Despre Cheile Nerei 

Sunt o formațiune de tip chei de-a lungul râului Nera din Caraș-Severin, între localitățile Sasca Montană și Șopotu Nou. Se întind pe aproximativ 22 de kilometri, dintre care 20 km de chei propriu-zise.

Străbat un defileu îngust cu peisaje spectaculoase. Pereții sunt înalți până la 200 de metri, în care apa Nerei și a afluenților săi a format în rocă calcaroasă lacuri, peșteri, cascade și canioane. Ca să le vezi, trebuie să traversezi râul prin apă. 

Dinspre amonte se vede Lacul Dracului, iar din partea de vest se poate ajunge la Cascadele Beușniței și la Lacul Ochiul Beului. De aici se poate vedea și canionul Valea Rea. 

Despre Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița 

Se află în zona sudică a Munților Aninei, iar în nord se află Munții Locvei. Include șase rezervații declarate, iar în apropierea parcului sunt localitățile Anina,  Bozovici, Lăpușnic, Moceriș, Șopot, Cărbunari, Sasca Română, Sasca Montană, Potoc, Socolari, Ilidia, Ciclova Română, Ciclova Montană, Oravița.

Aria naturală se întinde din partea sud-vestică a județului Caraș-Severin, pe teritoriile orașelor Anina și Oravița și este străbătută de drumul național DN47B. 

Parcul cuprinde zona carstică de pe cursul mijlociu al râului Nera și cuprinde obiective precum  Lacul Dracului, faimoasele cascade ale Beușniței, lacul Ochiul Beului, Cascada Bigăr, Cascada Șușara și Cascada Moceriș.

Ce activități poți face în Cheile Nerei 

Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița este destinația perfectă dacă vrei drumeții ușoare în sălbăticie. Mai departe de București decât multe alte itinerarii populare din Carpați, acest parc național își conservă mai bine biodiversitatea și uimește prin lacurile albastre și cascadele sale unice.

Zona protejată acoperă 36.758 de hectare din Caraș-Severin, singurul județ din România cu trei arii protejate de acest rang: Cheile Nerei-Beușnița, Domogled-Valea Cernei și Semenic-Cheile Carașului.

Peisajul cu chei, dealuri, văi, peșteri, râpe, cascade și lacuri rare uimește pe toți cei care vin aici. Cele mai renumite dintre atracțiile sale naturale sunt Ochiul Beiului și Lacul Diavolului, Cascada Beușnița și cheile sale lungi de peste 20 km.

De la Sasca Romana la Sopotu Nou, cheile create de râul Nera sunt unele dintre cele mai sălbatice din țară. În timp ce drumeția traseului lor complet durează aproape două zile, peisajul merită fiecare secundă. 

Trasee pe care le poți face

O opțiune mai scurtă, dar și mai aventuroasă pentru a vedea cheile este să petreci o zi întreagă în caiac pe râu.

Vei vedea Lacul Diavolului, adânc de 12 metri, singurul lac din România format după prăbușirea unui tavan de peșteră. Destul de dificil de atins, acest lac turcoaz a fost numit după legenda unui diavol care s-a înecat în apele întunecate ale lacului.

Un alt lac este, însă, cea mai populară atracție. Ochiul Beiului, un lac foarte albastru. La doar trei metri adâncime, acest lac este la doar 30 de minute de mers pe jos de Podu Beiului și este o atracție pe tot parcursul anului.

Furnizat de un izvor carstic, Ochiul Beiului nu își schimbă niciodată culoarea albastră tropicală și nu îngheață niciodată. La fel ca și Lacul Diavolului, Ochiul Beiului își ia și numele dintr-o legendă locală, de data aceasta dintr-o poveste de dragoste tragică.

Zona este foarte generoasă în ceea ce privește turismul și activitățile sportive care includ: caiac canoe, tiroliană, călărie, drumeții și ciclism.

Drumețiile din această zonă sunt destul de ușoare, cu diferențe de altitudine reduse de la începutul până la sfârșitul fiecărui traseu.

