Cuprins:
Dacă vrei să te bucuri din nou de un aspect plăcut al tapițeriei mașinii tale ne-am gândit să-ți oferim câteva sfaturi de cum să o îngrijești de unul singur fără să mai fi nevoit să mergi la un centru specializat.
Câte tipuri de tapițerie auto există
Toți producătorii de automobile oferă clienților lor o gamă variată de modele, care pot fi personalizate în funcție de gusturile și de nevoile acestora.
Unul dintre detaliile din orice configurator auto îl reprezintă tapițeria, care în cele mai multe dintre cazuri este textilă sau din piele. Există și variante de tapițerii care sunt o combinație între cele stofă și piele.
Alegerea materialului pentru interiorul mașinii tale depinde în primul rând de buget, dar și de atenția pe care dorești să o acorzi tapițeriei în ceea ce privește întreținerea acesteia.
Tapițeria din material textil reprezintă cea mai întâlnită alegere pentru majoritatea automobilelor. Este oferită într-o paletă diversă de culori și de modele, este mai ieftină și mai ușor de întreținut. De asemenea, tapițeria din stofă nu incomodează pasagerii nici când este foarte frig, nici foarte cald.
Dacă optezi pentru tapițerie din piele interiorul mașinii tale va căpăta un aspect premium și un miros foarte plăcut, dar trebuie să știi că are costuri de achiziție mai mari și este mai dificil de întreținut.
În același timp, pielea devine ușor incomodă atunci când afară este foarte frig sau foarte cald deoarece se răcește și se încălzește destul de mult, după caz.
- Vezi și care sunt piesele care se strică cel mai repede la o mașină
Cum se curăță tapițeria auto textilă
Dacă optezi pentru o tapițerie din material textil trebuie să știi că aceasta are necesită îngrijire cel puțin o dată la 12 luni. O spălare profundă și regulată va prelungi durata de viață a materialului din care este realizată tapițeria și, astfel, te vei putea bucura de confort un timp îndelungat.
Dacă dorești să scutești niște bani poți face această operațiune și la domiciliu, iar procesul de curățare a tapițeriei textile începe întotdeauna cu aspirarea, nu înainte de a aerisi foarte bine interiorul și de a te asigura că nu există semne de umezeală.
Al doilea pas îl reprezintă spălarea. Cum tapițeria textilă reține mirosurile neplăcute ca acela de țigară, părul de animale sau petele este indicat să folosești o soluție specială. Vei pulveriza soluția pe scaune, pe banchetă și pe plafon și o vei lăsa să acționeze atâta timp cât recomandă producătorul. Apoi, vei îndepărta mizeria din interiorul țesăturii cu o lavetă din microfibră sau cu aspiratorul. Astfel, tapițeria mașinii tale își va recăpăta prospețimea și strălucirea.
Dacă observi pete pe tapițerie nu le lăsa multă vreme deoarece cu cât le vei curăța mai repede, cu atât vor fi îndepărtate cu mai multă ușurință. Pentru asta poți folosi și un amestec natural pe care îl faci în casă din ulei de măsline, oțet alb și apă (câte un sfert de cană din fiecare produs).
Atenție! Nu folosi niciodată apă fierbinte sau abur pentru spalarea tapițeriei. În schimb, folosește un spray impermeabil special pentru acest tip de tapițerie care are rolul de a proteja materialul pentru o mai lungă perioadă de timp.
După spalarea tapițeriei aerisește interiorul mașinii cel puțin patru ore pentru o uscare completă, dar și pentru a evita mirosurile neplăcute.
- Vezi și 10 sfaturi utile pentru a prelungi viața mașinii tale
Cum se curăță tapițeria din piele
În cazul în care dorești o tapițerie din piele pentru mașina ta trebuie să știi că este recomandat să o faci un proces complet de curățare și hidratare o dată la 3-4 luni. Dacă mașina petrece mult timp în lumina directă a soarelui această operațiune va trebui efctuată o dată la două luni.
Ca și în cazul tapițeriei textile, și cea din piele trebuie aspirată înainte de a fi spălată. Cu toate că se murdărește mai greu comparativ cu tapițeria din stofă, cea din piele necesită o îngrijire aparte deoarece trebuie evitată apariția crăpăturilor și decolorarea din cauza uzurii și a razelor ultraviolete.
Pentru hidratare se recomandă utilizarea unei soluții de calitate, special creată pentru curățarea pielii. Aceasta va acționa în profunzime și va împiedica uscarea și, implicit, crăparea materialului.
Soluția va trebui aplicată pe toate suprafețele din piele din habitaclu, într-un strat subțire, cu ajutorul unei lavete din piele de căprioară sau a unui buret fin. Și în acest caz vei lăsa soluția să acționeze conform cu recomandările producătorului.
Folosește întotdeauna o cârpă din microfibră pentru a curăța tapițeria din piele. Atenție! Nu folosi niciodată cârpe obișnuite sau prosoape de hârtie deoarece acestea sunt foarte abrazive și, deși par moi la atingere, vor lăsa zgârieturi și vor decolora pielea.
La final, foloseste un un balsam protector special astfel încât pielea să rămână protejată pentru o cât mai lungă perioadă de timp.