Pate
Ingrediente: o caserolă de ficăţei de pui proaspeţi (cam 700 g), două cepe, două linguri de ulei, 4 felii de pâine albă mai veche, 100 g unt, sare, piper, un vârf de cuţit de pudră de nucşoară.
Preparare: se spală ficaţei cu apă rece şi se pun la fiert. Se ia spuma. Când sunt fierţi, se strecoară şi se lasă la răcit. Se taie ceapa fideluţă şi se căleşte în ulei, apoi se lasă la răcit. Se pun feliile de pâine la înmuiat în puţină apă. Se dau prin maşina de tocat ficăţeii, ceapa şi pâinea stoarsă bine, se pun într-un castron, se adaugă untul (la temperatura camerei) tăiat cubuleţe şi se amestecă bine cu o lingură de lemn. Se pun sare, piper şi nucşoară după gist. Cei care mănâncă picant îl pot servi cu boabe de piper.
Sufleu de ficat
Ingrediente: 500 g ficat de porc, 6 ouă, 100 g făină, 150 g unt, 350 ml lapte, 80 g caşcaval, sare, piper.
Preparare: se opăreşte bine ficatul în apă cu sare şi se dă prin maşina de tocat sau se mărunţeşte în blender. Pasta obţinută se căleşte două minute în 50 g de unt. I se adaugă piper. Untul rămas se topeşte într-o tigaie, la foc mic, se adaugă făina şi laptele şi se amestecă bine. Se fierbe sosul între 5 şi 8 minute, apoi se lasă să se răcească. Se adaugă în el, pe rând, gălbenuşurile, ficatul şi caşcavalul ras. La sfârşit, se încorporează uşor albuşurile bătute spumă. Se toarnă compoziţia în forme de ceramică unse cu unt. Se lasă la copt la foc potrivit (180 de grade) până se rumenesc.
Ciorbă din inimi de pui
Ingrediente: 500 g inimi de pui, două roșii, o ceapă, 2 dovlecei, un ardei gras, un cartof mare, 2 morcovi, 200 ml suc de roșii, un litru de borș, apă, verdeață (leuștean, pătrunjel), 1/2 linguriță de sare grunjoasă.
Preparare: se spală inimile în apă rece şi se pun la fiert în 2 litri de apă. Se adaugă sarea, iar după 20 de minute se ia spuma. Se adaugă toate legumele curățate și tăiatecubuleţe, felii sau rondele, după caz. Se toarnă apă cât să le acopere şi se mai lasă la fiert 20 de minute, până când cartofii sunt făcuţi. Se adaugă sucul de roșii și borșul și se lasă să dea în clocot, apoi se ia de pe foc. Se drege de sare şi se presară verdeața tocată.
Frigărui
Ingrediente: două pachete de inimi de pui, o lămâie, 2-3 căţei de usturoi, o linguriţă rasă de sare, o lingură de ulei de măsline, apă caldă.
Preparare: se spală bine inimioarele de pui şi se scurg. Usturoiul pisat se freacă bine cu sarea, apoi se diluează pasta obţinută cu apă caldă, până se obţine un mujdei. Se adaugă sucul de lămâie şi uleiul. Se pun inimile în sosul de lămâie cu usturoi şi se lasă o oră să se marineze. Între timp, beţele de lemn se ţin într-un vas cu apă rece (asta le va împiedica să se aprindă când sunt puse la fript). Se înşiră inimioarele pe beţe. Se încinge grătarul, se unge cu puţin ulei şi se pun pe el frigăruile. Se stropesc cu marinata şi se întorc des, ca să nu se ardă şi să se rumenească frumos. Se ţin doar câteva minute. pot servi cu orez.
Tocană de rinichi
Ingrediente: 750 g rinichi de viţel, 10-15 cepe, două linguri de bulion sau 6-7 roşii, două linguri de ulei, un pahar de vin, sare, piper.
Preparare: rinichii se curăţă de pieliţe şi de grăsime şi se opăresc în apă clocotită, ca să dispară mirosul, apoi se taie bucăţi. Ceapa tăiată julien se înăbuşă în ulei, se adaugă roşiile sau bulionul şi se mai fierbe puţin. Se pune rinichiul peste ceapă şi se continuă gătirea. Se stinge cu vin. Dacă e nevoie, se mai adaugă apă şi se lasă să scadă. Sarea se pune la final, urmată de piper. Merge de minune cu piure alături.
Chiflă cu splină
Ingrediente: 500 g splină de vită, două chifle mari, 100 g caşcaval, câteva linguri de untură de porc, o lămâie.
Preparare: se spală splina, se taie fâşii, apoi se prăjeşte în untură. Se taie chifla, se aşază între felii splina, se stoarce peste ea lămâia şi se adaugă caşcavalul ras. Se mănâncă până e caldă.
Drob
Ingrediente: măruntaiele de la un miel (inimă, ficat, plămâni, rinichi, intestine), 10 ouă (din care 5 fierte), două linguri de ulei, 3 legături de ceapă verde, o legătură de mărar, o legătură de pătrunjel, sare, piper, două felii de pâine, două linguri de pesmet + pesmet pentru tapetat tava.
Preparare: măruntaiele se spală şi se pun la fiert în apă rece. Se lasă să dea în câteva clocote, se scot pe un tocător de lemn, se lasă să se răcească şi se taie mărunt. Tocătura se pune într-un castron, se adaugă 5 ouă bătute, ceapa, mărarul şi pătrunjelul tocate fin, sare şi piper după gust, pesmetul, pâinea înmuiată în puţină apă şi stoarsă bine şi se amestecă până se omogenizează compoziţia. Se unge o tavă de chec cu puţin ulei şi se tapetează cu pesmet. Se toarnă jumătate din compoziţie, se aşază ouăle fierte tari şi curăţate din loc în loc, apoi se adaugă restul de compoziţie. Se dă la cuptor pentru 40 de minute, la foc mic.