Alţii sunt de părere că este o dovadă supremă de bravură, în timp ce și mai mulți sunt cei care consideră că este vorba doar despre o formă barbară de cruzime şi de tortură din partea omului față de animale, care ar trebui abolită odată pentru totdeauna.

În aceste condiții, luptele cu tauri au ajuns să împartă oamenii în mai multe tabere unde aceste manifestări încă se desfășoară și sunt foarte populare.

În articolul de astăzi îți vom spune tot ceea ce trebuie să știi despre această tradiție controversată și despre cei care luptă în arenă, așa-numiții toreadori.

Ce este corida?

Luptele cu tauri, cunoscute sub numele de coride, reprezintă evenimente culturale tradiționale, care se celebrează în Spania, Portugalia, în unele regiuni din sudul Franței, precum și în unele țări din America Latină.

Corida este profund legată de cultura și de identitatea hispanică. Nu este considerat un sport, ceea ce înseamnă că nu poate fi numită o competiție, ci mai degrabă un eveniment extrem de ritualizat.

În luptele cu tauri de astăzi, toreadorii sau matadorii, așa cum li se mai spune, sunt pregătiți să intre în arenă cu unicul scop de a ucide taurul.

Cum se desfășoară o coridă?

Euroins și-a șters propria conferința de presă de pe YouTube, după ce amenințase în ea că va investiga persoanele incomode, iar ASF a interzis ziarul Bursa
Recomandări
Euroins și-a șters propria conferința de presă de pe YouTube, după ce amenințase în ea că va investiga persoanele incomode, iar ASF a interzis ziarul Bursa

O coridă obișnuită durează între o oră și jumătate și două ore și jumătate, în funcție dacă este nevoie sau nu de sobreros (tauri suplimentari) pentru situațiile în care un taur este rănit. Orice luptă cu tauri are trei etape (tercios).

Prima repriză se numește tercio de varas, și constă în intrarea în arenă a taurului, cu care toreadorul ia un prim contact. Doi picadores călare intră arenă și înjunghie taurul în gât când acesta se pregătește să atace. Matadorul se luptă cu taurul având asupra lui o pelerină mare roșie, iar cel care îl ajută, îl provoacă pe animal cu ajutorul unui „pincho”.

A doua etapă (tercio de banderillas) consemnează apariția a trei banderilleros, care încearcă să înfigă trei banderile (sulițe) ornate cu decorațiuni colorate în umerii taurului pentru a-l pregăti pentru ultima repriză.

În sfârșit, a treia etapă este denumită tercio de muerte. În această etapă, matadorul intră din nou în arenă cu o sabie și o pelerină roșie.

El efectuează o serie de manevre prin care încearcă să omoare taurul aplicându-i lovitura decisivă cu acea sabie între umeri. Pentru asta, el are la dispoziție doar 10 minute.

Corida - istorie și lucruri mai puțin știute despre controversatele lupte cu tauri
Dosarul „droguri în licee”. Directoarea Colegiului Caragiale: „Am transmis peste tot. Părinții au reacții violente și agresive”
Recomandări
Dosarul „droguri în licee”. Directoarea Colegiului Caragiale: „Am transmis peste tot. Părinții au reacții violente și agresive”

Unde își are originile corida?

La originile sale îndepărtate, corida era un ritual centrat pe actul de venerare şi pe cel de sacrificiu deopotrivă. Uciderea taurului – tauroctonia, așa cum o denumeau vechii greci – avea în Antichitate o semnificaţie pur religioasă.

Pentru toţi anticii taurul simboliza principiul viril al procreării, pe de-o parte, iar pe de altă parte forţa brută, vitală de a renaşte întotdeauna.

Apropierea dintre om şi taur datează din perioada lui Gayomarth, primul rege al dinastiei Pishdadianera din Persia Antică, cel care era recunoscut pentru relația de prietenie pe care o avea cu taurul Goch.

Acest cult al taurinelor era prezent și la vechii babilonieni, prin zeul Nusku, la hinduşi, prin taurul sacru Nandi, vehicul al zeului distrugerii, marele Shiva. Mergând mai departe, taurul Apis a fost consacrat lui Osiris, zeul fertilității, al agriculturii, al vieții de apoi, al morților, al învierii, al vieții și al vegetației în Egiptul antic.

