Deși primele universități, apărute în urmă cu mai bine de 1.000 de ani, erau departe de ceea ce reprezintă acum această instituție – mai ales că acceptau doar bărbați – acestea au marcat începuturile educației așa cum o știm noi. Interesant este modul în care fiecare dintre ele s-au adaptat la contextele moderne pentru a rămâne relevante.

În cele ce urmează îți prezentăm o listă cu cele mai vechi universități din lume, care cuprinde șapte universități din Europa și trei din afara continentului.

Cele mai vechi universități din lume

10. Universitatea din Siena

 • Anul inaugurării: 1240
 • Locație: Siena, Italia

Este una dintre cele mai vechi universități cu finanțare publică din Italia. De-a lungul vremii, aici au studiat mari personalităţi, precum Dante Alighieri, Petrarca, Thomas Becket, Erasmo de Rotterdam, Copernic, Marconi sau Umberto Eco. Cei 20.000 de studenți ai universității reprezintă aproape jumătate din populația orașului. Numărul studenților a crescut masiv în anul 1321 atunci când, în urma unor proteste majore, numeroși studenți au părăsit Universitatea din Bologna și s-au mutat la cea din Siena.

9. Universitatea din Padova

 • Anul inaugurării: 1222
 • Locație: Padova, Italia

A fost fondată ca școală de drept de către profesorii și studenții care au părăsit Universitatea din Bologna nemulțumiți de faptul că nu aveau mai multă libertate de exprimare. Universitatea din Padova a atins apogeul în perioada Republicii Venețiene, atunci când a devenit faimoasă datorită cercetărilor efectuate în domeniul medicinei și astronomiei. Unul dintre cei mai cunoscuţi profesori care a predat aici a fost Galileo Galilei, care a ținut cursuri de geometrie, mecanică şi astronomie timp de 18 ani.

8. Universitatea din Salamanca

 • Anul inaugurării: 1218
 • Locație: Salamanca, Spania

A fost fondată în anul 1134, însă a primit titlul de universitate din partea regelui Alfonso al IX-lea în 1218, fiind cea mai veche instituție de învățământ, încă funcțională, din Spania. A rămas în istorie și peentru că renumitul explorator Cristofor Columb, descoperitorul Americii, a venit pentru a se consulta cu savanții de aici și ca să obțină finanțare din partea casei regale pentru expediția către India de la sfârșitul secolului XV.

7. Universitatea Cambridge

 • Anul inaugurării: 1209
 • Locație: Cambridge, Anglia

Standardele academice, istoria, influența și bogăția au făcut să devină una dintre cele mai renumite din lume. A fost înființată de un grup de profesori care au părăsit Universitatea Oxford ca urmare a unui scandal provocat de executarea a doi profesori în același an. De atunci datează rivalitatea dintre cele două instituții de învățământ din Anglia. Cu timpul, aici s-a format o nouă comunitate de studenţi, iar în anul 1231 avea deja aprobarea şi protecţia Regelui Henric al III-lea. De numele unuia dintre absolvenții Universității Cambridge, John Harvard, se leagă prima universitate din Statele Unite ale Americii: Harvard University.

6. Universitatea din Paris (Sorbona)

 • Anul inaugurării: 1160
 • Locație: Paris, Franța

Universitatea pariziană este una dintre cele mai importante și mai vechi universități medievale. Apărută în secolul al XII-lea ca școală a Catedralei Nȏtre Dame, a fost recunoscută de regele Filip August în 1200 și de Papa Inocențiu al III-lea în 1215, dar istoria arată că predarea în această universitate a existat încă din 1096. Universitatea din Paris a fost închisă pentru o scurtă perioadă, între anii 1793 și 1806, din cauza revoluției franceze și a urmărilor acesteia. În prezent, instituția de învățământ din capitala franceză este cunoscută sub numele de Sorbona, după numele colegiului cu același nume fondat în anul 1257.

5. Universitatea Oxford (Anglia)

 • Anul inaugurării: 1096
 • Locație: Oxford, Anglia
Universitatea Oxford
Universitatea Oxford

Deși anul exact al fondării s-a pierdut în negura vremii, există dovezi ale predării încă din 1096, ceea ce face ca Oxford să fie cea mai veche universitate engleză. Instituția de învățământ s-a dezvoltat rapid după anul 1167, atunci când regele Henric al II-lea le-a interzis studenților englezi să mai urmeze cursurile Universității din Paris. De-a lungul timpului, aici au studiat 26 de prim-miniștri ai Marii Britanii, 27 de laureați ai premiului Nobel și zeci de șefi de state ale diferitor țări.

4. Universitatea din Bologna

 • Anul inaugurării: 1088
 • Locație: Bologna, Italia
Archiginnasio, cândva principala clădire a Universității din Bologna
Archiginnasio, cândva principala clădire a Universității din Bologna

Universitatea din Bologna este cea mai veche universitate din Europa și instituția care folosit pentru prima dată termenul universitate, ce provine din latinescul universitas. În secolele XII și XIII era centrul principal pentru studii în legea civilă și canonică, atrăgând astfel studenți din toată lumea. La început, universitatea din Bologna era dedicată exclusiv bărbaților, femeile fiind acceptate abia  în secolul XVIII, atât ca studenți, cât și ca profesori. Până în epoca modernă, singura diplomă acordată aici era cea de Doctor, dar licențele și masteratele sunt oferite acum în oricare dintre cele 11 școli care alcătuiesc universitatea.

