MENIU CAUTĂ

CUM ÎŢI DAI SEAMA DACĂ AI SINDROMUL OVARULUI POLICHISTIC

Distribuie

Sindromul ovarului polichistic (SOP) este o afecţiune de care sufera 1 din 10 femei între 20 şi 40 de ani. Este o tulburare endocrina grava, care necesita tratament adecvat în timp util. Reprezinta şi cel mai frecvent motiv pentru apariţia hirsutismului. Netratat corespunzator, poate cauza, în timp, apariţia unui risc crescut de diabet sau boli de inima şi chiar infertilitate.

Chisturile ovariene nu înseamna sindromul ovarului polichistic

Cauzele sindromului nu sunt cunoscute, dar cercetatorii au ajuns la concluzia ca exista o serie de factori care ar favoriza apariţia acestei afecţiuni, cum ar fi nivelul ridicat de insulina, hormonul luteinizant, greutatea şi moştenirea genetica. Spre deosebire de chisturile obişnuite, în cazul SOP, foliculii subdezvoltaşi se aduna în ovare. Ovulele din aceşti foliculi nu se maturizeaza şi, prin urmare, nu are loc menstruaţia.

O caracteristica esenţiala a sindromului este rezistenţa la insulina. Asta înseamna ca celulele nu mai raspund la acţiunea acestui hormon. Semnele de început, care ar trebui sa te trimita la un control de specialitate, sunt: dereglarile menstruale repetate, adica numarul redus de cicluri menstruale pe an sau chiar absenţa acestora pe o perioada lunga de timp. De asemenea, se accentueaza durerile pelvine la menstruaţie, apare parul nedorit pe faţa, piept, abdomen, spate sau chiar pe degete şi pot aparea neplaceri precum acneea, pielea grasa, matreaţa, creşterea în greutate.
Continuarea pe unica.ro

Comentarii