Dacă vă simţiţi vinovaţi că v-aţi supus corpul la asaltul caloriilor, iată că există câteva metode simple şi la îndemână, prezentate de Reader’s Digest, pentru a slăbi eficient după Sărbători:
Bea multă apă. Adesea, oamenii confundă senzaţia de sete cu aceea de foame, aşa că, datat viitoare când simţi nevoia să ronţăi ceva, bea apă mai întâi. Unii experţi sugerează că a bea apă cu înghiţituri mici, sau ceai ci gheaţă, ajută la instalarea senzaţiei de saţietate.
Stabileşte obiective realiste. Pierderea a 500 de grame sau a unui kilogram pe săptămână este ceva realizabil. Cele mai bune programe de slăbit recomandă oprirea la primele 4,5 kilograme date jos şi menţinerea siluetei pentru şase luni înainte de trecerea la un alt nivel.
Răsfaţă-te din când în când. Dacă îţi permiţi să mănânci ce doreşti pentru două mese din 21, nu vei provoca o daună prea mare dietei şi te vei simţi mai puţin privat de plăceri.
Aşteaptă cele 10 minute decisive. Studiile au arătat că, de obicei, senzaţia se foame acută, sau poftă, durează aproximativ 10 minute, după care dispare. Astfel, înainte de a da curs poftelor, ar fi bine să îţi setezi ceasul mental la cele 10 minute de pauză în care să faci o altă activitate care să îţi distragă atenţia de la senzaţia de foame acută.
Mănâncă mai des. Persoanele care şi-au menţinut departe kilogramele în plus pentru ani buni mănâncă, de obicei, de cinci ori pe zi. Mesele uşoare şi frecvente îţi temperează apetitul, cresc nivelul de energie şi buna dispoziţie şi chiar îmbunătăţesc metabolismul, procesul de digestie arzând calorii.
Stabileşte-ţi obiective săptămânale. Nu încerca să îţi schimbi brusc dieta. Dacă faci prea multe schimbări odată, există şanse mari să renunţi pentru că nu poţi respecta ce ţi-ai propus. Este mai bine să schimbi un singur aspect pe săptămână, cum ar fi să mănânci cel puţin o bucată dintr-un fruct pe zi.
Începe cu 10%. Persoanele care încep dieta hotărâte să atingă doar 10 la sută din obiectivul pe termen lung al dietei ar putea avea cele mai mari şanse de succes. Pierderea primelor kilograme aduce şi cele mai mari beneficii pentru sănătate, prima care dispare fiind grăsimea din jurul abdomenului, cea mai periculoasă dintre toate, pentru că poate afecta organe vitale.
Introdu salsa în meniul zilnic. Acest condiment foarte iute poate conferi preparatelor culinare un plus de gust semnificativ, dar contribuie din plin şi la arderea grăsimilor. Salsa poate fi consumat în combinaţie cu iaurtul degresat, în salata de ton, ca sos pentru burgerul vegetal, dar şi în combinaţie cu pui sau peşte.
Mănâncă doar două treimi din cât ai în farfurie. Când iei masa în oraş, poţi să eviţi tentaţia de a lăsa farfuria goală dacă dai la o parte o treime din porţia servită. Această tehnică simplă poate însemna că renunţi la 500 de calorii pe zi.
Ai grijă la consumul de alcool. Alcoolul este o importantă sursă de calorii. O bere de 0,330 litri conţine 150 de calorii, în timp ce un pahar de vin de 100 de mililitri are 85 de calorii. Cele mai periculoase din acest punct de vedere sunt cocktailurile-cremă, echivalente fiecare cu un desert. Sfatul cel mai simplu: dacă vrei să slăbeşti, bea doar apă.