Uscarea rufelor iarna, atunci când este aerul umed și rece, poate fi o adevărată provocare. Dar, cu echipamentul și tehnica potrivite, hainele umede și cu miros neplăcut vor deveni istorie. Căldura nu este singurul factor important în uscarea hainelor. Sigur că o zi caldă de vară poate părea perfectă pentru a usca rapid lenjeria de pat și păturile, mai sunt și alți factori care contribuie la o uscare eficientă a rufelor.

De ce este important să usuci hainele eficient

Este important să știi cum să usuci hainele ușor și eficient iarna din mai multe motive.

Prevenirea dezvoltării bacteriilor și mucegaiului

Orice urmă de umiditate rămasă în haine poate crea un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor și a mucegaiului. Hainele umede sau parțial uscate pot deveni un habitat ideal pentru aceste organisme, care pot duce la mirosuri neplăcute și pot reprezenta și un risc pentru sănătate.

Prevenirea mirosurilor neplăcute

Hainele umede au tendința de a dezvolta mirosuri neplăcute. Dacă rufele nu sunt uscate corespunzător, pot apărea mirosuri de mucegai sau de stagnare, care sunt dificil de înlăturat.

Evitarea alergiilor

Hainele umede sau mucegăite pot declanșa alergii la unele persoane sensibile. Asigurându-vă că hainele sunt complet uscate, reduceți riscul de a provoca reacții alergice.

Cristi Burci a încercat fără succes să ridice sechestrul pe 35 de milioane de euro în Dosarul Romvag. Instanța: „Presupusele sume de bani spălate se situează la valori foarte ridicate”
Recomandări
Cristi Burci a încercat fără succes să ridice sechestrul pe 35 de milioane de euro în Dosarul Romvag. Instanța: „Presupusele sume de bani spălate se situează la valori foarte ridicate”
Cum să usuci rufele uşor iarna
Cum să usuci rufele uşor iarna

Cum să usuci rufele uşor iarna

Nu supraîncărcați mașina de spălat

Acest sfat simplu nu va însemna doar că hainele tale sunt curățate mai ușor. Dar, de asemenea, vor reține mai puțină apă și vor usca mai repede. Dacă ai prea multă rufe, hainele tale vor ieși mult mai umede.

Pune hainele la un ciclu suplimentar de centrifugare

După o spălare, poate doriți să puneți mașina pe un alt ciclu de centrifugare pentru a scăpa de excesul de umiditate. Hainele tale vor iesi mult mai uscate. Acest lucru poate provoca uneori șifonarea unor țesături, cum ar fi bumbacul și inul.

În acest caz, poate doriți să ajustați mașina la o setare de centrifugare mai mică – mai rapid nu este întotdeauna mai bine. De asemenea, este o idee bună să scuturați bine hainele, astfel încât să nu rămână șifoante.

Întindeți hainele imediat

Nu le lăsați în mașină sau într-un coș de rufe, deoarece acest lucru le poate face să mirosească a mucegai. Dacă aveți puțin spațiu, puteți crea mai mult spațiu pentru agățat folosind pur și simplu tije pentru perdele. Agățați o tijă suplimentară pentru perdea de duș în partea superioară a căzii/zonei de duș și aveți instantaneu un loc ascuns în interior pentru a vă usca hainele! Apoi atârnă hainele ude pe umerașe de plastic de pe tijă și nu va conta dacă picura puțin.

ANALIZĂ. De ce evită candidații la Primăria București dezbaterile electorale. Pe cine încurcă și pe cine ajută confruntările directe
Recomandări
ANALIZĂ. De ce evită candidații la Primăria București dezbaterile electorale. Pe cine încurcă și pe cine ajută confruntările directe

Suporturi de uscare de interior

Suporturile de uscare de interior sunt o soluție versatilă și care economisește spațiu pentru uscarea rufelor în timpul iernii. Atunci când alegeți un suport de uscare de interior, luați în considerare dimensiunea, fluxul de aer, materialul, spațiul disponibil și tipul de haine pe care le veți usca. Suportul potrivit pentru uscare vă va ajuta să maximizați spațiul și să vă mențineți calitatea hainelor, deci poate fi o investiție importantă.

Pentru a utiliza eficient un suport de uscare de interior, așezați hainele în mod corespunzător pe suport pentru a permite un flux maxim de aer. În plus, rotiți-vă hainele în mod regulat pentru a asigura o uscare uniformă și folosiți ventilatoare sau dezumidificatoare pentru a accelera procesul de uscare.

