1. Insuficienţa hormonului de creştere
Supranumit „Fântâna tinereţii”, hormonul de creştere (somatotropul – STH) este vital în procesul de refacere şi regenerare a ţesuturilor, determină creşterea forţei musculare şi a vigorii organismului în general, intervine în mecanismul de reglare a insulinei, fiind de aceea considerat „responsabil” de aspectul tineresc şi alura sportivă pe care unii oameni le păstrează chiar şi la vârsta a treia. Secreţia de STH este maximă în copilărie şi adolescenţă. Pe măsură ce îmbătrânim, ea scade din ce în ce mai mult. În unele ţări, există tratamente costisitoare şi controversate, constând în injecţii cu hormon de creştere. Dar există căi mult mai uşoare, mai ieftine, nepericuloase şi amuzante de a-ţi stimula secreţia de STH!
2. Hipotiroidia
Tiroida are ca funcţie principală reglarea metabolismului. Dacă sunt secretate cantităţi insuficiente de hormoni tiroidieni, metabolismul este încetinit, iar persoana afectată câştigă foarte repede şi foarte mult în greutate, fiind incapabilă să mai slăbească prin mijoace obişnuite. Dacă suferi de oboseală cronică, dureri musculare şi articulare, sensibilitate sau chiar intoleranţă la frig, stări de confuzie sau de nervozitate, constipaţie, te îngraşi uşor, ai pielea şi părul uscate şi nivelul colesterolului cam ridicat, s-ar putea să fii afectată de o insuficienţă tiroidiană. Prezintă-te cât mai repede la un specialist endocrinolog, fiindcă, urmând un tratament adecvat, poţi să faci să dispară toate aceste neplăceri.
Atenţie! Nu lua hormoni tiroidieni fără prescripţie medicală, pentru că orice dezechilibru produs de o dozare incorectă a acestora e greu de corectat.
3. Prea puţin cortizol
Cortizolul este produs de glandele suprarenale (localizate deasupra rinichilor) şi aparţine unei clase de hormoni numite glucocorticoizi, care intervin în funcţionarea tuturor organelor în corpul omenesc. Totuşi, cel mai important rol pe care îl are cortizolul este de a ajuta organismul să răspundă la stres, stimulând toate reflexele de supravieţuire ce există în om. Or, azi omul trăieşte o nouă situaţie stresantă la fiecare câteva minute. Suprasolicitarea glandelor suprarenale poate duce chiar la epuizarea lor. Iar funcţionarea slabă a suprarenalelor provoacă, printre altele, oboseală cronică, infecţii repetate şi greu de tratat, incapacitatea de a reacţiona în situaţii de stres fizic sau emoţional, dureri generalizate, hipoglicemie, hipotensiune arterială, dereglarea metabolismului proteinelor, glucidelor şi al grăsimilor, blocarea sistemului imunitar. Preparatele pe bază de lemn-dulce sunt un excelent stimulent al suprarenalelor, împiedicând scăderea nivelului de cortizol din organism.
4. Scăderea nivelurilor de estrogeni şi testosteron
Scăderea cantităţii de estrogeni determină insomnie, îmbătrânire prematură, depresie, bufeuri, dureri difuze, uscăciunea pielii, osteoporoză etc. Scăderea secreţiei de testosteron atât la bărbaţi, cât şi la femei (secretat de suprarenale) duce la pierderea dorinţei sexuale, depresie, scăderea masei musculare, creşterea riscului de diabet şi de infarct. În aceste condiţii, un tratament de substituţie hormonală, de preferinţă bazat pe fitohormoni (soia şi alte plante), poate creşte foarte mult calitatea vieţii femeilor şi bărbaţilor de vârstă mijlocie deopotrivă.
Lipsa cortizolului scade glicemia
Simţi des nevoia de „ceva dulce”? Nu înseamnă neapărat că ai o problemă cu diabetul, ci poate fi o insuficientă secreţie de cortizol. Acesta intervine în reglarea secreţiei de insulină şi, prin aceasta, în menţinerea nivelului de zahăr în sânge. Mănâncă mese mici şi dese, bogate în proteine şi glucide sănătoase (cereale, legume, fructe), şi ia suplimente de vitamina C, de provitamina B5 şi, eventual, de crom (natural, din alimente).
Material preluat din revista Libertatea pentru Femei