Cine a fost Carol Davila

Unul dintre cei mai vestiți medici şi farmaciști de origine franceză, Carol Davila, care avea să capete ulterior cetăţenie română s-a născut la Palermo, în Italia, în 1828.

Carol Davila a fost medic român de origine franceză, în colaborare cu Nicolae Kretzulescu a pus bazele învățământului medical din țara noastră, înființând, în 1857 Școala națională de medicină și farmacie.

Carol Davila, pe numele adevărat Carlos Antonio Francesco DAvila (Charles Davilla) (n. 1828, Parma, Italia – d. 24 august 1884, București) a fost un medic și farmacist român, de origine franceză, născut în Italia, cu studii în Germania și Franța.

A urmat Facultatea de Medicină din Paris, pe care a absolvit-o în februarie 1853. A sosit în România la 13 martie 1853, la nici 25 de ani, după ce și-a dat doctoratul la Paris și după ce a ajutat la stingerea epidemiei de holeră din 1849, în Champagne și Cher.

A venit înca din 1853 în București, invitat de domnului Ţării Româneşti Barbu Știrbei, pentru a organiza serviciul sanitar. A contribuit fundamental la organizarea învatamântului medical din România și, deși trebuia să rămână doar 3 ani, a rămas toată viața.

Descoperă și cine a fost Gheorghe Lazăr.

Carol Davila – părintele Facultății de Medicină și Farmacie din România

După ce a ajuns în Țara Românească, Carol Davila a primit din partea lui Barbu Ştirbei gradul de maior. A fost numit medic-şef la Spitalul Militar, iar domnitorul i-a dat mână liberă să reformeze unitatea şi sistemul.

Davila a realizat că pentru a schimba ceva în sistemul sanitar românesc are nevoie de medici bine instruiți şi așa a pus bazele primei şcoli de medicină românească.

Carol Davila, în colaborare cu Nicolae Kretzulescu – care obţinuse, la Paris, titlul de doctor în medicină şi deschisese la Spitalul Colţea din Bucureşti, în 1842, o şcoală de mică chirurgie – a pus bazele învăţământului medical din ţara noastră, înfiinţând, în 1857, Şcoala Naţională de Medicină şi Farmacie.

Cu toate greutăţile întâmpinate, Şcoala Naţională de Medicină şi Farmacie s-a dezvoltat treptat, astfel încât la 12 noiembrie 1869 a devenit posibilă înfiinţarea Facultăţii de medicină din Bucureşti, care şi-a deschis cursurile la 22 noiembrie 1869.

A fost prima facultate de medicină de pe teritoriul ţării noastre, potrivit umfcd.ro.

După fuga domnitorului Barbu Ştirbei, la un an de la sosirea lui Carol Davila în ţară, considerat apropiat al fostului domn, medicul a fost demis din funcţia de şef de la spitalul militar.

1854 a fost şi anul în care Davila s-a îmbolnăvit de reumatism poliarticular, boală care va lăsa sechele pentru tot restul vieţii. Medicul a rămas de atunci cu cotul drept anchilozat, motiv pentru care îşi va folosi mai mult mâna stângă. 

Viața personală

Prima soţie a lui Davila, Maria Marsille, a murit la un an de la căsătorie. Dupa moartea soţiei, Davila s-a concentrat pe un proiect care viza copiii orfani.

Davila s-a recăsătorit pe 30 aprilie 1861 cu Anica Racovita care îi va dărui doi copii, pe Alexandru şi Elena. Soţia sa a preluat în grijă azilul de fete şi l-a sprijinit pe Davila în multe dintre proiectele sale. Cea de-a doua căsnicie a medicului s-a sfârşit tragic.

În 1874, la doar 40 ani, Ana a murit otrăvită cu stricnină, chiar în timpul unei conferinţe a soţului său. Unul dintre medicii ucenici care a vrut să-i dea un leac pentru durerea de cap pe care o acuza, a luat un flacon cu prafuri, fără a-și da seama că se afla la un nivel mai înalt decât al raftului cu flaconul de chinină și, astfel, i-a oferit Anei Davila stricnină.

Cetățenia română

Carol Davila a fost ridicat  la rangul de colonel si a fost numit medicul şef al armatei române de către Alexandru Ioan Cuza. Pentru meritele sale, Cuza l-a ridicat în 1860 la gradul de general şi i-a dat funcţia de inspector general al serviciului sanitar medical. Alexandru Ioan Cuza  a fost cel care i-a recunoscut lui Davila cetăţenia română.

Tot Carol Davila a înfiinţat orfelinatul de la Pantelimon pentru băieţi, azilul de surdo-muţi de la Pantelimon şi Azilul ”Elena Doamna”, aşezământ de asistenţă socială.

Carol Davila a murit la 24 august 1884, la Bucureşti. Se spune că celebrul medic şi-a urmărit singur progresul bolii, şi-a luat pulsul şi-a adminstrat medicamente, şi-a monitorizat starea de sănătate până în ultimul ceas.

Urmărește-ne pe Google News