjitura.
Dacă ai o rețetă care cere separarea gălbenușului de albuș, și baterea albușurilor într-o spumă tare, atunci ia ouăle de la frigider, separă albușul de gălbenuș, pune albușurile în frigider și gălbenușurile lasă-le afară ca să ajungă la temperatura camerei.
Folosește un cântar de bucătărie
Ca prăjiturile să îți iasă grozav, ai neapărată nevoie de un cântar de bucătărie. Patiseria și cofetăria sunt aproape ca științele exacte, așa că la unele rețete nu merge să măsori din ochi cantitățile de făină sau lapte pe care trebuie să le pui.
De exemplu, la rețeta de macarons ai nevoie de cantități exacte și fixe din anumite ingrediente. Dulciurile sunt pretențioase, așa că ai grijă să cântărești bine făina, zahărul sau laptele.
Urmărește rețeta
Urmărirea rețetei este cel mai important sfat pentru a face prăjituri. Este, de asemenea, și cel mai ignorat.
Deseori înlocuim ingredientele din rețete pe baza a ceea ce avem în casă. Eliminarea ouălor, reducerea zahărului, utilizarea îndulcitorului lichid în loc cel pudră, folosirea unui tip de făină în locul altuia, folosirea de bicarbonat de sodiu în loc de praf de copt și multe altele.
Urmează rețeta prima dată când o încerci, apoi poți să faci modificări după cum ți se pare potrivit data viitoare.
Nu amesteca prea mult compoziția
Indiferent dacă o rețetă necesită amestecarea aluatului cu un mixer electric sau pur și simplu folosirea unui tel, asigură-te că amesteci ingredientele doar până sunt combinate. Aluatul prea amestecat, indiferent dacă este vorba de prăjituri, pâine de casă, brioșe etc., oferă o textură dură, deoarece tot aerul din compoziție este eliminat și se dezvoltă glutenul.
Prăjitura Fanta – cum prepari prăjitura cu suc de portocale, cremă de brânză și blat de cacao
Sursa foto: 123rf.com