Cum se depozitează corect medicamentele

Fiecare medicament are cerințe specifice de depozitare pentru a-și păstra proprietățile și pentru a fi, astfel, eficiente pe toată perioada de valabilitate. Asta, deoarece substanțele din compoziția lor pot fi sensibile la o serie de factori precum temperatura, lumina, aerul sau umiditatea. De aceea, se recomandă să depozitezi medicamentele întotdeauna în recipientul lor original, într-un loc răcoros, umbros și uscat. Acesta poate fi un sertar de la o comodă sau de la un dulap de bucătărie, cu condiția ca acesta să fie departe de aragaz, de chiuvetă și de orice aparat care emană căldură.

De asemenea, le poți depozita într-o cutie specială, pe un raft sau într-un dulap din casă. Mulți oameni aleg să depoziteze medicamentele într-un dulap de baie, însă căldura și umiditatea le pot altera înainte de data de expirare, relatează MedLinePlus. Spre exemplu, unele medicamente fotosensibile sunt ambalate în recipiente opace, iar pe etichetele acestora sunt menționate instrucțiuni clare privind protejarea lor de lumină. În general, temperatura optimă de depozitare trebuie să fie aproximativ 20°C, deși anumite medicamente necesită condiții mai reci pentru a-și menține eficacitatea.

Planul „machiavelic” aplicat de un mecanic auto pentru a domina o femeie. Victima: „Mă duc şi mă omor, sincer, că nu mai pot”
Recomandări
Planul „machiavelic” aplicat de un mecanic auto pentru a domina o femeie. Victima: „Mă duc şi mă omor, sincer, că nu mai pot”

De asemenea, este necesar un nivel redus de umiditate pentru a preveni deteriorarea substanțelor active. Este indicat să păstrezi medicamentele la îndemână, dar într-un loc greu accesibil copiilor. La final, farmacistul îți poate oferi sfaturi utile pentru depozitarea corectă a medicamentelor pe care le utilizezi.

Ce este un medicament expirat

Medicamentele își pierd eficiența în timp din cauza faptului că sunt alcătuite din substanțe chimice care se descompun odată cu trecerea timpului. De aceea, toate medicamentele, fie că sunt comprimate, capsule, siropuri, unguente ori geluri, au câte un termen de valabilitate, care este stabilit de producător după realizarea mai multor studii de specialitate. Acest termen indică perioada pentru care se garantează că medicamentul își păstrează proprietățile, eficacitatea și siguranța, cu condiția ca acesta să fie păstrat în condițiile recomandate.

Datele de expirare variază foarte mult, în funcție de tipul de medicament, astfel că tabletele au un termen de valabilitate mai mare decât siropurile. Informațiile referitoare la durata de utilizare a medicamentelor sunt ușor de identificat pe ambalaj, fiind menționate sub diverse forme: „termen de valabilitate”, „dată de expirare” sau „a se consuma înainte de…”. De exemplu, dacă pe ambalaj se menționează „expiră în aprilie 2025”, medicamentul poate fi utilizat până la finalul acestei luni, potrivit Health Direct.

Cea mai dură critică a taxelor vamale anunțate de Trump: „Ziua ruinei! În materie de economie, afirmațiile lui Trump sunt o prostie totală”
Recomandări
Cea mai dură critică a taxelor vamale anunțate de Trump: „Ziua ruinei! În materie de economie, afirmațiile lui Trump sunt o prostie totală”

De regulă, majoritatea medicamentelor au o valabilitate cuprinsă între 1 și 5 ani. Totuși, unele, în special cele lichide sau cele preparate în laboratoarele farmaciilor, au un termen mai redus de siguranță. În astfel de cazuri este esențial să se respecte atât instrucțiunile inscripționate pe ambalaj, cât și recomandările farmacistului. De asemenea, este important de înțeles cu exactitate ce reprezintă această perioadă.

