Cuprins:
Cine cumpără haine second-hand
În acest context, cei care aleg să se îmbrace de la second hand trebuie să fie atenți cu astfel de obiecte vestimentare și să le dezinfecteze înainte de a le purta pentru a evita diverse probleme de sănătate. Dezinfectarea corectă a hainelor second hand este esențială pentru a te putea bucura că porți articole vestimentare curate și sigure.
Pentru a înțelege de ce trebuie să vedem mai întâi cine cumpără haine second hand. Deși studiile recente arată o creștere a cumpărăturilor la revânzare și la mâna a doua în rândul tuturor generațiilor, există o diferență între persoanele cele mai predispuse să vândă și cele mai predispuse să cumpere la mâna a doua.
Astfel, Generația X, categoria cu cea mai mare putere de cumpărare, conduce piața de revânzare, chiar dacă generațiile mai tinere încep să acorde prioritate cumpărăturilor second hand ca alternativă durabilă la îmbrăcămintea nouă. În schimb, cererea de îmbrăcăminte la mâna a doua este cea mai mare în rândul consumatorilor din Generația Z și a Milenialilor, potrivit Relished.co.
De ce cumpără oamenii haine second-hand
Indiferent de categorie, principalul motiv pentru care oamenii fac cumpărături la mâna a doua îl reprezintă aspectul financiar. Pentru cei mai mulți dintre cumpărători, piața second hand oferă o modalitate de a achiziționa haine de calitate de la branduri celebre la prețuri mult mai mici comparativ cu cele din magazinele de retail.
Aici se produce o schimbare clară, în sensul în care consumatorii din Generația Z și Milenialii înlocuiesc moda rapidă cu piese de calitate superioară la mâna a doua pe care s-ar putea să nu și le poată permite să le cumpere noi. Al doilea motiv pentru care unii preferă hainele „sh” este sustenabilitatea. Conștientizarea impactului pe care industria textilă îl are asupra mediului a determinat o schimbare de mentalitate deoarece hainele second-hand reduc cererea de produse noi și, implicit, contribuie la diminuarea cantității de deșeuri textile, notează sursa citată anterior.
Cu toate acestea, puțini sunt cei care iau decizii doar pe baza sustenabilității percepute pentru că unii consumatorii încă se așteaptă la o combinație de durabilitate, accesibilitate și comoditate. Al treilea motiv pentru care unii preferă hainele second hand este capacitatea magazinelor specializate de a oferi articole vestimentare unice sau rare, care nu mai sunt disponibile pentru a fi achiziționate noi.
Din nou, acest aspect este deosebit de important pentru cumpărătorii din Generația Z, care prețuiesc independența și libertatea de a-și defini propriul stil vestimentar. Nu în ultimul rând, unele persoane sunt atrase de povestea din spatele hainelor, iar găsirea unei piese vintage dintr-o anumită epocă poate avea o valoare sentimentală sau estetică deosebită.
De ce trebuie dezinfectate hainele de la second-hand
Înainte de a ajunge la consumatorul final, hainele second hand trec prin mai multe mâini și, deși majoritatea magazinelor respectă reglementările privind igiena și curățenia, articolele vestimentare le pot pune în pericol sănătatea clienților. De aceea, prima regulă de urmat atunci când cumperi articole la mâna a doua, indiferent de brand, de tip de articol de îmbrăcăminte ori de țesătură, este să le speli.
Faptul că un articol vestimentar poate să nu prezinte pete vizibile nu înseamnă că acesta este curat și igienizat. Din cauza faptului că au fost depozitate în condiții precare, hainele uzate pot conține sute de germeni, bacterii și ciuperci care sunt dăunătoare pentru pielea și sănătatea noastră.
Astfel, studii recente au arătat că, dacă nu sunt igienizate, hainele uzate pot găzdui mulți agenți patogeni, care provoacă infecții microbiene, parazitare și virale, inclusiv germeni precum Staphylococcus aureus (care provoacă infecții ale pielii și sângelui), bacterii precum Salmonella, E-coli, norovirus și rotavirus (care pot provoca febră, vărsături și diaree) și ciupercile care poate provoca piciorul de atlet și pecingine, potrivit The Conversation.
De asemenea, unele boli de piele precum dermatita, scabia și bolile fungice pot fi și ele transmise prin purtarea de haine second hand nespălate și nedezinfectate. Persoanele cu pielea sensibilă pot reacționa la particule de praf sau de reziduuri de detergenți care au fost folosiți anterior.
Ce faci înainte de a dezinfecta hainele second-hand
Prima regulă de urmat atunci când cumperi haine la mâna a doua, indiferent de marcă, tip de articol de îmbrăcăminte ori de țesătură, este să le speli pentru că un articol vestimentar poate să nu aibă pete vizibile, dar asta nu înseamnă că este curat și igienizat. Există mai multe metode și tehnici rapide și sigure pe care le poți utiliza acasă pentru a evita orice probleme și pentru a face ca hainele tale second hand să fie perfect curate și dezinfectate.
