Despre smochin

Având denumirea științifică de Ficus carica, smochinul este originar din Asia sud-occidentală și crește ca arbore sălbatic în zona Mării Mediterane.

Smochinul este un fruct sacru în India, iar copacul de smochin este considerat un simbol al prosperității și al fertilizării în această țară. Copacul de smochin poate trăi până la 100 de ani.

Este, așadar, un arbore tropical cu frunze verzi, lungi și late. Este un arbore peren, care crește sub formă de tufă, însă poate fi dirijat și sub formă de copac, ajungând la o înălțime de 3-4 metri.

Florile sunt mici, albe și au un miros dulce. Copacul de smochin crește, în mod natural, în zonele cu climă caldă, umedă și cu un sol bine drenat. Este un arbore rezistent la secetă și poate suporta vânturile puternice, însă nu și temperaturile exagerat de scăzute. Copacul de smochin poate fi plantat prin semănarea semințelor sau prin înmulțirea prin butași.

Copacul de smochin este un arbore tropical

Copacul de smochin crește până la înălțimi de 7-10 metri, uneori chiar mai mare. Frunzele sunt căzătoare, de 12–25 cm lungime și 10–18 cm lățime, foarte lobulate, formate din 3–5 lobi, scoarța este netedă și de culoare gri. Smochinul produce fructe de formă conică -smochine.

De asemenea, arborele produce un un suc lăptos care este, de fapt, un latex iritant. Arborii de smochini sunt reflorescenți, produc două recolte anual, una în primăvară și alta la sfârșitul verii.

Cum să plantezi un smochin

Cum să plantezi un smochin

Smochinul este originar din zona mediteraneană, deci are nevoie de cel puțin 8 ore/zi de lumină pentru a rodi abundent. Astfel, pentru plantarea smochinului alege un teren adăpostit, cu climat blând.

Smochinul este o specie care se îmnulțește ușor, pe cale vegetativă, adică prin: drajoni, butași, marcote.

Plantarea smochinului se face la noi în țară primăvara, timpuriu. În livadă, smochini se plantează la distanțe de 4 metri între rânduri și 3-4 metri între plante. De asemenea, smochinii sunt fragili la vânturile puternice, de aceea, se recomandă fixarea unei ancore în pământ pentru susținere.

Smochinul preferă solurile calcaroase, tocmai de aceea se recomandă adăugarea în groapa de plantare a câtorva pietre mari și bolovani.

Pentru a asigura o prindere cât mai bună, rădăcinile se introduc într-o mocirla alcătuită din pământ, fertilizant natural și apă. Plantarea consta în așezarea butașului săditor în groapă, în poziție verticală. Imediat după plantare, pământul din jurul plantei se tasează și se udă cu mai mulți litri de apă.

Cum se taie smochinul

Când sunt plantați butași de smochin este indicată realizarea unei tăieri de 1/3 din vârful plantei. Astfel, se stimulează ramificarea smochinului de la punctul de altoire și apariția mai multor lăstari de sezon.

În condițiile din țara noastră, se recomandă o formă de tăiere a smochinului joasă, sub forma de tufă, pentru a permite protejarea plantei în timpul sezonului rece. Pentru a-l păstra sub formă de tufă, ramurile se scurtează la 20-25 cm

De asemenea, se poate întâlni și conducerea prin tăiere sub formă de pom pitic

Descoperă mai multe lucruri interesante despre smochine și beneficiile lor.

Cum să plantezi smochin în ghiveci

Cum să plantezi smochin în ghiveci

Copacul de smochin poate fi cultivat în ghiveci, aceasta fiind o metodă populară de a-l cultiva în zonele cu climă temperată sau pentru a-l cultiva ca plantă de interior.

  • Alegeți un ghiveci mare, cu un diametru de cel puțin 45 cm și cu găuri de drenaj în partea de jos.
  • Umpleți ghiveciul cu un amestec de pământ de grădină, nisip și nămol.
  • Plantați smochinul în ghiveci, așezând rădăcina centrală la nivelul solului.
  • Adăugați pământ în jurul rădăcinii pentru a acoperi complet.
  • Udați bine planta, asigurandu-vă că solul este umed în tot ghiveciul.
  • Este important să mențineți un nivel ridicat de umiditate și să aveți grijă să nu se usuce solul din ghiveci. Așezați ghiveciul într-o zonă caldă și luminoasă, dar evitați expunerea directă la soare.
    Este important să monitorizați cu atenție umiditatea solului, deoarece pământul din ghiveci se poate usca mai repede decât solul din gradină
  • Este recomandat să udați planta regulat dar moderat, evitând excesul de apă care poate duce la putrezirea rădăcinilor.

Află și cum se prepară deliciosul lichior de smochine.

Urmărește-ne pe Google News