De ce sunt periculoase medicamentele expirate

Datele de expirare ale medicamentelor se determină prin testarea stabilității acestora, proces care constă în evaluarea duratei în care rămân sigure și eficiente în diferite condiții de depozitare. Fie că este vorba despre comprimate ori siropuri, medicamentele se degradează în timp odată ce ating data de expirare sau o depășesc și, astfel, pot deveni periculoase din cauza modificării compoziției lor chimice. Acest lucru devine îngrijorător în cazul antibioticelor: dozele subterapeutice (cele care sunt prea mici pentru a funcționa corect și, prin urmare, nu tratează complet boala sau infecția) pot contribui la rezistența antimicrobiană.

Rezistența antimicrobiană apare atunci când bacteriile, virusurile sau ciupercile nu mai răspund la medicamente (precum antibioticele), iar asta face ca infecțiile să fie mai dificil de tratat și, implicit, crește riscul de răspândire a bolii, de îmbolnăvire gravă și de deces. Reducerea eficienței medicamentelor pentru tratarea bolilor cronice, cum ar fi insulina, sau a celor pentru bolile cardiovasculare este îngrijorătoare, deoarece poate avea consecințe grave asupra sănătății.

Dezmăț financiar al partidelor. Cheltuieli de 68,4 milioane de lei, subvenții de doar 42,31 de milioane de lei. Unde s-au dus cei mai mulți bani
Recomandări
Dezmăț financiar al partidelor. Cheltuieli de 68,4 milioane de lei, subvenții de doar 42,31 de milioane de lei. Unde s-au dus cei mai mulți bani

Nu în ultimul rând, unele medicamente expirate se pot descompune în compuși nocivi, iar un exemplu în acest sens este ciprofloxacina, se menționează pe site-ul Gavi.org. Acest antibiotic este utilizat pentru tratarea infecțiilor urinare și ale tractului respirator superior și inferior. Studiile au arătat că se poate degrada în subproduse toxice care pot afecta rinichii și pot fi periculoase dacă nu sunt eliminate în mod corespunzător. Expunerea la căldură, umiditate și lumină accelerează degradarea substanțelor active din compoziția medicamentelor, care devin vulnerabile la contaminare odată ce expiră. Acest lucru crește riscul de dezvoltare bacteriană, care ar putea duce la infecții.

Ce riști dacă iei medicamente expirate

Administrarea medicamentelor expirate nu este recomandată, deoarece eficacitatea și siguranța acestora pot fi compromise în timp. Un factor esențial în menținerea proprietăților unui medicament îl reprezintă, așa cum am spus, condițiile de păstrare. Dacă este depozitat corespunzător, la o temperatură și un nivel de umiditate optime, acesta își poate menține stabilitatea chiar și după expirarea termenului de valabilitate. Cercetările au arătat că 90% dintre medicamente pot fi utilizate în siguranță chiar și la 15 ani după depășirea datei de expirare, cu condiția să fi fost depozitate în condiții adecvate, notează Providence.org.

Totuși, deoarece nu există o garanție universală privind eficiența lor, cel mai sigur este să nu se administreze medicamente expirate. Substanțele medicamentoase a căror utilizare nu este indicată după data de expirare sunt soluțiile oftalmice, soluțiile auriculare, soluțiile injectabile, cremele, pudrele, vaccinurile și insulina. Administrarea de medicamente expirate poate avea o serie de consecințe nefaste, precum ineficiența tratamentului, ceea ce va prelungi sau va agrava boala. De asemenea, modificările chimice pot provoca reacții alergice neașteptate.

Totodată, anumite medicamente, precum antibioticele, pot deveni toxice după expirare, afectând organe vitale precum rinichii sau ficatul. Pentru a evita aceste riscuri, este esențial să verifici întotdeauna data de expirare a medicamentului înainte de administrare și să nu utilizezi medicamentele după depășirea acesteia. În același timp, medicii nu recomandă să iei un medicament care și-a schimbat culoarea, textura ori mirosul, chiar și dacă acesta nu a expirat. În plus, evită cu desăvârșire să iei pastile care se lipesc, care sunt mai dure sau mai moi decât în ​​mod normal sau care sunt crăpate ori ciobite.