Obiective turistice de neratat în Cheile Nereu și împrejurimi

Cascada Văioaga

Aflată în Parcul Național Cheile Nerei, cascada Văioaga este una dintre cele mai frumoase din țară. Poți ajunge pe jos, de la Intrarea în Parc spre Păstrăvărie, sau cu mașina pe drumul forestier. Trebuie să cobori câțiva metri și vei vedea minunăția. 

Ochiul Beiului 

Lacul Ochiul Beiului este la aproximativ o oră de traseu. Ajungi la un lac cu apă turcoaz, care te va face să simți că a meritat tot efortul. Lacul cartic e alimentat de un izvor și nu îngheață pe timp de iarnă.

Are o suprafață de 284 mp, iar culoarea albastră e datorată dioxidului de carbon și calcarului de pe fundul lacului, unde poți vedea pești. 

O legendă spune că un turc ce stăpânea aceste ținuturi avea un fiu cu ochi albaștri, care s-a îndrăgostit de o localnică. Turcul nu a fost de acord cu dragostea lor, așa că a pus să fie ucisă.

Fiul lui a decis să își pună capăt zilelor și se spune că lacul s-a format din lacrimile curse din ochii albaștri ai fiului de turc. 

Cascada Beușnița

Urci jumătate de oră ca să vezi această minunăție, însă cascada Beușnița este una dintre cele mai spectaculoase din țară. Are o înălțime de aproximativ 15 metri și e îmbrăcată în mușchi verde. 

Lacul Dracului 

S-a format din tavanul prăbușit al peșterii cu același nume. Ca să ajungi la el trebuie să pleci din Sasca Romana către Cantonul Damian apoi Poiana lui Vegiun, cobori până la lac ș te bucuri de priveșiștea minunată.  Apa este albastru-verzui și te va impresiona. 

Cascada Susara 

Cascada în două trepte are cam 15 metri înălțime, iar apa cade în fir subțire pe o stâncă îmbrăcată în mușchi verde dierct într-un bazin cristalin. Trebuie neapărat să vii aici ca să vezi cum este să fii în mijlocul naturii și să te deconectezi de tot. 

Sasca Montana

Orice traseu pe Cheile Nerei începe din Sasca Montana, o comună la poalele dealului Gheorghe, la 25 m de Moldova Nouă. Aici poți vizita muzeul, Casa Verde sau biserica romano-catolică, terminată în anul 1751.

Cheile Nerei 

Ca să admiri frumusețile sălbatice ale acestei zone poți face un traseu de 9-10 ore, dacă te simți suficient de pregătit. Pleci din Sopotu Nou și ajungi la Sasca Montană, sau invers. La începutul verii se poate face rafting, ceea ce e o experiență de neretat dacă ajungi aici în sezonul cald. 

Satul Viscri – unde se află și ce obiective turistice poți vizita

Sursa foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News
Anamaria Prodan și Ciprian Marica, imagine virală într-o locație de lux. Cum au fost pozați cei doi
PARTENERI - GSP.RO
Anamaria Prodan și Ciprian Marica, imagine virală într-o locație de lux. Cum au fost pozați cei doi
Ce a putut să facă Monica Gabor pentru Irinel Columbeanu, imediat cum a aflat că a ajuns sărac lipit pământului. RESPECT!
Playtech.ro
Ce a putut să facă Monica Gabor pentru Irinel Columbeanu, imediat cum a aflat că a ajuns sărac lipit pământului. RESPECT!
Ce riscă românii care refuză încorporarea în armată, în caz de război sau stare de asediu
Observatornews.ro
Ce riscă românii care refuză încorporarea în armată, în caz de război sau stare de asediu
Horoscop 29 ianuarie 2022. Capricornii revin la gânduri mai bune și datorită faptului că se vor simți bine în propria piele
HOROSCOP
Horoscop 29 ianuarie 2022. Capricornii revin la gânduri mai bune și datorită faptului că se vor simți bine în propria piele
Cine e tânărul cu BMW care a pierit în mașina strivită de un TIR, pe un drum drept
Știrileprotv.ro
Cine e tânărul cu BMW care a pierit în mașina strivită de un TIR, pe un drum drept
ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
Telekomsport
ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
Raluca Feher, despre secretele vieții ei de influencer
PUBLICITATE
Raluca Feher, despre secretele vieții ei de influencer