Despre Cheile Sohodolului

Aflate la limita nordică a județului Gorj cu județul Hunedoara, Cheile Sohodolului se află în Mnții Vâlcan, o grupare care aparține lanțului Retezat Godeanu din Carpații Meridionali. Ele sunt o rezervație naturală care se întind pe o suprafață de 350 de hectare. 

Cheile s-au săpat în calcarele cretacice de apele râului Jaleș și au forme de relief diverse, de la canioane, la avene și peșteri. 

O destinație foarte vizitată de turiști din țară și din străinătate, Cheile Sohodolului au zoneprecum Peștera Popii, Fusetica sau Nările, însă cea mai vizitată este Peștera Popii, unde sunt pictate siluete antropomorfe de culoare neagră. 

Un loc ideal pentru alpiniști, pentru că există 120 de trasee amenajate. În plus, aici se găsesc peste 300 de specii de plante, printre care castani plantați înainte de anul 1859. 

Cum ajungi la Cheile Sohodolului

Situate în apropiere de comuna Runcu, la o distanță de aproximativ 15 kilometri de Târgu Jiu, Cheile Sohodolului sunt musai de vizitat dacă te afli în Târgu Jiu sau prin apropiere. 

Trebuie să mergi spre Baia de Arama, apoi după 15 kilometri, virezi la dreapta, unde vei vedea în scurt timp satul Runcu. 

La mai puțin de trei kilometri de centrul satului, ajungi la Cheile Sohodolului, unde va trebui să plătești o taxă pentru a intra. Prețul este însă mic, undeva la 10-15 lei, însă peisajele merită fiecare bănuț. 

Se întind pe 10 kilometri în interiorul Munților Vâlcan, iar primul lucru pe care îl vezi sunt formațiunile de roci modelate de forța vântului. 

Poți merge cu mașina până aproape de chei. Dacă lași mașina în sat, poți continua drumul cu căruțele localnicilor. 

Activități și lucruri de văzut în Cheile Sohodolului

Poți vizita acest loc spectaculos chiar dacă nu plănuiești să faci alpinism. La intrarea în chei există Peștera Popii, cel mai vizitat obiectiv. În plus, există Nările, Fusteica, Inelul, sau Peștera Gârla Vacii, obiective care trebuie bifate. O cascadă te va întâmpina chiar după primii pași, fiind doar prima dintre multele imagini care îți vor tăia respirația. 

La ieșirea din Chei este o poieniță specială unde turiștii pot să își amplaseze cortul și să stea. În plus, poți vedea sute de licurici care zburdă în voie peste tot. 

Pentru pasionații de cățărat există concursuri, dar și cursuri de alpinism. De asemenea, poți pescui la păstrăv, o adevărată relaxare pentru pasionații de pescuit. 

La Popasul Sohodol, turiștii pot practica sporturi de iarnă și nautice. Pot escalada și pot face drumeții, însă Valea Sohodolului este ideală pentru pescari. 

Dacă vrei să scapi de canicula din București, Cheile Sohodolului sunt destinația perfectă de vacanță. Mii de turiști din țară și din străinătate vin aici în fiecare vară. 

Iubitorii de alpinism cunosc locul ca în palmă, iar cei mai curajoși dintre ei s-au aventurat deja pe traseele cele mai dificile, mai ales că există 120 de astfel de provocări. 

O cazare aici începe de la 80 de lei pe noapte și poate ajunge până la 150 de lei. Vei găsi o pensiune cu ușurință, însă poți merge și cu cortul. 

Obiective turistice în Cheile Sohodolului și în apropiere

Este locul în care s-au filmat mai multe scene din seria cunoscută de filme Mărgelatul. 

Peștera Popii

De neratat dacă vii aici este Peștera Popii, cel mai vizitat obiectiv turistic din Chei. Aici au fost descoperite picturi rupestre cu forme antropomorfe de culoare neagră. 

Peștera Nării

O peșteră formată din două galerii cu o lungime de aproximativ 70 de metri fiecare. Reprezintă un fenomen natural foarte rar. 

Inelul Doamnei

Este o formațiune de piatră perfect rotundă pe vârful unei crete. Se mai numește și Inelul Miresei, pentru că multe cupluri vin aici pentru a se logodi. O legendă populară spune că acolo se întâlneau tinerii care se iubeau pe ascuns.

Casa Memorială Constantin Brâncuși

Merită să o vizitezi dacă te afli în zonă. Muzeul județean din Hobița este clasificată ca monument istoric. Este compusă din două camere și este un monument de arhitectură populară de la sfârșitul secolului XIX-lea. 

Mănăstirea Tismana

Cel mai vechi așezământ monahal din Oltenia, aflat în Tismana, Gorj.  Cam la 36 de kilometri de Târgu Jiu, însă merită cu siguranță să o vizitezi. Este așezată pe un vârf de stâncă, pe muntele Stârmina, înconjurată de culmi stâncoase. De sub ea izvorăște apa în râul Tismana. 

Mănăstirea Lainici

Aflată în Gorj, la 32 de kilometri de Târgu-Jiu, această mănăstire aparține de Mitropolia Olteniei. A fost construită la începutul secolului XIX-lea și este pe lista monumentelor istorice din județul Gorj. 

Mănăstirea Lainici era izolată total, în trecut. Se ajungea aici pe cărăi, pe marginea albiei Jiului.  A fost construită între 1812 și 1846 de boierii din regiune. În ea se află cele mai frumoase fresce interioare și icoane în stil bizantin.

Cheile Zănoagei, locul în care să te retragi în weekend. Obiective turistice, activități și trasee în zonă

Sursa foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News