Ce trebuie să faci cu medicamentele expirate

Din păcate, multe dintre medicamente ajung în locuri nepotrivite, fiind eliminate în mod necorespunzător, fie în coșul de gunoi, în chiuvetă ori în toaletă. Trebuie să știi că medicamentele care și-au depășit termenul de valabilitate sunt considerate deșeuri periculoase și nu trebuie aruncate la gunoi, în rețeaua de canalizare sau direct pe sol.

În România, se estimează că, în fiecare an, ajung în depozitele de deșeuri sau în ape în jur de 1.500 de tone de medicamente expirate sau nefolosite, contribuind la poluarea mediului. De la începutul lui 2024, potrivit unor dispoziții legale incluse în Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, medicamentele expirate și/sau cele care nu au fost folosite pot fi colectate și predate în siguranță la orice spital public sau privat, precum și la dispensarele din localitățile mai mici în scopul eliminării lor conform normelor ecologice.

Puncte de preluare a medicamentelor expirate

Medicamentele expirate pot fi predate în siguranță, în București, la unul dintre punctele de preluare special amenajate în spitalele administrate de Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București(ASSMB). Punctele de preluare sunt disponibile în toate cele 19 spitale, fiecare unitate având un program specific de colectare. Verifică lista de mai jos pentru a găsi locația potrivită pentru tine:

  • Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale DR.VICTOR BABEȘ- Marți: 13:00 – 15:00 | Joi: 13:00 – 15:00
  • Spitalul Clinic PROF. DR. TH.BURGHELE – Marți: 12:00 – 14:00 | Joi: 12:00 – 14:00
  • Spitalul Clinic „DR.I.CANTACUZINO”- Joi: 9:00 – 10:00
  • Spitalul Clinic de Nefrologie DR. CAROL DAVILA – Miercuri: 11:00 – 12:00
  • Spitalul Clinic COLENTINA Luni: 9:00 – 11:00 | Miercuri: 9:00 – 11:00
  • Spitalul Clinic COLȚEA- Joi: 12:20 – 13:30
  • Spitalul Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială PROF. DR. DAN THEODORESCU-Joi: 15:00 – 17:00
  • Spitalul Clinic de Psihiatrie PROF. DR. ALEXANDRU OBREGIA – Marți – Joi: 12:00 – 16:00
  • Spitalul Clinic FILANTROPIA – Luni – Vineri: 10:00 – 15:00
  • Spitalul Clinic de Ortopedie-Traumatologie și TBC Osteoarticular FOIȘOR – Vineri: 11:00 – 14:00
  • Spitalul Clinic de Copii DR.VICTOR GOMOIU – Marți: 10:00 – 12:00 | Joi: 10:00 – 12:00
  • Spitalul de Psihiatrie Titan DR. C-TIN GORGOS – Luni: 10:00 – 12:00 | Miercuri: 10:00 – 12:00
  • Spitalul Clinic NICOLAE MALAXA – Marți: 8:00 – 10:00 | Joi: 12:00 – 14:00
  • Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie PROF. DR. PANAIT SÎRBU – Miercuri: 11:00 – 12:00
  • Spitalul de Pneumoftiziologie SF. ȘTEFAN – Miercuri: 11:00 – 13:00
  • Spitalul de Boli Cronice SF. LUCA – Joi: 12:00 – 14:00
  • Spitalul Clinic SF. MARIA – Marți: 08:00 – 10:00 | Joi: 08:00 – 10:00
  • Centru Clinic de Boli Reumatismale DR. ION STOIA – Marți: 11:00 – 13:00 | Joi: 11:00 – 13:00
  • Centru de Evaluare și Tratament a Toxicodependețelor pentru Tineri SF. STELIAN- Joi: 12:00 – 14:00
Lista puncte preluare medicamente expirate
Lista puncte preluare medicamente expirate Sursa: ASSMB

De ce nu trebuie aruncate la întâmplare medicamentele expirate

Medicamentele care și-au depășit termenul de valabilitate nu trebuie aruncate la întâmplare la gunoi, deoarece există riscul să fie găsite de alte persoane și ingerate accidental, ceea ce poate provoca probleme grave de sănătate.

