MENIU CAUTĂ
04 Apr. 2018 15:15

Cum să vopsiți corect ouăle de Paște, fără să vă îmbolnăviți! Ce recomandă medicii

Distribuie

Doctorul Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență la Spitalul Clinic de Urgențe Iași, vă spune cum să vopsiți corect ouăle de Paște, fără să vă îmbolnăviți, pentru că acest obicei străvechi poate crea multe probleme de sănătate.

Tu știi ce pui pe masa de Paște? Sunt  83 de substanțe chimice în vopsea de ouă, cozonaci și drob!

În Joia Mare se înroșesc ouăle. Este a patra zi din Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor și mai e cunoscută drept Joi Mari, Joia Patimilor, Joia Neagră, Joimăriţa.

Tot atunci, este prăznuită și „Cina cea de taină”, cea la care s-a instituit Taina Sfintei Împărtăşanii numită şi Euharistia, spălarea picioarelor ucenicilor de către Hristos, rugăciunea din grădina Ghetsimani şi vinderea Domnului de către Iuda, evenimentele consemnate în Noul Testament.

Cum să vopsiți corect ouăle de Paște, fără să vă îmbolnăviți:

1. Vopseaua de ouă cumparată de la colţul străzii vă poate crea multe probleme de sănătate.

2. Chiar dacă sunt mai ieftine sau mai frumoase, vopselele tipografice sau cele făcute artizanal pot avea efecte nocive din cauza plumbului şi a oxizilor de metale: cupru, aluminiu şi staniu.

3. Vopselele textile sau cele tipografice pătrund prin porii oului şi pot contamina albuşul sau gălbenuşul, existînd riscul declanşării unor toxiinfecţii alimentare sau reacţii alergice.

4. Se recomandă ca la vopsirea ouălor să folosiţi doar subtanţe avizate medicosanitar, achiziţionate din magazinele specializate, evident dacă nu folosiţi coloranţii naturali, ca în bătrâni, prin utilizarea foilor de ceapă sau a foilor de nuc.CITEȘTE ȘI… EXCLUSIV/Tablourile cu flori ale lui Fuego, inspirație pentru fashion. S-au transformat într-o colecție de eșarfe ”premium” 

Citește mai multe despre tudor ciuhodaru, doctori, medici, ouă, Paște, recomandări și sfaturi pe Libertatea.

Comentarii