Pentru asta, înainte de a te ocupa de curățare, este important să analizezi materialul din care sunt confecționate și să identifici tipul de țesătură pentru că astfel vei știi care este metoda de spălare potrivită. Consultarea etichetelor este, de asemenea, o practică utilă deoarece oferă informații despre compoziția materialului și instrucțiunile de curățare.
Examinarea minuțioasă a fiecărui articol vestimentar este esențială pentru că așa poți detecta pete, cusături slăbite, rupturi sau alte defecte. Cunoașterea naturii unei pete și a originii acesteia poate face procesul de curățare mult mai simplu. Zonele predispuse la uzură, cum ar fi axilele bluzelor sau interiorul pantalonilor, trebuie inspectate cu atenție. Deși aceste imperfecțiuni nu înseamnă neapărat că articolul nu poate fi recuperat, ele oferă indicii valoroase despre modul în care trebuie tratat. Un pas esențial în dezinfectarea hainelor second hand este sortarea lor înainte de spălare, iar pentru asta trebuie să ții cont de țesătură și de culoare.
Pentru a evita transferul de culori este recomandat să sortezi hainele în funcție de textura materialului și de nuanțe. De exemplu, hainele din denim necesită tratament suplimentar și spălare specifică, diferită de cea aplicată altor materiale mai delicate.
Cum trebuie spălate hainele second-hand
Dezinfectarea corectă a hainelor cumpărate din magazinele second hand este importantă pentru a evita potențiale boli și alergii. Este important să știi că simpla spălare a acestor haine la mașina de spălat nu este suficientă pentru a elimina toate bacteriile.
Este esențial să speli aceste haine separat de cele obișnuite deoarece microbii se pot transfera la alte haine. Pentru a proteja articolele delicate selectează un ciclu scurt și o temperatură de spălare de 60˚ Celsius. Această metodă asigură îndepărtarea impurităților fără a compromite integritatea materialelor.
După ce murdăria a fost eliminată, poți dezinfecta articolele folosind metode suplimentare. Pune hainele second hand într-un lighean cu apă fierbinte, nu clocotită, adaugă detergent pudră (de preferat unul delicat) și lasă-le la înmuiat câteva ore pentru a permite o curățare mai profundă. Apoi, spală-le încă o dată la mașină utilizând un program de igienizare care elimină 99,9% din alergeni și bacterii, relatează Zagumi.com.
Articole precum pălării, eșarfe, genți sau portofele necesită metode adaptate. Pentru acestea trebuie să folosești o cârpă umedă cu care să ștergi murdăria, praful sau petele de transpirație, concentrându-te pe zonele afectate. În ceea ce privește hainele cu fermoare și nasturi, înainte de a le spăla, descheie nasturii pentru a preveni deteriorarea butonierelor sau, după caz, închide fermoarele de la blugi sau de la fuste pentru a preveni deteriorarea materialului sau a altor articole din mașina de spălat. La final, verifică toate buzunarele pentru a te asigura că acestea sunt goale deoarece monedele sau obiectele metalice pot deteriora tamburul mașinii și pot genera reparații costisitoare.
Cum să dezinfectezi hainele second-hand
Pentru a elimina 99% dintre viruși și germeni, când lași la înmuiat hainele second hand poți să adaugi în ligheanul cu apă fierbinte și un dezinfectant antibacterian special pentru textile. Însă, pentru o sterilizare și mai bună, cea mai utilizată și mai eficientă metodă de sterilizare a hainelor este aburul.
Uscătoarele de rufe cu tambur, fiarele de călcat sau dispozitivele verticale de călcat dispun de funcții cu abur, care sunt ideale pentru igienizarea hainelor, indiferent de țesătură, și care elimină și ultimele reziduuri de germeni, bacterii și acarieni. Acordă o atenție sporită anumitor zone ale hainelor, în special a zonelor de sub brațe, gulerelor și mânecilor.
Un truc foarte util constă în pulverizarea pe suprafața hainelor a unei soluții pe bază de apă și oțet, care are proprietăți antibacteriene și poate ajuta la eliminarea mirosurilor neplăcute. După aplicarea soluției, lasă hainele să se usuce în aer liber pentru ca mirosul puternic să dispară odată ce hainele sunt complet uscate.
O altă soluție eficientă pentru dezinfectarea hainelor uzate o reprezintă un amestec de apă și bicarbonat de sodiu, în care să lași hainele să se înmoaie pentru câteva ore. În sfârșit, dacă suspectezi prezența acarienilor, pune hainele second hand într-o pungă etanșă și lasă-le în congelator timp de 48 de ore. Dacă este nevoie, nu ezita să repeți procesul de dezinfectare. Pentru articolele vestimentare sensibile sau pentru cele costisitoare îți recomandăm să apelezi la servicii profesionale de curățare chimică.
Foto: Shutterstock.com
Află și de ce românii vor fi obligați să recicleze și haine vechi