Cuprins:
Ce este grădina în stil japonez
Grădina în stil japonez este una dintre cele mai nobile expresii prin care se poate arăta pasiunea omului pentru natură și grădinărit și una dintre cele mai interesante soluții pentru amenajările exterioare. Mai este cunoscută și sub denumirea de grădina Zen deoarece este construită pornind de la cele șapte principii Zen: Kanso – simplitatea (expresia unei amenajări trebuie să fie la fel de simplă ca în natură), Fukinsei – asimetria (în geometria grădionii japoneze se insistă pe principiul imperfecțiunii, care este parte a existenței), Shibumi – eleganța simplității, Shizen – naturalul, Yugen – sugestia (ceea ce nu se arată este mai important decât ceea ce se arată), Datsoku – surpriza și Seijaku – liniștea.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2023/03/shutterstock1016239999.jpg)
Prin amenajarea unei grădini în stil japonez se creează în miniatură părți din natură care integrează principii precum simplitate, claritate și subtilitate. Acest tip de design de grădină își are originile în tradiția orientală a grădinăritului din Țara Soarelui Răsare și reprezintă o excelentă alegere deoarece se poate amenaja chiar şi în spaţii de mici dimensiuni.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_a815fc2442f47de9f7e044ee2c9bf031.jpg)
În cultura niponă, grădina Zen este locul ideal pentru reflecție și bunăstare psiho-fizică. Această artă străveche este caracterizată de trei elemente fundamentale: pace, armonie și frumusețe. Grădina în stil japonez este definită în general de elemente naturale care îți hrănesc mintea și corpul, și aici ne referim la plante tipice, flori, pietre, mușchi, ferigi, zone mici de prundiş și un gard viu sau unul din bambus, care mărginesc în mod delicat ochiuri de apă. În plus, câteva felinare de grădină sau de piatră în stil asiatic şi o băncuţă retrasă reprezintă un plus pentru estetica micuţei grădini în stil japonez.
Când toate acestea sunt combinate între ele într-un mod cât mai armonios se va crea o adevărată oază reală de relaxare care îți va răsfăţa simţurile și care te va încărca cu energii pozitive. Astfel, te vei bucura de o stare de bine și de calmitate de care cu toții avem nevoie în aceste vremuri agitate.
De câte tipuri sunt grădinile în stil japonez
Grădinile în stil japonez se împart în două categorii, și anume grădini uscate, în care nu există nici o sursă de apă, și grădini umede, unde regăsim și ochiuri de apă.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2023/03/shutterstock1675098448.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_6e1702858597d41a34be394182489bdc.jpg)
Grădina „uscată”, Karesansui în limba japoneză, este cel mai cunoscut tip de grădină Zen și conține reprezentări simbolice ale munților și apelor folosindu-se piatră, nisip, pietriș și mușchi verde. De-a lungul timpului, grădinile de inspirație niponă uscate au fost asociate cel mai adesea în cultura vestică cu practica meditației din templele Zen.
Grădina japoneză umedă era destinată nobililor și este în mod evident diferită de cea uscată. Așa cum sugerează și denumirea, acest tip de grădină este amenajată în jurul unuia sau mai multor ochiuri de apă și conține alei Roji (n.n. – alee filosofică ce separă privitorul, pas cu pas, de lumea agitată și obositoare din care a venit), poduri din piatră, pietre și nisip decorativ. Plantele în acest caz sunt mult mai multe, dar în mod tradițional, au puține flori.
Cum amenajezi o grădină în stil japonez
Stilul de inspirație niponă în amenajarea grădinilor este ușor de recunoscut datorită florilor de cireș, culorilor deosebite și atmosferei Zen în care te poți odihni și reîncărca cu energii pozitive. Astfel, dacă dorești să creezi o grădină cât mai naturală va trebui să pornești de la alegerea atentă a plantelor, care nu trebuie să aibă un rol pur decorativ, ci mai ales simbolic. Scopul acestora este acela de a oferi privitorului o viziune reelaborată asupra realității în care fiecare element contribuie la crearea acestui peisaj de inspirație niponă. Pietrele, apa, nisipul, pietrișul și alte elemente naturale trebuie să recreeze la scară redusă dealuri, mări, lacuri și râuri sau pot să-l ajute pe observator să treacă de la un plan al compoziției la altul.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_e8171d1f302c5b81dfbde9787f0ccb67.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2023/03/shutterstock1330652915.jpg)
Fiecare plantă, piatră sau grăunte de nisip are o funcție clară și trebuie să respecte o anumită ordine și un simbolism prestabilit, potrivit site-ului GardenerʼsOasis.com. Trebuie să știi că într-o grădină japoneză nu trebuie să existe haos, caracter aleator ori alte detalii specifice unei grădini clasice pentru simplul fapt că o grădină Zen se caracterizează prin echilibru, armonie și un stil minimalist, iar atenția la detalii specifică japonezilor trebuie să iasă în evidență. Toate acestea sunt necesare pentru a crea un mediu „deschis”, dar în același timp „închis”, care să le dă vizitatorilor impresia că se află într-un spațiu fără granițe.
Dacă te-ai hotărât să-ți amenajezi în propria curte o grădină de inspirație japoneză în cele ce urmează îți vom sugera câteva idei care sperăm să te ajute.
Folosește plante colorate
Această operațiune reprezintă unul dintre etapele fundamentale în amenajarea unei grădini japoneze, bineînțeles după cea de proiectare a spațiilor. Sunt recomandate plantele de dimensiuni mici și manevrabile cu tăiere simplă precum conifere pitice. Rolul plantelor nu este, de fapt, pur decorativ, ci mai mult simbolic. Scopul acestora este acela de a conecta omul și natura într-un univers aflat în continuă schimbare. De obicei, sunt recomandate speciile de plante veșnic verzi, cu înflorire de lungă durată și dezvoltare vegetativă regulată. O alegere inspirată sunt bonsaii, dar se pot folosi și azalee, ale căror flori colorate în roşu, portocaliu, alb sau purpuriu vor deveni un element extrem de captivant pentru grădina ta japoneză. De asemenea, poți folosi chiparos și liliac japonez, pin pitic, cireș, arțar, bambus, stuf sau ienupăr.
Amenajează măcar un mic lac
Unul dintre elementele de bază ale unei grădini japoneză este apa, care înseamnă viață, curgerea timpului și trecerea peste încercări. De aceea, este recomandat să amenajezi un mic lac, pe care să-l decorezi cu pietricele de tip pebble sau cu bolovani mai mari. De asemenea, dacă ai suficient spațiu poți crea mici cascade și un pârâu care să împrejmuiască grădina. Un mic truc ar fi să reproduci aspectul curgător al apei din pebbles peste care să „construiești” și un mic pod. Bineînțeles, poți adăuga și mici cișmele cu design simplu, ce pot fi bine integrate în decor.
Amenajează o mică fântână arteziană
Așa cum spuneam, stilul de inspirație niponă pune accent pe aspectul natural, iar apa este un element considerat a fi foarte important în cultura japoneză. De aceea, în afară de ochiurile de apă, poți amenaja și o mică fântână arteziană cu sistem de recirculare a apei pe care să o amplasezi cât mai central în grădină. Ca model, poți opta pentru un simbol japonez tocmai pentru a aduce în discuție latura mistică a grădinilor de inspirație niponă.
Instalează un gard viu
Grădinile în stil japonez sunt recunoscute pentru abundența în culoarea verde. De aceea, trebuie să ai în vedere și montarea unui gard viu, care rezistă foarte bine la orice condiții meteorologice, inclusiv iarna, și dau bine din punct de vedere estetic. Acesta necesită o mentenanță aferentă deoarece trebuie tuns și udat la anumite intervale de timp. Pentru un plus de culoare poți să plantezi plante decorative, care să înflorească și care să se vadă printre ramurile gardului viu. De asemenea, gardul viu poate fi și din plante cățărătoare, precum iedera, care crește foarte repede și oferă suprafețe verzi timp îndelungat.
Pavează aleile cu piatră naturală
Dacă spațiul de care dispui îți permite poți amenaja și câteva alei de trecere folosind piatră naturală, acele așa-numite alei Roji. Piatera naturală este unul dintre ingredientele principale ale unei grădini japoneze, iar folosirea ei are la bază ideea întoarcerii la natură și absorbirea energiei pozitive din natură, care conferă starea de liniște. Pietrele trebuie plasate asimetric pe aleile care conduc, indirect, către zone ascunse sau obscure. Locurile unde aleea cotește într-o direcție sau alta sunt puncte de atracție care îl fac pe vizitator să se oprească și care reprezintă, la un alt nivel, perioadele meditative din viață. Pentru aleile pietonale poți adopta un stil rustic, placându-le cu piatră de râu sau cu pietriș. Acestea trebuie, însă, delimitate de zonele de teren, pentru că, în caz contrar, pietrișul se va amesteca cu pământul.
Folosește bolovani şi muşchi
Specific grădinii în stil japonez este folosirea pietrelor și a mușchiului care, combinate armonios, vor oferi o imagine atractivă de ansamblu. Alături de bolovanii mai mari poți adăuga o suprafaţă de pietriş obişnuit, ceea ce va face ca grădina ta japoneză să fie o zonă autentică de meditaţie. În același timp poți folosi și muşchi în loc de iarbă ori de gazon și îl poți aranja parţial peste pietre. Muşchiul simbolizează vârsta şi, implicit, înţelepciunea, fiind indispensabilă în orice grădină Zen.
Iluminează grădina cu felinare în stil japonez
După cum menționam anterior, spre deosebire de grădinile clasice, grădinile japoneze se caracterizează prin echilibru. De aceea, dacă dorești să te reîncarci și seara în micuța ta grădină de inspirație niponă vei avea nevoie de echilibru și în ceea ce privește iluminatul, motiv pentru care va trebui să montezi câteva felinare în stil japonez care să lumineze aleile. De asemenea, poți folosi și ghirlande de becuri pentru grădină pe care le poți agăța în arbuști sau de-a lungul gardului viu, acestea oferind un efect luminos deosebit.
Vezi şi cei mai frumoși arbuști decorativi pentru casă și grădină!
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/158_27831898cfe6ae42cf4f70a5bef3257e.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_0728da7ca8bc106122f1cf2a64dda41c.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/179_58cfc43df693e5f5c74a2767ccabb22f.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/206_0eeae1f6fcc7e33178fc7ddb0da69ad3.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/196_be02bc872b833d3cc5648f0d4b545a6d.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_3f3d4166a80fd5431749babe0d0916e9.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/222_0f6a88f4f50f572c923b3715f852a5b2.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_1f7f0c4fbaa74b15605549f341211119.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_2c54f0ee4210382ae59bc02e2f444510.jpg)
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.