Ce este tuslamaua și de unde provine rețeta

Tuslamaua este o variantă adaptată a ciorbei de burtă – İşkembe çorbası, o rețetă cu origini turcești.

Cu secole în urmă, nomazii turci aveau ca ingrediente principale pentru preparatele lor două produse de bază: carnea și laptele. Pe măsură ce călătoreau prin stepe și nu aveau mijloace de a-și păstra hrana, se folosea fiecare parte a unui animal sacrificat, inclusiv stomacul. Se știe că supa de burtă este foarte delicioasă și, în timp, nomazii au învățat și cum să facă iaurt.

Cuvântul „ișkembe” provine din persanul „shekambe”, adică partea din stomac numită rumen, și „çorba”, tot din persanul „shurba”, adică supă. Turcii au adoptat numele, la fel ca și limbile slave de sud, cu „škembe čorba” (шкембе чорба) în Bulgaria și Macedonia și „škembić” (шкембић) în Serbia.

İşkembe çorbası sau supa de burtă a fost la apogeul popularității sale în timpul domniei sultanului otoman Suleyman Magnificul (1494-1566). Magazinele și restaurantele de la acea vreme erau specializate în câteva feluri de mâncare, așa că „ișkembeci”, a devenit o mâncare obișnuită. Chiar și atunci, restaurantele care serveau supă rămâneau deschise până târziu în noapte, permițând marilor băuturi din Istanbul să se dreagă cu o astfel de supă după mahmureală.

Vom plăti mai mult pentru o vacanță în Thassos, anul acesta. Creșterile de tarife anunțate de hotelierii greci
Recomandări
Vom plăti mai mult pentru o vacanță în Thassos, anul acesta. Creșterile de tarife anunțate de hotelierii greci

În secolul alal XVII-lea în Istanbul erau în total 300 de localuri cu ișkembeci în secolul al XVII-lea și chiar era o concurență acerbă și existau scandaluri și plângeri depuse la curte privind rețeta de supă de burtă.

Preparatul a trecut în timp granițele și a ajuns și în multe alte regiuni. Foarte populară în cârciumile din Muntenia, până în anii 40 era chiar mai cerută decât ciorba de burtă, fiind considerată o mâncare bogată, moşierească, după cum preciza pasionatul de gastronomia românească Radu Anton Roman.

Cum se prepară tuslamaua

Tuslama este, așadar, o mâncare din burtă de vită, astăzi aproape uitată în România. Ca și la ciorbă, avem nevoie de burtă de vită și de oase de vită, cu carne. După ce burta a fost curățată, se pune la fiert împreună cu oasele de vită. Îndată ce carnea se înmoaie, trebuie adăugați morcovi, două pătrunjel, ceapă și sare.

După ce zeama a scăzut mult, burta de vită se taie în șuvițe, carnea de pe oase în bucăți mici, iar legumele se pasează. Carnea și șuvițele de burtă se rumenesc ușor în unt într-un vas, după care se toarnă zeama în care au fiert. Se adaugă legumele pasate, usturoi pisat amestecat cu smântână sau cu iaurt gras, puțin oțet și piper măcinat. Această mâncare consistentă se consumă imediat, cu pâine.

Impact violent în gara din Galați, între o locomotivă și trenul la care urma să fie cuplată. Patru persoane au fost rănite. Cu ce viteză mergea locomotiva
Recomandări
Impact violent în gara din Galați, între o locomotivă și trenul la care urma să fie cuplată. Patru persoane au fost rănite. Cu ce viteză mergea locomotiva
Cum se prepară tuslamaua
Cum se prepară tuslamaua

Descoperă și cele mai bune rețete de ciorbă de burtă.

Rețetă de tuslama a lui Radu Anton Roman

Radu Anton Roman are în cartea sa Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti o rețetă tradițională de tuslama.

Ingrediente:

  • 1 kg burtă de vacă
  • 3 kg picioare vacă
  • 1 căpăţână usturoi
  • 1 lingură oţet
  • 2 cepe, 1 morcov, 1 păstârnac, sare
  • 1 borcan mic iaurt

Mod de preparare:

Se curăţă burta, se taie zbârciturile, se spală în mai multe ape cu oţet. Se pune totul la fiert în 3 litri apă, timp de câteva ore până carnea cade de pe oase. Se scoate carnea; zeama se lasă să scadă cremă până la 100-200 ml. Se taie peştişori burta şi tot ce-a căzut de pe oase, se pun într-un castron preîncălzit. Se freacă usturoiul tocat pastă cu sare, iaurt şi oţet şi cu ce-a mai rămas din zeamă, se toarnă peste burtă, foarte fierbinte.

