Cuprins:
Despre smochine
Smochinele sunt fructe care seamănă cu o lacrimă. Sunt pline cu sute de semințe minuscule și au o coajă mov sau verde comestibilă. Pulpa fructului este roz și are un gust plăcut, dulce. Numele științific al smochinei este Ficus carica.
Smochinele – și frunzele lor – sunt pline de nutrienți și oferă o varietate de beneficii potențiale pentru sănătate. Acestea pot promova o digestie sănătoasă, pot reduce riscul de boli de inimă și vă pot ajuta să vă gestionați nivelul zahărului din sânge.
Smochinele conțin cantități mici dintr-o mare varietate de nutrienți, dar sunt deosebit de bogate în cupru și vitamina B6.
Cuprul este un mineral vital care este implicat în mai multe procese corporale, inclusiv în metabolism precum și în formarea celulelor sanguine, a țesuturilor conjunctive și a neurotransmițătorilor.
Vitamina B6 este o vitamină cheie necesară pentru a vă ajuta corpul să descompună proteinele din alimentație și să creeze noi proteine. De asemenea, joacă un rol important în sănătatea creierului.
Descoperă și alte beneficii date de smochine.
Smochinele se pot mânca proaspete, dar și uscate. De asemenea, ele pot fi puse în gemuri, dulcețuri și lichioruri.
Pentru reușita unui gust deosebit al lichiorului este important este să alegi fructe cât mai coapte și sănătoase.
Lichior de smochine – rețeta rapidă
Lichiorul de smochine este considerat un deliciu și poate fi făcut cu ușurință și acasă.
Ingrediente:
- 1 kilogram de smochine
- 500 g zahăr
- 1,8 litri alcool (25 – 35 grade)
Mod de preparare:
Smochinele bine coapte se spală bine și se vor usca cu ajutorul prosoapelor de hârtie sau se pot lăsa la soare timp de 2 ore, având grijă se întoarcă pe toate părțile.
Se va spala bine un borcan mare cu capac. Se va pune un rând de fructe, unul de zahăr până ce vom epuiza toate ingredientele. Se va turna alcool peste fructe și zahăr și se va închide borcanul.
Borcanul se va așeza la loc întunecat și rece pentru 3 luni. Din când în când se va agita borcanul. După acest timp, lichiorul de smochine se poate comnsuma, iar fructele din el pot fi folosite în rețete de prăjituri sau se pot glaura în ciocolată.
Lichior de smochine – rețeta clasică
Ingrediente:
- 1 kg smochine coapte
- 300 gr zahar
- 1 litru alcool de 25-40 de grade
- 100 ml apă
Mod de preparare:
Smochinele se spală și se taie în sferturi și se pun într-un borcan încăpător. Peste ele se toarnă alcoolul și se lasă la macerat timp de o săptămână.
Apoi, se adaugă un sirop preparat din zahăr și apă, fiert și răcit. Se amestecă și se mai lasă la macerat încă o săptămână. Se filtrează, iar lichidul obținut se toarnă în sticle sterilizate. Se poate consuma după minim două luni.
Curiozități despre smochine
- Smochinul a fost printre primele plante cultivate de om. Au fost descoperiți nouă smochini fosilizați, datați în jurul anilor 9400-9200 înainte de Hristos.
- În cartea Genezei, după căderea în păcat, Adam și Eva își acoperă goliciunea cu frunze de smochin. Buddha a atins iluminarea sub copacul Bodhi, un bătrân smochin sfânt (Ficus religiosa).
- Smochinul indian, Ficus bengalensis, este arborele național al Indiei.
- În Roma antică, smochinul era considerat un arbore sfânt pentru că, în mitul fundației, Romulus și Remus au fost alăptați de lupoaică sub un smochin.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Costica2023 • 11.12.2023, 19:30
Smochine zemoase, înmuiate în alcool, arome dulci, lichior parfumat, învăluit în deliciu