De asemenea, nu este recomandată nici zdrobirea acestora, întrucât particulele rezultate pot fi inhalate sau pot intra în contact cu pielea, expunând astfel organismul la o doză nedorită de substanțe active. Trebuie spus că eliminarea medicamentelor prin sistemele de canalizare este la fel de periculoasă, deoarece, dacă sunt aruncate în toaletă sau la chiuvetă, acestea vor ajunge în râuri, lacuri și chiar în rezervele de apă potabilă, având un efect nociv asupra ecosistemelor acvatice.

Studiile au arătat că reziduuri de medicamente pot fi detectate atât la suprafața, cât și în adâncimea apelor marine, dar și în sol și în sedimente. Chiar și în concentrații reduse, aceste substanțe pot avea efecte toxice asupra faunei și florei, dar și asupra sănătății umane. Pentru a preveni poluarea mediului și a elimina medicamentele în siguranță, cea mai bună soluție este să fie predate farmaciilor, care se ocupă de distrugerea lor prin metode adecvate. Obligația farmaciilor de a colecta medicamentele expirate de la populație, în scopul eliminării lor prin incinerare, este încă în vigoare. Această reglementare este stipulată în Ordinul nr. 119/2014, ulterior completat de Ordinul nr. 994/2018, ambele acte normative fiind emise de Ministerul Sănătății.

Foto: Shutterstock.com

   

Istorii electorale

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Bogdan Talașman, detalii tulburătoare despre cum i-a salvat viața lui Florin Busuioc. „Când i-am rupt prima coastă… Credeam că o să-l omor cu mâna mea!”
Unica.ro
Bogdan Talașman, detalii tulburătoare despre cum i-a salvat viața lui Florin Busuioc. „Când i-am rupt prima coastă… Credeam că o să-l omor cu mâna mea!”
Numele ei este pe buzele tuturor, după ce tocmai s-a aflat! Toți o știau pe Sorina Docuz drept „protejata lui Marcel Ciolacu”, însă acest detaliu din trecutul ei s-a aflat abia acum
Viva.ro
Numele ei este pe buzele tuturor, după ce tocmai s-a aflat! Toți o știau pe Sorina Docuz drept „protejata lui Marcel Ciolacu”, însă acest detaliu din trecutul ei s-a aflat abia acum
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Daniel Funeriu! Superba franțuzoaică avea 23 de ani când s-a îndrăgostit de românul nostru, olimpic la chimie
Libertateapentrufemei.ro
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Daniel Funeriu! Superba franțuzoaică avea 23 de ani când s-a îndrăgostit de românul nostru, olimpic la chimie
Adevăratul motiv pentru care Trump distruge economia Statelor Unite: „Un simptom al degradării democrației” | ANALIZĂ
Adevarul.ro
Adevăratul motiv pentru care Trump distruge economia Statelor Unite: „Un simptom al degradării democrației” | ANALIZĂ
Cătălina Toma, PRIMA reacție după ce Theo Rose a fost acuzată că o copiază în ultima ei piesă. Cum a răspuns artista: "Eu cred în competiția creativă, nu în cea plină de invidie"
Elle.ro
Cătălina Toma, PRIMA reacție după ce Theo Rose a fost acuzată că o copiază în ultima ei piesă. Cum a răspuns artista: "Eu cred în competiția creativă, nu în cea plină de invidie"
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă! Avem imaginile! FOTO
Unica.ro
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă! Avem imaginile! FOTO
ANAF promite controale la locuinţele închiriate pe Airbnb şi Booking. Iancu Guda: "Statul ar trebui să facă altceva"
Observatornews.ro
ANAF promite controale la locuinţele închiriate pe Airbnb şi Booking. Iancu Guda: "Statul ar trebui să facă altceva"
Horoscop 5 aprilie 2025. Gemenii au în față o zi care aduce la lumină anumite adevăruri despre ei, despre viitorul unor intenții de-ale lor
HOROSCOP
Horoscop 5 aprilie 2025. Gemenii au în față o zi care aduce la lumină anumite adevăruri despre ei, despre viitorul unor intenții de-ale lor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI