MENIU CAUTĂ
06 Noi. 2015 21:45

Cum găteşti grâul bulgur

Distribuie

La noi mai este cunoscut şi ca ghircă (denumirea ştiinţifică este Triticum durum). Este des întâlnit în Orientul Mijlociu, Europa şi Asia de Sud. Bulgurul care se comercializează pentru consum este o variantă ce se găteşte rapid, grâul fiind curăţat, prefiert, uscat şi măcinat mare. Nu trebuie confundat cu grâul spart care nu este prefiert.

În ce reţete se poate folosi

Bulgurul este un ingredient ce se găteşte la fel ca orezul sau cuscusul, dar are valori nutriţionale mai mari. Este cunoscut în special ca ingredient în tabouleh (salată de pătrunjel cu roşii şi bulgur), dar se poate folosi şi în loc de orez în pilafuri, umpluturi, burgeri fără carne, supe.

Cum îl foloseşti?

Pentru a-l folosi, bulgurul se lasă la înmuiat în lichid minimum o oră şi jumătate (de preferat două ore), iar apoi este gata pentru consum. Se poate înmuia în apă, supă de legume, suc de roşii sau alte lichide, în funcţie de reţeta pentru care se pregăteşte.
E un ingredient potrivit pentru cei care preferă regimul vegetarian, fiind uşor de folosit în reţete. Are un conţinut de fibre, proteine şi vitamine mai mare decât orezul alb şi un indice glicemic scăzut, fiind bun şi în diete.

Salată tabouleth

30 de minute, aproximativ 17 lei
Ingrediente: 2-3 legături mari de pătrunjel verde, 2 linguri mentă proaspătă, o ceapă roşie mare, 5 roşii coapte, 150 g bulgur, 6 linguri zeamă de lămâie, 6 linguri ulei de măsline, sare de mare, piper măcinat.
Preparare: Se pune la înmuiat bulgurul în apă rece pentru două ore. Se scoate bulgurul, se scurge bine de apă (se strânge în mâini şi se lasă pe un prosop curat să absoarbă restul de apă. Se taie roşiie în cubuleţe fine. Se toacă fin pătrunjelul şi menta. Se curăţă şi se toacă foarte fin ceapa. Se amestecă roşiile cu ceapa, bulgurul, pătrunjelul şi menta. Se stropeşte cu ulei de măsline şi zeamă de lămâie. Se asezonează cu sare şi piper. Se amestecă bine şi se dă la rece minimum o oră înainte de servire. Se poate consuma ca atare, cu lipie sau ca garnitură la alte feluri de mâncare.

Citește mai multe despre Retete culinare pe Libertatea.

Comentarii