Folosiți un dezumidificator

Când există prea multă apă în aer, hainele nu se vor usca corespunzător, chiar dacă sunt înșirate corespunzător, astfel încât pot mirosi a mucegai. Dezumidificatoarele atrag excesul de umiditate din aer și mulți oameni le folosesc.

Descoperă cum scăpăm de mirosul de mucegai al dulapului.

Ventilator electric

Ventilatorul va circula aerul, ajutând la uscarea mai rapidă a hainelor și la îndepărtarea mucegaiului. Un ventilator standard este un înlocuitor ieftin de uscător clasic.

Putin sprijină planul de pace al Chinei pentru Ucraina și spune că Beijingul înţelege „cu adevărat” conflictul
Recomandări
Putin sprijină planul de pace al Chinei pentru Ucraina și spune că Beijingul înţelege „cu adevărat” conflictul

Creați un ”cort” încălzit folosind caloriferul și un cearșaf de pat

Cei mai mulți dintre noi încercăm să evităm să dăm drumul la calorifer până când nu este absolut necesar, dar atunci când cedezi, folosește căldura de la calorifer și un cearșaf pentru a crea un cort de aer cald în jurul uscătorului de rufe, fără a folosi energie suplimentară. Cearșaful acționează ca o plasă de uscare a hainelor prin captarea și circulația aerului cald în interior.

Uscați-vă hainele cu prosopul înainte de a le agăța

Acest lucru poate suna ciudat, dar împachetarea hainelor într-un prosop este o modalitate cu adevărat eficientă de a elimina excesul de apă și de a economisi timpul de uscare fără costuri suplimentare. Îndoiți prosopul pe lungime și așezați hainele de-a lungul marginii de sus, apoi rulați prosopul strâns. Hainele vor fi mult mai uscate decât atunci când sunt imediat scoase din mașină, așa că va dura mai puțin timp să se usuce după. Scutură-le bine după acest proces, să eviți șifonarea, arată theguardian.com.

Folosiți umerașe pentru a crea un flux de aer mai bun

Felul în care așezi hainele și cât de mult aer poate ajunge la ele este foarte important. Folosirea umerașelor popate fi o idee foarte eficientă.

Du articolele grele și groase la spălătorie

Când ai acasă mașină de spălat și uscător, spălătoriile pot părea inutile. Cu toate acestea, puteți reduce costurile spălând acasă și ducând încărcătura grea la spălătorie să se usuce. Este posibil să nu fie practic să faceți acest lucru la fiecare spălare, dar dacă aveți o pătură sau o pilotă grea duse la spălătorie vă poate economisi timp și bani.

Cum să usuci rufe ușor – de ce este important gradul de umiditate

Gradul de umiditate din interior joacă un rol crucial în eficiența procesului de uscare a hainelor. Procesul de uscare implică evaporarea apei din țesăturile hainelor. Cu cât aerul este mai uscat, cu atât evaporația este mai rapidă. O umiditate scăzută înseamnă că aerul are capacitatea de a prelua mai multă umiditate de la haine.

Un mediu cu umiditate mai scăzută va reduce timpul necesar pentru ca hainele să se usuce complet. Acest lucru este important, mai ales în situații în care vrei să ai hainele disponibile cât mai rapid.

Dacă umiditatea ambientală este prea mare, hainele pot rămâne umede mai mult timp, creând un mediu propice pentru dezvoltarea mucegaiului și producerea de mirosuri neplăcute. Un nivel optim de umiditate ajută la prevenirea acestor probleme.

Mai mult, aerul prea umed poate duce la formarea condensului pe suprafețe reci, cum ar fi ferestrele. Acest condens poate contribui la dezvoltarea mucegaiului, iar un nivel adecvat de umiditate îl poate preveni.

Pentru a menține umiditatea la un nivel optim, poți utiliza dispozitive precum dezumidificatoare, în funcție de nevoi și condițiile climatice.

Cum să alegi un uscător de rufe eficient

Dacă te întrebi cum să usuci rufele ușor chiar și iarna, sigur, mereu există opțiunea unui uscător de rufe care te scapă imediat de aceste griji. Alegerea unui uscător de rufe eficient poate implica mai mulți factori, inclusiv tipul de uscător, caracteristici specifice, dimensiunea și capacitatea, eficiența energetică și altele.

Alegerea unui uscător de rufe eficient depinde în mare măsură de nevoile tale specifice și de bugetul disponibil. Este important să cercetezi și să compari diferite modele pentru a găsi cel care se potrivește cel mai bine cerințelor tale.

