Felul 1: Ciorbiţă cu os afumat şi tarhon
Ingrediente: 700 g costiţă afumată, 500 g cartofi, 40 g smântână, două cepe, două linguri de boia dulce, trei-patru linguri de oţet, morcov, albitură, două gălbenuşuri, tarhon proaspăt sau uscat, 2,5 l de apă, sare, piper, ulei.
Preparare: se curăţă costiţa, se taie, se spală şi se opăreşte cinci minute, ca să iasă sarea din ea. Se mută în apa fiartă pentru ciorbă, apoi se adaugă morcovul şi albitura rase, cartoful tăiat cubuleţe şi se lasă să fiarbă bine.
Separat, se căleşte ceapa în puţin ulei, se adaugă boiaua, apoi se pun în oală. Se amestecă gălbenuşurile cu smântâna şi cu oţetul, iar când ciorba este gata se adaugă tarhonul. Se ia un polonic din ciorbă şi se pune uşor peste amestecul de ouă şi de smântână, amestecând continuu, apoi se toarnă în ciorbă şi se mai dă într- un clocot. Este delicioasă!
Felul 2: Cotlete de miel în iaurt
Ingrediente: 500 g coaste şi 500 g pulpă de miel, 400 g iaurt, o linguriţă de mălai, patru căţei de usturoi, sucul de la două lămâi, două linguri de ulei de măsline, nucşoară, ghimbir, coriandru, o linguriţă de nucă de cocos.
Preparare: se face sosul marinat din toate ingredientele, mai puţin nuca de cocos. Carnea se curăţă şi se porţionează, apoi se aşază într-o tavă. Se acoperă cu sosul şi se lasă la rece până a doua zi, când se prepară la grătar. Este foarte fragedă şi, în plus, nu are gust de miel.
Sosul marinat se pune la fiert circa un sfert de oră, apoi se adaugă nuca de cocos şi se mai dă în câteva clocote. Se pune într-un castron şi fiecare îşi poate pune peste friptură. Se poate servi cu cuşcuş sau cu orez cu legume şi castraveţi muraţi.
Felul 3: Tort joffre
Ingrediente blat: cinci albuşuri, cinci linguri de zahăr, cinci linguri de făină, 100 g nucă măcinată.
Preparare: se bat albuşurile spumă cu zahărul, se încorporeaza uşor făina şi nucile, apoi se pune compoziţia într-o formă cu lăţimea de 24-26 cm şi se coace 10-15 minute cu cuptorul închis, apoi cu uşa cuptorului întredeschisă încă vreo 15-20 de minute.
Ingrediente cremă: două pachete de unt cu 80% grăsime, o cană şi jumătate de zahăr pudră, şapte linguri de lapte praf, cinci linguri de cacao de bună calitate, cinci ouă, esenţă de rom, fructe confiate (caise, smochine sau stafide ţinute în rom, cireşe, coajă de portocală) şi o cană de nuci mărunţite. Pentru ornat: 250 ml frişcă lichidă.
Preparare cremă: se lasă untul la temperatura camerei într-un castron până se înmoaie, apoi se încorporează zahărul pudră, cacaoa, ouăle, laptele praf şi, la final, esenţa de rom, nucile şi fructele. Se omogenizează, se toarnă peste blatul de bezea şi se dă la frigider o noapte. A doua zi, se ornează cu frişcă.