3. Universitatea Al-Nizamiyya

 • Anul inaugurării: 1065
 • Locație: Bagdad, Irak

A fost fondată de vizirul de origine persană Abu Ali Hasan ibn Ali ibn Ishaq al-Tusi, cunoscut sub numele onorific de Khwaja Nizam al-Mulk. Al-Nizamiyya este doar una dintre universitățile fondate de al-Mulk care au format cea mai mare instituție de învățământ superior din epoca medievală, dar rămâne cea mai de succes și cea mai cunoscută dintre toate acestea. Educația se făcea în mod gratuit, iar cursurile erau predate de poeți cunoscuți ai acelor vremuri.

2. Universitatea Al-Azhar

 • Anul inaugurării: 970 sau 972
 • Locație: Cairo, Egipt

Fondată de califatul fatimid, universitatea din Cairo este cea mai veche universitate din Egipt, fiind cea mai prestigioasă instituție de învățământ a islamului sunnit. A fost denumită astfel în onoarea Fatimei Al-Zahraa, fiica profetului Mohamed, și se concentrează în principal pe științele și tradițiile Coranice ale acestuia, în timp ce se predau și alte științe moderne precum logica, gramatica, retorica și modul de calcul al fazelor lunii. Astăzi este centrul principal al literaturii arabe și al învățării islamice din lume.

1. Universitatea Al-Karaouine

 • Anul inaugurării: 859
 • Locație: Fès, Maroc
Universitatea Al-Karaouine din Fes, Maroc
Universitatea Al-Karaouine

Cartea Recordurilor „Guinness” și UNESCO o menționează ca fiind cea mai veche și încă funcțională instituție de învățământ din lume. A fost înființată în anul 859, de către Fatima al-Fihri, fiica unui negustor bogat, care a promis că își va cheltui moștenirea pentru a construi o moschee comunitară, asociată cu o madrasa – școală cu mai multe discipline, adresată studenților cu vârste cuprinse între 13 și 30 ani.

Cunoscută și sub numele de Al-Quaraouiyine, universitatea din orașul Fès – al doilea din Maroc ca număr de locuitori – a fost încorporată în sistemul universitar de stat modern al acestei țări de abia în 1963. Inițial, subiectele predate aici includeau instruire religioasă islamică, gramatică arabă, muzică, sufism, medicină și astronomie, însă ulterior au fost introduse materii clasice precum matematică, fizică, chimie și limbi străine.

Citeşte şi:

Povestea celui mai scurt război din istorie. Cât a durat războiul dintre Marea Britanie și Zanzibar, din anul 1896

10 povești fascinante din mitologia greacă, populare și în ziua de azi

Pasărea Phoenix – legenda păsării care reînvie din propria cenușă

EXCLUSIV Țiriac, propunere fără precedent împotriva pandemiei COVID-19: „Du-te în junglă dacă vrei asta!”
PARTENERI - GSP.RO
EXCLUSIV Țiriac, propunere fără precedent împotriva pandemiei COVID-19: „Du-te în junglă dacă vrei asta!”
Adevărul despre despărţirea Andreei Bălan de Tiberiu Argint. Artista ar fi făcut un scandal monstru
Playtech.ro
Adevărul despre despărţirea Andreei Bălan de Tiberiu Argint. Artista ar fi făcut un scandal monstru
"Abia te ţin oamenii ăştia". Şofer, pulbere de beat, sprijinit de pompieri ca să nu cadă în timp ce sufla în etilotest
Observatornews.ro
"Abia te ţin oamenii ăştia". Şofer, pulbere de beat, sprijinit de pompieri ca să nu cadă în timp ce sufla în etilotest
Horoscop 18 octombrie 2021. Săgetătorii au multe de învățat, rapid, din mers, ca să poată recupera ce au pierdut
HOROSCOP
Horoscop 18 octombrie 2021. Săgetătorii au multe de învățat, rapid, din mers, ca să poată recupera ce au pierdut
Românii fac cozi la vaccinare: “Merg cu soțul, l-am convins. Nu suportăm să fim închiși”
Știrileprotv.ro
Românii fac cozi la vaccinare: “Merg cu soțul, l-am convins. Nu suportăm să fim închiși”
Frumoasa sportivă a ţării, şocată după ce şi-a făcut analizele. Ce rezultat a citit: "Homosexualitate, risc ridicat". "Diagnosticul" medicului a bulversat-o
Telekomsport
Frumoasa sportivă a ţării, şocată după ce şi-a făcut analizele. Ce rezultat a citit: "Homosexualitate, risc ridicat". "Diagnosticul" medicului a bulversat-o
Rebels with a cause @ELLE New Media Awards 2021
PUBLICITATE
Rebels with a cause @ELLE New Media Awards 2021