Tuslama cu hrean

Cum să prepari tuslama
Tuslama cu hrean
REPORTAJ. Un castel vechi de secole, din Ardeal, lăsat în voia sorții de beneficiarii retrocedării și de autorități: „Nu sunt fantome aici, doar sărăcie!”
Recomandări
REPORTAJ. Un castel vechi de secole, din Ardeal, lăsat în voia sorții de beneficiarii retrocedării și de autorități: „Nu sunt fantome aici, doar sărăcie!”

Ingrediente

  • 1 kg burtă de vită
  • 1, 5 kg oase de vită cu cartilagii
  • 500 ml smântână de gătit
  • 200 ml iaurt gras
  • 2 morcovi
  • 1 păstârnac
  • 1 căpăţână usturoi
  • 2 cepe
  • 3-4 foi de dafin, o lingură boabe piper
  • 1 lingură oţet de vin
  • 1 ardei iute, hrean

Mod de preparare

Se spală oasele de vită, se sparg şi împreună cu burta se pun la fiert în 4 litri de apă. După ce se ia spuma, se pune un praf de sare, adăugăm foile de dafin şi piperul boabe. Fierbem cât este nevoie, 4-6 ore, să se înmoaie burta şi să fiarbă bine oasele. Când burta este aproape fiartă, adăugăm în oală cepele întregi curăţite, morcovii, păstârnacul şi câţiva căţei de usturoi întregi. După ce burta este fiartă şi în oală a mai rămas zeamă de-o palmă, se scot oasele, burta şi legumele.

Se strecoară zeama şi se pune înapoi în oală. Burta, dacă a fost fiartă în bucăţi mai mari, după ce se răceşte, se taie fideluţă şi se pune înapoi în zeamă. Dacă oasele de vită au avut carne se pune şi aceasta în oală. Morcovul fiert se pune ]napoi în oală, tăiat rondele. Se aduce din nou la fierbere, se mai lasă pe foc să mai scadă până rămân aproximativ 500 ml de zeamă.

Restul de usturoi se dă pe răzătoarea mică şi se freacă cu oţet, cu sare şi cu o lingură de smântână. Cei 500 ml de smântâna se amestecă bine cu iaurtul gras. Se pune usturoiul frecat şi amestecul de smântână-iaurt peste fiertura fierbinte, bine scăzută. Se amestecă bine să devină cremoasă. Se adaugă, opţional, în oală o linguriţă cu hrean ras în oţet şi se toacă fin puţin ardei iute. ( sursa – papamond.ro)

Cum se curăță burta de vită

Cum se curăță burta de vită
Cum se curăță burta de vită

Și ciorba de burtă și rețeta de tuslama au la bază burta de vită. Intestinele animalelor trebuiesc bine curățate înainte de a fi gătite.

Burta de vită poate avea, în mod normal, o culoare gălbuie sau chiar maronie și neuniformă, iar aspectul diferă de la caz la caz. De cele mai multe ori însă, burta de vită găsită în comerț trece printr-un proces de curățare al impurităților care se numește albire.

Burta necurățată atnerior se curăță ca și alte intestine de animale. Începeți prin a tăia și a arunca toată grăsimea nedorită și orice altceva se mai află pe bucățile de burtă de vită. Apoi, frecați burta peste tot cu sare gemă, apoi clătiți-o cu oțet. Repetați acest proces până când nu există impurități vizibile. Apoi, răzuiți întreaga suprafață a burții cu un cuțit lung și ascuțit. La final, clătiți de mai multe ori cu apă.

Chiar și burta de vită supusă procesului anterior de curățare, trebuie bine spălată și curățată înainte de a fi gătită.

Clătiți în apă de mai multe ori pentru a elimina cât mai mult din clorul cu care a fost albită. În caz contrar, clorul care a rămas, poate lăsa un miros urât și acel gust va pătrunde în felul de mâncare gătit.

Când burta pare curată, puneți-o într-o oală și acoperiți cu apă. Adăugați multă sare. Se aduce la fierbere și se lasă să fiarbă timp de 10 minute. Aruncați apa, apoi clătiți în apă rece de mai multe ori.

Odată curățată corespunzător, puteți găti o multitudine de feluri de mâncare delicioase din burta de vită. Ea este consumată în multe părți ale lumii.

Ce proprietăți are burta de vită

Bucătăriile din întreaga lume folosesc burta de vită și intestinele altor animle de mult timp ca o sursă sănătoasă de proteine. Poate fi găsită în bucătăria tradițională din Asia, Africa, Europa și părți ale Americii.

Burta este consumată cel mai frecvent în feluri de mâncare precum supe, tocane, alimente cu sos și cârnați. Rețeta de tuslama este doar una dintre multele rețete care folosesc burtă de vită. Datorită mirosului său distinctiv și aromei, este de obicei puternic condimentat și combinat cu alte alimente aromate.

Pe lângă faptul că burta de vită este o sursă utilă de proteine, este, de asemenea, încărcată cu nutrienți esențiali. Oamenii de știință au descoperit că poate fi un plus benefic pentru o dietă sănătoasă, atâta timp cât este savurată cu moderație.

