MENIU CAUTĂ
14 Oct. 2009 13:52

Ceaiurile calmează crizele de astm

Distribuie

Această boală se agravează în perioadele friguroase.

Odată cu răcirea vremii, numărul pacienţilor cu afecţiuni respiratorii creşte. Foarte frecvent, ei acuză senzaţie de greutate în piept, tuse şi un şuierat la respiraţie. Acestea sunt primele semne ale astmului, afecţiune cronică diagnosticată la peste un milion de români. Boala constă în inflamarea căilor respiratorii şi, chiar dacă nu poate fi vindecată, crizele pot fi prevenite cu ajutorul ceaiurilor pe bază de plante.

Ceaiuri
–  Ceaiuri din seminţe de in (Linum usitatissimum), lemn dulce (Glycyrhiza glabra), seminţe sau/şi frunze de lobelia (Lobelia inflata), frunză sau/şi floare de lumânărică (Verbascum thapsus), în părţi egale, băut de două ori/zi (la prânz şi seara), este foarte util. Ceaiul trebuie strecurat foarte bine, printr- o pânză de bumbac. Infuzia de turiţa-mare răreşte crizele şi le calmează. Ceaiul se prepară prin opărirea unei linguriţe de plantă cu o cană de apă şi se lasă la infuzat 10 minute. Se bea o cană pe zi.
–  Infuzie de lumânărică. Se opăreşte o linguriţă de plantă cu o cană de apă. Se lasă să se infuzeze 10 minute, se strecoară prin tifon, fiindcă planta are nişte perişori mici care pot irita esofagul. Se beau 3-4 căni pe zi.

Usturoi
Prepară o băutură din usturoi care calmează crizele de astm. Băutura se pregăteşte dintr-o căpăţână de usturoi, care se taie în fâşiuţe foarte subţiri, ce se pun la macerat 15 zile în trei litri de alcool şi se amestecă în fiecare zi. Apoi, se filtrează printr-un tifon. În caz de criză de astm, se înmoaie o bucată de zahăr în acest alcool şi se suge încetişor. O metodă veche chinezească prevede tratarea astmului cu câte un căţel de usturoi – puţin strivit – fixat cu plasture pe centrul fiecărei tălpi! Se schimbă căţelul de usturoi la fiecare 24 ore.

Băi cu cimbrişor
Se prepară o infuzie din 10 litri de apă cu 40 de linguriţe de plantă uscată. Nu se strecoară. Seara, înainte de culcare, toarnă-ţi cu o cană lichidul pe cap şi pe torace, stând deasupra unui lighean. Repetă procedura până când lichidul din vas se răceşte. Şterge- te bine şi culcă-te învelit cu o pătură călduroasă. Băile se fac timp de şase zile, perioadă în care bea şi un decoct din două linguri de cimbrişor în 250 ml apă. Băutura se prepară din planta pusă în apă rece şi ţinută timp de o noapte. Apoi, se pune la fiert pe foc mare până la primul clocot, după care se continuă fierberea pe foc mic până scade apa la jumătate. Se bea cu înghiţituri mici, în aceeaşi dimineaţă în care a fost preparată.

Inhalaţii cu mentă
Vaporii de mentă ajută la degajarea bronhiilor. Pune un pumn de plantă într-un lighean, toarnă deasupra apă clocotită şi respiră vaporii fierbinţi. Pe lângă frunze, poţi adăuga şi 4-5 picături de ulei esenţial de mentă.

Tratamentele moderne sunt compensate 90% de asigurări

4186-191578-2425cuaparat.jpgSpecialiştii avertizează că factorii declanşatori ai bolii sunt numeroşi şi includ frigul, fumul de ţigară, polenul, mucegaiul, praful, poluarea, precum şi emoţiile şi stresul.

Astmul poate să apară oricând, dar circa jumătate din pacienţi au prezentat primele simptome în jurul vârstei de zece ani, şi mulţi copii au avut prima criză pe la şase ani. Din fericire, bolnavii au la îndemână numeroase remedii, atât pe bază de plante, cât şi medicamente ce trebuie administrate după sfatul doctorului. Acestea din urmă sunt recomandate mai ales în cazurile severe ale bolii.

Din fericire, tratamentele moderne sunt compensate cu 90% de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Trebuie doar să fiţi consultaţi de un medic specialist. Odată diagnosticat bolnavul, medicul său de familie poate prescrie reţetele de câte ori se declanşează o criză astmatică”, a declarat prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

Comentarii