Forma coarnelor acelui taur sugera semiluna sacră a zeiţei Isis. La vechii greci, Zeus a luat forma unui taur pentru a o seduce pe frumoasa Europa, o trimitere clasă către masculinitatea şi vigoarea sexuală a arhetipului taurin.

Când a apărut corida în Spania?

LECȚIA SCUMPIRII RCA. De la Sorin Ovidiu Vântu, statul român n-a mai fost atât de sfidat cum o fac patronii Euroins, care l-au numit ”o haită”. Datoria statului e să ne apere de excesele celor puțini și extrem de puternici
Recomandări
LECȚIA SCUMPIRII RCA. De la Sorin Ovidiu Vântu, statul român n-a mai fost atât de sfidat cum o fac patronii Euroins, care l-au numit ”o haită”. Datoria statului e să ne apere de excesele celor puțini și extrem de puternici

Ulterior, un cult din Asia Mică ajungea tocmai în Peninsula Italică și introducea în acest fel în religia romanilor misterele zeiţei Cybele a naturii sălbatice, cu iniţierile unice concretizate prin băile rituale în sângele taurilor.

Practic, acel ritual a stat la baza coridei pe care o știm cu toții astăzi. Mai exact, cultul lui Mithra, cel care avea să răspândească pe continentul european cultul sacrificiului taurilor, iniţial prin filiera elenistică, iar mai apoi prin intermediul filierei romane.

Există mii de înscrisuri care i-au ajutat pe istorici să reconstituie actul final al sacrificiului. Astfel, Mithra ţine animalul de coarne cu puterea sa nelumească, îl împinge cu genunchiul, îi trage capul spre spate şi-i înfige pumnalul în piept. Și cum taurul era considerat zeul luminii, uciderea lui echivala la persani cu deicidul mântuitor.

Cultul lui Mithra a avut mare succes în rândul legionarilor romani, care doreau să se identifice cu zeul luminii. Peste tot în Europa unde aceștia au staţionat au fost descoperite așa-numitele „mithraeum”-uri, acele altare unde era reprodus actul de ucidere a taurului.

Deloc întâmplător, cele mai vechi reprezentări au fost descoperite în Spania, sub forma mormintelor celtibere din Clunia.

„Corrida” în forma sa actuală datează de la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Argumentaţia potrivit căreia crescătorii de tauri şi toreadorii ar venera, de fapt, aceste animale şi că s-ar îngriji ca ele să aibă urmaşi viguroşi serveşte doar intereselor proprii.

Corida nu s-a desfăşurat mereu sub această formă. Lupta dintre toreadorul înarmat cu muletă şi banderillas a fost introdusă în anul 1726, iar primul toreador din istorie a fost marele Francisco Romero, care este considerat drept părintele coridei spaniole.

Corida - istorie și lucruri mai puțin știute despre controversatele lupte cu tauri

10 curiozități despre coridă

 1. O anumită rasă de tauri este folosită în coride: taurul de luptă spaniol, cunoscut și sub numele de Toro Bravo. Aceștia sunt crescuți special pentru a lupta în coride și sunt recunoscuți pentru agresivitatea lor. Acești tauri au fost folosiți la construirea Colosseumului din Roma.
 2. Arena „Las Ventas” din Madrid are 23.798 de locuri, fiind cea mai mare din Spania. Ea nu este însă și cea mai mare din lume. Arena care deține acest statut se numește „Plaza de Toros Mexico”, se află în Ciudad de Mexico și are o capacitate de 41.262 de locuri. Aceasta este uneori gazda unor meciuri de box
 3. Unii tauri care au un comportament deosebit de curajos în arenă și exemplar, președintele coridei îi poate ierta, adică aceștia sunt „indultado”. Se întâmplă atunci când spectatorii flutură batiste albe. Acestor tauri li se permite să se întoarcă la ferma unde au crescut și să-și trăiască în pace restul zilelor.
 4. În fiecare an, în timpul coridelor care se desfășoară în țările unde această manifestare este populară sunt uciși aproximativ 250.000 de tauri.
 5. Deși corida este asociată cu Spania, trebuie să știi că există alte 13 țări unde au loc lupte cu tauri: Franța, Portugalia, Columbia, Costa Rica, Ecuador, Honduras, Mexic, Panama, Nicaragua, Peru, Venezuela, SUA și India.
 6. În Spania există 15 școli de luptă, care predau cursuri viitorilor matadori de la vârsta de 14 ani. Stagiarii exersează pe tauri falși și apoi trec la viței înainte de a li se permite să se apropie de masculii adulți.
 7. Deși coridele sunt asociate cu bărbații, de-a lungul timpului au existat și câteva femei matador la început de secol XX. Cea mai cunoscută a fost chiliana Conchita Cintrón, care a ucis peste 750 de tauri în cariera sa de peste 20 de ani.
 8. Victor Barrio a devenit în 2016 primul matador ucis în arenă în timpul unei coride după anul 1985. În iunie 2017, un alt torero spaniol, Iván Fandiño, a fost ucis în arenă după ce s-a împiedicat în pelerina lui. Potrivit experților, 534 de toreadori au fost uciși de-a lungul timpului în luptele cu tauri începând cu anul 1700.
 9. Fanii luptelor cu tauri se adună în baruri dedicate pentru a urmări la televizor coridele. Localurile sunt de regulă decorate cu capete de tauri, fotografii din lupte celebre și costume de matador.
 10. În unele zone din Spania, în prezent, luptele cu tauri şi-au pierdut popularitatea, iar în câteva regiuni au fost chiar interzise. Grupările anticoridă speră că într-o bună zi coridele vor fi abolite sau că măcar vor îmbrăca o formă mai blândă precum cea din Franţa.
Șocul trăit de un gălățean în Italia, când s-a întors la locuință. Era 2 noaptea: "Ea s-a întors zâmbind. Eu m-am speriat, m-am jenat"
GSP.RO
Șocul trăit de un gălățean în Italia, când s-a întors la locuință. Era 2 noaptea: "Ea s-a întors zâmbind. Eu m-am speriat, m-am jenat"
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Bărbatul în braţele căruia Lavinia Pîrva a fost surprinsă în weekend! Imaginea pe care nu credeai că o să o vezi
Playtech.ro
Bărbatul în braţele căruia Lavinia Pîrva a fost surprinsă în weekend! Imaginea pe care nu credeai că o să o vezi
Ce se întâmplă cu afaceristul Cristian Țânțăreanu, la 78 de ani. Nimeni nu se aștepta să îl vadă așa, după ce s-a vindecat de cancer
Viva.ro
Ce se întâmplă cu afaceristul Cristian Țânțăreanu, la 78 de ani. Nimeni nu se aștepta să îl vadă așa, după ce s-a vindecat de cancer
Preț uriaș cerut pentru o garsonieră de 16 mp, cu toaleta "în dulap", în Cluj-Napoca
Observatornews.ro
Preț uriaș cerut pentru o garsonieră de 16 mp, cu toaleta "în dulap", în Cluj-Napoca
Reacția uluitoare a unui britanic atunci când a văzut cum vorbesc elevii români engleză. Ce a spus Michael despre asta
Știrileprotv.ro
Reacția uluitoare a unui britanic atunci când a văzut cum vorbesc elevii români engleză. Ce a spus Michael despre asta
Cât costă geanta de lux cu are s-a afișat Carmen Iohannis în vizita din Emiratele Arabe. Prețul este uriaș
FANATIK.RO
Cât costă geanta de lux cu are s-a afișat Carmen Iohannis în vizita din Emiratele Arabe. Prețul este uriaș
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Orangesport.ro
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Zodii care se confruntă cu probleme la finalul lunii martie. Nativii Balanță, printre cei vizați
Unica.ro
Zodii care se confruntă cu probleme la finalul lunii martie. Nativii Balanță, printre cei vizați
Horoscop 21 martie 2023. Săgetătorii ar fi bine să se lase în voia părții frumoase a firii lor, cea care îi poate inspira și pe cei din jur
HOROSCOP
Horoscop 21 martie 2023. Săgetătorii ar fi bine să se lase în voia părții frumoase a firii lor, cea care îi poate inspira și pe cei din jur
La ce semne trebuie să fii atentă, ca să afli dacă ai endometrioză
PUBLICITATE
La ce semne trebuie să fii atentă, ca să afli dacă ai endometrioză