Informații nutriționale

100 de grame de burtă gătită conține:

  • Calorii: 80
  • Proteine: 10 grame
  • Grăsime: 3 grame
  • Carbohidrați: 2 grame
  • Fibre: 0 grame
  • Zahăr: 0 grame

Burta este o sursă excelentă de:

  • Fier
  • Potasiu
  • Magneziu
  • Calciu
  • Fosfor
  • Niacina
  • Colina
  • Zinc

Burta este o sursă excelentă de seleniu. Studiile au arătat că seleniul este o parte importantă a sistemului imunitar. Un aport suficient a seleniului în dietă a fost legat de un risc redus de anumite afecțiuni cardiace, infertilitate și artrită.

Burta de vită este bogată în vitamina B12, care ajută la prevenirea anemiei. Unele studii sugerează că obținerea de nutrienți precum B12 prin alimente în loc de suplimente poate crește cantitatea de micronutrienți pe care o absorbiți de fapt. Acest lucru vă ajută organismul să folosească aceste vitamine și minerale mai eficient.

Consumul de alimente bogate în proteine vă poate ajuta să vă controlați apetitul și să vă gestionați greutatea. În plus, burta are un conținut scăzut de calorii și grăsimi în comparație cu alte surse de proteine animale. Studiile au arătat că consumul de alimente bogate în proteine în timpul dietelor de slăbire poate ajuta la reducerea gustărilor. Această reducere a apetitului a fost, de asemenea, legată de un succes mai mare în pierderea sau menținerea în greutate în timp.

Țara în care Ilie Dumitrescu a refuzat să meargă, indiferent de câștigul financiar: "Nu poţi să stai cu o femeie de vorbă. Nu poţi să faci nimic"
GSP.RO
Țara în care Ilie Dumitrescu a refuzat să meargă, indiferent de câștigul financiar: "Nu poţi să stai cu o femeie de vorbă. Nu poţi să faci nimic"
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Călugăriţa care s-a transformat complet: are inel în nas şi decolteu periculos! Cum arată acum măicuţa Cristina
Playtech.ro
Călugăriţa care s-a transformat complet: are inel în nas şi decolteu periculos! Cum arată acum măicuţa Cristina
Dureros ce s-a întâmplat cu Geta din Liceeni! Drama care a distrus-o pe Cesonia Postelnicu
Viva.ro
Dureros ce s-a întâmplat cu Geta din Liceeni! Drama care a distrus-o pe Cesonia Postelnicu
Mărturia sfâşietoare a fiicei bătrânului ucis de trei copii de 9, 10 şi 15 ani, pentru o bicicletă: "L-au dezbrăcat, l-au umilit". Minorii pot scăpa nepedepsiţi
Observatornews.ro
Mărturia sfâşietoare a fiicei bătrânului ucis de trei copii de 9, 10 şi 15 ani, pentru o bicicletă: "L-au dezbrăcat, l-au umilit". Minorii pot scăpa nepedepsiţi
Un măcelar din Piatra-Neamț și-a fugărit patroana cu barda prin piață. Motivul său de furie a uimit pe toată lumea
Știrileprotv.ro
Un măcelar din Piatra-Neamț și-a fugărit patroana cu barda prin piață. Motivul său de furie a uimit pe toată lumea
Iubirile secrete ale Vasilicăi Tastaman. „M-am săturat să mă culc în fiecare seară cu alt bărbat ca să am unde să dorm”
FANATIK.RO
Iubirile secrete ale Vasilicăi Tastaman. „M-am săturat să mă culc în fiecare seară cu alt bărbat ca să am unde să dorm”
Ce se întâmplă în camerele de la etaj la palatul lui Becali. Dragomir, şocat când a descoperit: ”Dacă mint cu ceva, să-mi faceţi ce vreţi”
Orangesport.ro
Ce se întâmplă în camerele de la etaj la palatul lui Becali. Dragomir, şocat când a descoperit: ”Dacă mint cu ceva, să-mi faceţi ce vreţi”
'Un copil nu trebuie să mai crească neapărat într-o familie'. Andreea Antonescu a spus adevărul despre despărțirea de iubitul ei
Unica.ro
'Un copil nu trebuie să mai crească neapărat într-o familie'. Andreea Antonescu a spus adevărul despre despărțirea de iubitul ei
Horoscop 26 martie 2023. Fecioarele trebuie să nu amestece lucrurile și să ajungă să le reproșeze celor din jur situații pe care nu ei le-au provocat
HOROSCOP
Horoscop 26 martie 2023. Fecioarele trebuie să nu amestece lucrurile și să ajungă să le reproșeze celor din jur situații pe care nu ei le-au provocat
Noutăți de la UBER!
PUBLICITATE
Noutăți de la UBER!