Alimentaţia zilnică influenţează dezvoltarea noastră, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung şi, de aceea, încă din copilărie organismul trebuie să primească zilnic toţi nutrienţii de care are nevoie pentru a fi sănătos. “La copii scheletul se reînnoieşte în proporţie de până la 100% într-un an, comparativ cu doar 10% la adulţi. Dacă în acest proces de reînnoire nu se aduce un aport adecvat de calciu care să alimenteze continuu formarea osoasă, pot să apară consecinţe negative pe termen lung, ajungându- se mai târziu la osteoporoză”, ne-a spus prof. dr. Dimitrie Dragomir, preşedinte al Societăţii Române de Pediatrie.
Daţi-le lactate în fiecare zi
Acesta este doar unul dintre motivele pentru care alimentaţia celor mici trebuie să cuprindă în fiecare zi toate elementele necesare unei dezvoltări armonioase, precum:
– proteine: 500 ml/zi de lactate, 75 g/zi carne, un ou la două zile;
– grăsimi (lipide): uleiuri vegetale, peşte;
– glucide: pâine integrală (150 g/zi), paste sau cereale integrale (fără zahăr);
– calciu: 500 mg/zi – 1-3 ani, 800 mg/zi – 4-8 ani (lapte, iaurt, brânză de vaci);
– Vitamina D: 5 unităţi/zi (somon, ouă, brânză).
Iată ce mai trebuie să faceţi pentru ca micuţul dv.să fie sănătos:
– explicaţi-i importanţa alimentaţiei corecte;
– excludeţi snacks-urile, chips-urile, untura, produsele tip fast-food, margarina, carnea grasă şi prăjelile;
– înlocuiţi mezelurile cu carne albă sau roşie, slabă;
– limitaţi-i accesul la dulciuri;
– nu îl lăsaţi să sară peste mesele principale;
– nu îi daţi mai multă mâncare seara sau în weekend;
– luaţi imediat măsuri în cazul în care constataţi că apare obezitatea;
– determinaţi-l să facă mişcare în fiecare zi (gimnastică sau sporturi).
Rezultatele studiului privind alimentaţia
În urma studiului iniţiat de Danone şi realizat cu sprijinul Societăţii Române de Nutriţie, al Societăţii Române de Pediatrie şi al Institutului pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului “Dr. Alfred Rusescu” s-au constatat următoarele:
– 93% din copiii cu vârste cuprinse între 3-6 ani din România au carenţe de calciu;
– 99,7% au deficienţe de vitamina D;
– 54% depăşesc raţia calorică standard de 1.800 kcal, lucru ce duce la obezitate;
– doar 16% mănâncă zilnic legume;
– fructele sunt consumate zilnic doar de 18% din micuţi;
– numai 15% au cel puţin o masă cu carne într-o zi;
– 27% beau lapte în fiecare zi;
– iaurtul şi brânza sunt consumate zilnic doar de 10%;
– cerealele se află în meniul zilnic în proporţie doar de 12%;
– 23% consumă zilnic mezeluri şi numai 15% carne de pui şi peşte;
– 40% au un aport insuficient de fier în alimentaţie.