Există mulți factori care contribuie la o ceașcă de cafea amară și cu un gust învechit, dar cel mai frecvent este depozitarea necorespunzătoare.

Cafeaua proaspătă, stocată corect, asigură o ceașcă de cafea cu gust excelent.

Ce afectează prospețimea cafelei

Cele două lucruri primare, lumina și oxigenul au un mare impact asupra cafelei. Va trebui să respecți principiile pe care bariștii din toată lumea le folosesc pentru a-și păstra cafeaua proaspătă și, din fericire, sunt ușor de aplicat și la tine acasă.

Pentru o prospețime maximă a cafelei, va trebui să:

  • Reduci mișcarea aerului
  • Limitezi fluctuațiile de temperatură
  • Eviți expunerea la lumina soarelui

Cafea măcinată și cafea boabe

După cum știm, cafeaua proaspăt măcinată este mai bună decât cea pre-măcinată, la fel cum se întâmplă și cu piperul. Boabele întregi ar trebui să fie măcinate chiar înainte de a fi preparate. Uleiurile care fac ceașca de cafea delicioasă și plină de aromă, încep să se degradeze pe măsură ce trece mai mult timp de la măcinare.

Asta înseamnă că o cafea pre-măcinată își pierde din ce în ce mai mult aroma naturală, deoarece stă pe raft multe săptămâni, luni sau poate chiar ani, cine știe. Mai mult, nu poți controla granulația măcinării pentru prepararea diferitelor tipuri de specialități de cafea.

De aceea, este recomandat să treci la cafea boabe, deoarece oferă un control adecvat asupra mărimii de măcinare și conferă mai multă aromă și savoare cafelei tale.

Unde să păstrezi cafeaua

Unul dintre miturile populare este că păstrarea cafelei în congelator prelungește prospețimea. Acest lucru este neadevărat, deoarece majoritatea pungilor nu sunt etanșe, astfel încât păstrarea lor în congelator va face mai mult rău decât bine.

Cafeaua este perisabilă; introducerea ei deschisă în congelator va începe să absoarbă aromele și uleiurile sale naturale.

Același principiu se aplică și depozitării cafelei în frigider, unde nivelul de umiditate va face ca aroma sa să se piardă și mai repede.

Păstrarea cafelei în râșnița de cafea este, de asemenea, o idee proastă, deoarece majoritatea nu sunt sigilate ermetic. În afară de asta, uleiul se va acumula în râșniță.

Sfaturi pentru a păstra cafeaua

Controlează temperatura

În majoritatea cazurilor, locurile în care îți ții cafeaua nu vor fi optime. De exemplu, păstrarea cafelei în dulapurile de lângă aragaz nu este recomandată, din cauza temperaturii și lăsarea ei pe blat îi va dilua aroma din cauza expunerii la lumina soarelui.

Folosește punga de cafea originală

Poți păstra cafeaua pe blat, în dulap, la lumina directă a soarelui dacă este sigilată în ambalajul original.

Dacă ai un aparat de vidare, poți păstra cafeaua și mai mult timp pe blatul din bucătărie.

Containere etanșe și rezistente la lumină

Recipientele precum borcane, sticle reutilizate sau pungi de plastic sunt ușor de găsit. Majoritatea nu permit aerului să ajungă la cafea. Poți utiliza oricare dintre ele, dar pune-o în locul care este tot timpul departe de lumina soarelui, și anume, într-un dulap sau o cămară.

Folosește congelatorul numai pentru stocarea pe termen lung

Vorbind despre prospețime, păstrarea cafelei deschise într-un congelator o face să se învechească mai repede și îi afectează foarte mult gustul. Dar când ai cumpărat într-o cantitate mare, este bine să faci rezerve pe care să le împarți în mai multe pungi mai mici și să le îngheți pe cele pe care nu le vei folosi într-o săptămână sau două.

Asigură-te că fiecare pungă este sigilată etanș. Poți păstra acele pungi sigilate într-un congelator sau frigider, pentru a le menține la condiții constante de temperatură și umiditate.

Sursa foto: 123rf.com

Abonați-vă la ȘTIRILE ZILEI pentru a fi la curent cu cele mai noi informații.
ABONEAZĂ-TE ȘTIRILE ZILEI
Comentează
Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.