Ce să iei în considerare, dacă vrei să achiziționezi un uscător de rufe

  • Vezi ce spun alți cumpărători despre modelele pe care le iei în considerare. Recenziile pot oferi informații valoroase despre performanță și durabilitate.
  • Verifică dacă uscătorul are programe speciale pentru diferite tipuri de țesături sau nevoi, cum ar fi haine delicate, programe antialergice sau de împrospătare.
  • Alege un uscător cu o capacitate adecvată pentru nevoile tale. Capacitățile variază de la modele compacte pentru spații mici la uscătoare mai mari pentru familii mari.
  • Măsoară spațiul în care vrei să amplasezi uscătorul pentru a te asigura că se va potrivi.
  • Eticheta energetică arată cât de eficient este uscătorul. Alege un model cu o clasificare energetică ridicată pentru a economisi energie și a reduce costurile pe termen lung.
  • Uscătoarele cu pompă de căldură sunt cele mai eficiente din punct de vedere energetic, deoarece utilizează căldura reciclată pentru a usca hainele. Sunt potrivite pentru cei interesați de economisirea energiei pe termen lung, chiar dacă pot fi mai costisitoare inițial.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (13)

Gore24   •   19.11.2023, 21:15

O rubrica foarte interesanta!

Cxena   •   19.11.2023, 09:54

În general, le usuc la aer liber, la interior se poate dezvolta mucegai.

nicoleta1   •   17.11.2023, 16:15

Sfaturi foarte utile pentru gospodine

Vezi toate comentariile (13)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Ce să adaugi în ciorba de cartofi cu afumătură ca să-ți iasă delicioasă. Pui acest condiment și va avea un gust grozav
FANATIK.RO
Ce să adaugi în ciorba de cartofi cu afumătură ca să-ți iasă delicioasă. Pui acest condiment și va avea un gust grozav
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui, Corina Caciuc: „Eu sunt fixist. Cum aș putea să aflu...”
Viva.ro
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui, Corina Caciuc: „Eu sunt fixist. Cum aș putea să aflu...”
Smiley și Gina Pistol, un an de căsnicie: „O iubesc cu tot ce este”. 5 lucruri pe care solistul le adoră la soția lui
Libertateapentrufemei.ro
Smiley și Gina Pistol, un an de căsnicie: „O iubesc cu tot ce este”. 5 lucruri pe care solistul le adoră la soția lui
Superba Laura se laudă cu relația pe care o are cu starul lui Real Madrid
GSP.RO
Superba Laura se laudă cu relația pe care o are cu starul lui Real Madrid
Secretul fiecărei zodii a fost dezvăluit! Avertisment pentru Gemeni, Fecioare și Vărsători
FANATIK.RO
Secretul fiecărei zodii a fost dezvăluit! Avertisment pentru Gemeni, Fecioare și Vărsători
Un bărbat dat dispărut de 26 de ani a fost găsit sechestrat în grajdul unui vecin. Ce s-a întâmplat în toți acești ani. VIDEO
Știrileprotv.ro
Un bărbat dat dispărut de 26 de ani a fost găsit sechestrat în grajdul unui vecin. Ce s-a întâmplat în toți acești ani. VIDEO
Jessica Alves, surprinsă într-un costum de baie minuscul! Cum arată azi, la 40 de ani, fostul 'bărbat Ken'
Unica.ro
Jessica Alves, surprinsă într-un costum de baie minuscul! Cum arată azi, la 40 de ani, fostul 'bărbat Ken'
Dan Şucu se dezlănţuie! La Rapid, angajaţii sunt îngrijoraţi, după ce au auzit: "Am informaţii" | EXCLUSIV
Orangesport.ro
Dan Şucu se dezlănţuie! La Rapid, angajaţii sunt îngrijoraţi, după ce au auzit: "Am informaţii" | EXCLUSIV
Salarii îngheţate şi tăieri la stat. Măsuri dure după ce economia arată tot mai rău: datoria a depăşit 50% din PIB, iar deficitul e deja peste 3%
Observatornews.ro
Salarii îngheţate şi tăieri la stat. Măsuri dure după ce economia arată tot mai rău: datoria a depăşit 50% din PIB, iar deficitul e deja peste 3%
Horoscop 16 mai 2024. Săgetătorii au mult de muncă, în mai multe direcții și vor trebui să facă mai întâi un efort de selectare a priorităților
HOROSCOP
Horoscop 16 mai 2024. Săgetătorii au mult de muncă, în mai multe direcții și vor trebui să facă mai întâi un efort de selectare a priorităților

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI