Cuprins:
De altfel, odată cu trecerea timpului și cu reglementarea și standardizarea poștei, valoarea timbrelor de epocă a crescut foarte mult, unele ajungând să valoreze câteva milioane bune de dolari.
Colecționarea timbrelor poștale este un hobby la fel de vechi ca și timbrele în sine, iar istoria a arătat de-a lungul timpului că pasionații de filatelie ar plăti oricât pentru a avea piese cât mai rare, de preferat unicat, visul oricărui colecționar împătimit.
În cele ce urmează îți vom prezenta câteva dintre cele mai valoroase timbre poștale din lume care au fost emise vreodată.
Când și unde au apărut primele timbre poștale
Timbrele sunt acele bucățele foarte mici de hârtie care comemorează evenimente istorice și înfățișează chipuri ale unor figuri marcante ale istoriei, care erau folosite pentru a plăti în avans scrisorile.
În anul 1653, un anume Jean-Jacques Redenouard de Villayer se făcea cunoscut după ce a amplasat în Paris mai multe cutii poştale. Scrisorile erau livrate dacă erau introduse în plicurile pe care francezul le vindea şi, implicit, acestea erau plătite. Chitanţa se numea „billet de port paya“ și era ataşată la scrisoare cu fir de material ori o agrafă.
Din păcate, afacerea nu a durat mult deoarece Redenouard de Villayer a fost sabotat de persoane necunoscute, care introduceau în cutiile poștale șobolani pentru a-i speria pe clienți.
La acea vreme, în Regatul Unit al Marii Britanii timbrele încă nu apăruseră, iar plicurile nu erau folosite pentru că se considera că ridicau tariful trimiterii unei scrisori. Expeditorii pliau pe jumătate scrisorile, iar destinatarii acestora îşi asumau contravaloarea livrării.
Povestea timbrelor poștale a început la 1837, atunci când generalul englez Sir Rowland Hill a impus „Reforma poştală”. Trei ani mai târziu, autoritățile britanice aveau să emită prima marcă poștală din lume pe care au intitulat-o „Penny Black”. Era o bucată de hârtie neagră, neperforată, la preţ de 1 penny, care reprezenta chipul Reginei Victoria.
În 1858, la Iaşi a fost tipărit primul timbru poştal gumat din Europa Centrală şi de Est, celebrul „Cap de bour”, după legenda lui Dragoş I, voievodul Moldovei. Acesta a devenit un simbol al identităţii româneşti şi un imens gest de frondă faţă de Imperiul Otoman care controla administrativ Ţările Române.
După patru ani avea să apară un timbrul poştal unitar al „Principatelor Unite” pe care erau înfățișate stemele Ţării Româneşti şi Moldovei – vulturul şi bourul.
De altfel, cea mai scumpă piesă filatelică românească este un exemplar unicat al ziarului „Zimbrulu şi Vulturulu” pe care, pentru a putea fi transportat de la Iaşi la Galaţi, au fost lipite opt timbre „Cap de bour” în valoare de 5 parale fiecare. În 2007, acesta a fost vândut la o licitaţie din Geneva pentru suma de 860.000 de euro!
Care sunt cele mai valoroase timbre poștale din lume
Cele mai valoroase timbre poștale din lume pot veni în multe forme, culori și dimensiuni diferite și fiecare dintre acestea are povești foarte interesante de spus. În cele ce urmează îți prezentăm câteva dintre cele mai rare și mai valoroase mărci poștale
„Mauritius Post Office”, Ins. Mauritius – 1,67 milioane de dolari
Avem de-a face cu un timbru poştal greșit, emis în 1847 în Mauritius, în 500 de exemplare, multe dintre acestea fiind folosite de soţia guvernatorului Gomm, care îşi invitase prietenii la un bal pe care îl găzduia. Pentru a facilita trimiterea invitaţiilor, oficiul poştal a emis o serie de timbre după modelul celor britanice, însă pe foiţa de cupru s-a inscripţionat Post Office (n.n. – oficiu poștial) în loc de Post Paid (n.n. – poștă plătită), o mare greşeală care a oprit emisiunea. Până să fie observată greșeala fuseseră deja vândute 240 de exemplare, iar unul dintre acestea s-a vândut în 2011 pentru suma de 1,67 milioane de dolari.
„Inverted Jenny”, SUA – 2,7 milioane de dolari
Acesta este, în fapt, o greșeală de tipar a unui timbru emis în 1918, care prezintă unul dintre biplanurile Jenny utilizate pentru prima dată de oficiul poștal din SUA pentru a transporta corespondența. Avionul de pe fața timbrului a fost imprimat dintr-o eroare cu susul în jos. Pentru a marca 95 de ani de la această eroare, oficiul poștal din SUA a lansat câteva milioane de coli de timbre Inverted Jenny în 2014. Între acestea au fost și 100 de timbre tipărite corect, un omagiu adus originalului. O serie de 4 timbre s-a vândut în 2005 pentru 2,7 milioane de dolari.
„Treskilling Yellow”, Suedia – 3,14 milioane de dolari
Și în acest caz este vorba tot de o greșeală de tipar. În 1855, Suedia a emis primele mărci poștale care prezentau stema suedeză și care erau reproduse în 5 valori și culori diferite: 3 șilingi (albastru-verde), 4 șilingi (albastru), 6 șilingi (gri), 8 șilingi (galben) și 24 șilingi (roșu). Nu se știe ce a mers prost, dar cert este că în loc de culoarea albastru-verde, timbrul de 3 șilingi a fost tipărit pe galben, acesta fiind unicat. Eroarea a trecut neobservată până în 1886, când un școlar, Georg Wilhelm Backman, a descoperit timbrul în timp ce căuta prin cărțile vechi din podul casei bunicii sale. Timbrul a devenit faimos în 1984 când a fost vândut pentru 1,07 milioane de dolari. USD), iar în 1996 a fost din nou vândut pentru 3,14 milioane de dolari.
„Benjamin Franklin Z-Grill”, SUA – 8,8 milioane de dolari
În februarie 1868, Serviciul Poștal al SUA a emis un timbru poștal de 1 cent, înfățișându-l pe Benjamin Franklin. Aceste mărci poștale erau comune la acea vreme, însă ceea ce le deosebea unele de altele este modelul „Z-Grill” de pe fața timbrului, mici crestături în relief în hârtie. Acest design permitea cernelii să fie absorbită cu ușurință în hârtie, împiedicând în acest fel oamenii să refolosească timbrele prin spălarea acestor semne distinctive. „Z-Grill” au fost eliminate după anul 1870. Doar două timbre „Z-Grill” mai există: primul face parte din Colecția Benjamin Miller deținută de Biblioteca Publică din New York, iar cel de-al doilea se află la Muzeul Poștei Naționale.
„British Guyana 1 cent Black on Magenta”, Guyana – 9,5 milioane de dolari
Timbrul de 1 cent, emis în fosta colonie britanică Guyana, a fost lansat în anul 1856 din cauza lipsa de timbre cauzată de întârzierea unei nave care trebuia să sosească de la Londra. Pentru a rezolva penuria, directorul de poștă local a cerut tipografiilor de ziare locale să imprime niște timbre temporare. Imprimantele au creat 3 tipuri: un timbru de 4 cenți în albastru și două, unul de 1 cent și unul de 4 cenți, ambele în magenta. Șeful poștei a decis că timbrele trebuie parafate de un angajat al oficiului poștal pentru a se asigura de autenticitatea lor și pentru a preveni falsificarea. Astfel, timbrele au fost tăiate la colțuri astfel încât să arate ca un octogon. Surprinzător, timbrul de 1 cent imprimat cu negru pe magenta a devenit unul dintre cele mai valoroase din lume, fiind singurul care mai există în prezent. În 2014 a fost scos la vânzare de Casa de licitații „Sothebys” pentru suma de 9,5 milioane de dolari, fiind stabilit, astfel, un nou record mondial. ,,One-Cent Magenta” este supranumit ,,Mona Lisa timbrelor”, fiind estimat la 20 de milioane de dolari.
Vezi şi care sunt cele mai scumpe ceasuri din lume!
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!